2018-04-19

#1679: Goon 8: Dost prokletí pro všecky - 90 %


Goon 8: Dost prokletí pro všecky (The Goon: Those That Is Damned)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "The Goon: Those That Is Damned" vydávané od roku 2009 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Eric Powell
Kresba: Eric Powell

Když si myslíte, že Eric Powell nemůže přijít s ničím lepším, co ukázal v knize "Goon 7: Místo bolesti a žalu", tak pak přijde s další knihou a vy vidíte, že se zase zlepšil, a to jak z hlediska scénáře, tak i z hlediska kresby. Pravda, asi by se dalo říct, co to melu, když jsem knize "Goon 7: Místo bolesti a žalu" dal vyšší hodnocení, než dávám knize "Goon 8: Dost prokletí pro všecky", ale má to svůj důvod a kniha "Goon 8: Dost prokletí pro všecky" má přece jen jednu, možná dvě mušky, které mi malinko vadily. Ale rozhodně to nejsou takové mušky, které by nějak snižovaly to, jak je Eric schopný a jak dobrý komiks vytvořil. "Goon 8: Dost prokletí pro všecky" je pořád skvělým čtením a Eric vás přesvědčí o tom, že tohle je tak specifický komiks, že je prostě potřeba mu věnovat ten čas a přečíst si ho. A číst ho pořád dokola.

Goon začíná mít problém. Ve městě se to hromadí lidmi - i nelidmi - kteří se ho snaží dostat. A jejich síla roste. Je tu Pan Trnka, je tu Páter Monster a hlavně, je tu Labrazio, který se vrátil ze světa mrtvých. Vypadá to, že má Goon na pořádné problémy zaděláno. A nejen on. Však si také myslí, že nejlepším řešením by bylo město opustit, protože díky skvělé úvodní kapitole se dovídáme, jak se to vlastně s oblastí má a kde se vzala její temnota. Eric tu opět používá jiný kresebný styl a opět dokazuje, že mu to střídání sedí, že je prostě mistrem v každém případě. Tedy mistrem kreslířským. Ví přesně, jaký styl má použít, aby to umocnilo vyznění kapitoly. A díky té první se do hry vrací i jedna relativně kladná postava. I když, jak říká Brian K. Vaughan v předmluvě, díky knize "Goon 8: Dost prokletí pro všecky" si zase jednou uvědomíte, kdo vlastně Goon.

Začíná válka, kterou Goon vyhlásí poměrně drsným způsobem. Jenže tady je ta jedna muška, která mi na knize "Goon 8: Dost prokletí pro všecky" trochu vadila. Najednou se končí a vy máte pocit, jako kdybyste se nikam nedostali, jako kdybyste skončili v tom nejlepší. Ještě že Comics Centrum vydalo rovnou dvě knihy najednou, protože se můžete rovnou pustit do devátého dílu. A že na něj budete zvědaví. Abyste nebyli tak smutní z toho, že se skončilo možná až příliš rychle, tak zde máte ještě pořádnou dávku krátkých povídek, kde se na Ericových postavách vyřádili další tvůrci. Je to fajn, ale je to spíše jen takový bonus, který má ale sem tam docela nápad a sem tam jsou příběhy i vtipné. Nemají ale Ericovu lehkost, sem tam se jeví spíše jako ujeté.

Takže, trochu mi vadilo, jak krátká kniha vlastně je, pak mi vadilo, že končí tak nějak příliš otevřeně, což nakonec vedlo k tomu, že jsem si ty krátké povídky ani tolik neužil. Ale přesto musím dál trvat na tom, že se Eric Powell zlepšuje. Mě osobně třeba zaujalo, že i když je kniha temnější než jiné, tak jsem se u ní smál víc než u některých předchozích. Jsou tady povedené hlášky, které skutečně sedly jak prdel na nočník. A tohle je na knize "Goon 8: Dost prokletí pro všecky" parádní. I když si myslíte, že to bude až moc temné, jak naznačuje první kapitola, nakonec zjistíte, že je to pořád skvělá zábava, která vás pro sebe dovede strhnout a nepustí vás až do konce. Nezbývá než sáhnout po deváté knize, protože jeden prostě musí vědět, co bude dál!

Žádné komentáře:

Okomentovat