2017-09-21

#1529: Thorgal 12: Město ztraceného boha - 95 %

Thorgal 12: Město ztraceného boha (Thorgal: La cité du dieu perdu)
Vydalo nakladatelství Egmont v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 1987 jako "Thorgal: La cité du dieu perdu". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

Nakladatelství Egmont nás v roce 2017 velmi potěšilo, když vydalo knihu "Thorgal 11: Tanatlokovy oči" a ještě nás více potěšilo tím, že nezůstalo pouze u této jedné knihy, ale pokračovalo se i s další, která na jmenovanou knihu přímo navazuje a je součástí čtyřdílného příběhu ze země Qaa. Kniha "Thorgal 12: Město ztraceného boha" začíná v podstatě tam, kde se skončilo v předchozím díle. Aaricie je ve společnosti Tjalla, muže, který se jevil jako přítel, ale dal se na stranu Kriss z Valnoru, nebezpečné ženy, která je táhla džunglí, aby se dostali do města Mayxatlu, kde by porazili boha Ogotaje, jenž vládne krvavou rukou a který chce ovládnout anebo možná rovnou zničit svět. Právě s Kriss je Thorgal již ve městě, aby se setkal s mužem, který Kriss na zabití Ogotaje najal.

V sešitě "Thorgal 11: Tanatlokovy oči" jsme sledovali i příběh Thorgalova a Aariciina syna Jolana, který se setkal s Tanatlokem, druhým bohem v oblasti, kterého chce Ogotaj primárně porazit. Na Jolana ale zapomeňte, ten se v tomhle sešitě v podstatě vůbec nevyskytuje, je pouze na první stránce, kde je shrnutí děje, které mi v případě evropských sešitů přijde smysluplné, navíc není nijak rozsáhlé. Proto se rovnou můžeme podívat do akce na to, jak se v Mayxatlu lidé chovají, jak zde obětují. Čtyři stránky následující po úvodním shrnutí, jsou v tomhle směru skutečně dechberoucí a Grzegorz Rosiński naplno představuje svoje schopnosti. Je zde pak krásný kontrast se stránkami následujícími, které jsou barevně temnější a které tak skvěle mění náladu čtení.


V hlavní linii sledujeme především Thorgala, který dělá společnost Kriss, která si jde za svým. Kriss chce zabít Ogotaje, ale hned na první pohled je vám jasné, že více ji zajímá, jak je schopná ostatní ovládat, povyšovat se nad nimi, mít navrch. A ano, líbí se jí mít za společníka Thorgala. Nakonec se jí tahle snaha vymstí, protože je chycena spolu s Thorgalem. Jsou uvězněni i Aaricie s Tjallem. Alespoň se tak mohou zase všichni společníci setkat, i když minimálně polovina z nich by určitě byla raději na jiném místě. Je potřeba se znovu dostat za Jolanem, ale ještě předtím je potřeba odhalit, kdo je to vlastně Ogotaj. A ano, v tomhle díle se dovídají postavy poměrně zásadní skutečnosti, které posouvají mytologii kolem Thorgalovy postavy. A je to velmi dobré.

V téhle závěrečné části se opět ukazuje, jak je Grzegorz Rosiński skvělý kreslíř, protože jeho vize, jeho představa labyrintu, jsou zde prostě krásné. Skvěle se na to dívá a vůbec nevadí, že trochu v barvách změnil styl, naopak to sedí k tomu, kde se postavy nachází. O to zajímavější je pak přechod ke klasické kresbě komiksu, kdy máte ten správný úder na mysl z toho, že se prostředí změnilo, že je najednou zase všechno trochu jiné, reálnější. Sešit "Thorgal 12: Město ztraceného boha" ukazuje, proč je série "Thorgal" tak povedená, proč si našla takovou oblibu a proč dál vycházejí nové díly, i když je již nepíše Jean Van Hamme. Snad se bude Egmontu a celé korporaci Albatros Media dařit a budou u nás vycházet další čísla. Tuhle sérii si čeští komiksoví fanoušci prostě zaslouží.

Komiks "Thorgal 12: Město ztraceného boha" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat