2013-06-12

#126: Thorgal 15 - Vládce hor - 85 %

Thorgal: Vládce hor (Thorgal: Le maître des montagnes)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo v roce 1989 jako "Thorgal: Le maître des montagnes", patnáctý díl série "Thorgal". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

Na sérii "Thorgal", o jejímž českém dovydání zase můžeme pochybovat, protože zprávy z Crweconu nejsou příliš příznivé, se mi líbí jedna věc. Dokáže mě překvapit. Nečekal jsem od této série moc, to se přiznám rovnou. Přesto jsem ale dostal mnohem víc, než bych si mohl pomyslet. Skvělé zachycení doby a prostředí, které jsou vymyšlené, ale přesto svébytné. Vytváří svět, který je fungující a zajímavý. Může vás překvapit tím, že zde najdete něco naprosto nového. To se stalo i v případě knihy "Thorgal: Vládce hor". Dostal jsem příběh, který mě velmi překvapil a já jsem rád, že jsem téhle sérii věnoval pozornost a neodbyl ji jen jako nějaký další evropský komiks. Tady se ukazuje moje pokrytectví, kdy jsem prostě opomíjel evropský komiks - naprosto záměrně s tím, že je to něco, co mě nemůže zaujmout. Jenže jeho jinakost, odlišnost od amerického, je to, co z těchto komiksů dělá něco speciální, zajímavého, a i když starého, tak vlastně nového, pokud jste s těmito komiksy ještě neměli tu čest.
Jean Van Hamme svým příběhem vytvořil něco, co má mnohdy velmi malé nároky na úspěch. Žánrový mišmaš není něco, co by vždy slavilo úspěchy. Když si vzpomenu na film "Kovbojové a vetřelci" (a to jsem jim dal ještě větší hodnocení), asi tím shrnu všechno. Skvělý potenciál, kovbojka se sci-fi, ale v tomhle případě naprosto nefunkční. "Thorgal: Vládce hor" ukázal, že sci-fi a fantasy s historickými reáliemi jsou žánry, které rozhodně mohou společně fungovat v jednom komiksu. Jean Van Hamme, aby to bylo komplikovanější, si nevybral tu nejjednodušší cestu, jakou mohl, ale zvolil tu náročnější - rozhodl se propojit zimní fantasy s časovou smyčkou, což je vůbec jedno z nejnáročnějších žánrových témat. Na časových smyčkách se dá pořádně vysekat, což už dokázali mnozí tvůrci ve filmu, v literatuře i komiksu. Cestování v čase je obecně jedním z nejoblíbenějších témat komiksu, někdy vskutku bohužel. Jen tak mimochodem, abych si ohřál svou vlastní polívčičku, i já jsem se do tohohle fenoménu pustil, a to v povídce Skokan.
Jean Van Hamme dokázal vytvořit časové smyčky, aniž by narušil kauzalitu, což oceňuji. Napsal napínavý příběh, který má smysl, což je v případě cestování v čase skutečně poměrně náročné. Takový příběh je pak možné nazvat chytrým. Jsou zde celkem promyšlené i detaily, navíc, když se nad tím zamyslíte, je to skutečně dokonalé. Změníte minulost, aby se změnila minulost a nastala přesně taková přítomnost, kterou prožíváte. Je to dokonalé. Na podobných tématech se ukazuje, jak je spisovatel kvalitní a Jean Van Hamme ukázal, že je skutečně kvalitním tvůrcem. Skvěle mu k tomu dopomohl Grzegorz, jako už ostatně ve všech dílech, kdy hned první čtyři stránky vás dostanou. Jeho lavina je živá a děsivá. Jakmile si uvědomíte, o co vlastně jde a kdo jsou zde uveřejněné postavy, začnete si příběh užívat.
Albatros na Crweconu 2013 sdělil poměrně nemilou zprávu. "Thorgal" není komiks, který by se prodával nějak skvěle. Je to škoda, protože kdyby zase mělo dojít k jeho přerušení, rozhodně by náš trh přišel o něco, co má svou váhu, co má své míst a svůj smysl. Snad se tak nestane. Chce to jen jediné - aby se "Thorgal" lépe prodával. Svou troškou do mlýna můžete přispět i vy. Myslím, že "Thorgal" by byl skvělý komiks, kterým se děti dostanou ke komiksu. Dnes je to přeplněné Spider-Many a dalšími Marvelovci a DC superhrdiny, ale evropský komiks má rozhodně co nabídnout. Krásné světy, promyšlené příběhy a hrdiny, kteří za to stojí. "Thorgal" je jedním z nich. A nezoufejte! Kdyby to náhodou nevyšlo s "Thorgalem", pořád zde budou další, na které je možné se těšit - co třeba "Metabaroni"?!

Komiks "Thorgal: Vládce hor" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na stránkách najdete recenze na komiksy:
"Thorgal 1: Zrazená čarodějka"
"Thorgal 2: Ostrov v ledových mořích"
"Thorgal 14: Aaricie"

Žádné komentáře:

Okomentovat