2018-04-20

#1680: Čarodějova nevěsta 1 - 55 %


Čarodějova nevěsta 1 (魔法使いの嫁)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako kapitoly 1 až 5 v sérii "Mahō Tsukai no Yome" (japonsky 魔法使いの嫁) souborně v roce 2014. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Kore Yamazaki
Kresba: Kore Yamazaki

Crew vydalo novinku "Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita" a jen o týden dřív se na pultech objevila další komiksová novinka na českém trhu, tentokrát nikoli americká, ale japonská, jako kdyby se nakladatelství snažilo zaujmout jak ty, kteří směřují spíše k západnímu komiksu, tak ty, kteří si oblíbily mangu. Z mého pohledu tentokrát trochu líp vyšlo cílení na amerického fandu, protože komiks "Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita" mě zaujal hned od začátku a nadchnul svým specifickým pojetím. Těšil jsem se však i na "Čarodějova nevěsta 1", protože každá nová manga na našem trhu je něco, co mě zajímá a u čeho jsem zvědavý na to, jaké to je, neboť nikdy nedělám to, že bych měl japonskou mangu nakoukanou v její anime podobě, kterou "Čarodějova nevěsta" samozřejmě má.

Čím má "Čarodějova nevěsta 1" zaujmout? Přiznám se, že si tím nejsem úplně jistý. Jasně, když se podíváte na obálku, jsou zde celkem zajímavé postavy. Nevinná holčina, která stojí v krátké sukýnce naproti démonovi, nebo alespoň tak postava titulního čaroděje vypadá. Je to Elias Ainsworth, ona se jmenuje Čise Hatori. On je čaroděj, podle všeho schopný - anebo alespoň bohatý - ona je jeho asistentka, kterou vydražil na dražbě za pořádné peníze, protože to není jen obyčejná asistentka, ale je to tak zvaná Sleigh Beggy, což je dívka, z které by se mohla stát celkem schopná čarodějka. Má totiž speciální schopnosti, o kterých třeba ani sama neví, ale které ji dělají velmi cennou. Takže Elias ji koupil za pět miliónů, odvedl si ji k sobě domů, řekl jí, že bude jeho učněm, aniž by ji cokoli učil, a pak ji mimo řečí sdělí, že bude jeho nevěstou.

Přiznám se, že na tomhle není nic moc, co by mě bavilo. Má to být romance? Má to být fantasy? Má to být komedie? Má to být něco temnějšího? Jako kdyby to mělo ze všeho trochu, ale nějak jsem nedostal to, co jsem viděl na obálce. Čekal jsem, že komik bude temnější, ale v prvním díle takový vůbec není, Elias je naopak místy spíše komickou postavou, což jeho vzezření moc nesedí a to se jeví spíše jako samoúčelné než jako skutečně důležité. Ale dobře, kniha "Čarodějova nevěsta 1" je pořád první knihou, třeba se to ještě rozjede. Možná i proto Crew vydalo druhý díl jen měsíc po vydání prvního, aby se čtenář přesvědčil o tom, že dál to bude ještě zajímavější, než jak se to tváří. Brzy uvidím i já a samozřejmě na knihu "Čarodějova nevěsta 2" napíši recenzi.

Kniha "Čarodějova nevěsta 1" má za mě slabší rozjezd, je to takové lehké magické fantasy, kde se autorka ohání tím, že se odehrává kdesi v Anglii, což je popravdě asi celkem jedno. Má to v sobě něco ze starých anglických romancí, především v tom smyslu, že je to takové spíše pasivní a rezervované. Ale třeba se to opravdu ještě rozjede, jen ta první kniha byla na seznamování celkem dlouhá, postavy se najednou někam vydaly, a jako kdyby ani autorka nevěděla proč. Prostě chtěla jen ukázat zajímavá místa svého světa - draci jsou rozhodně tím nejlepším, co zde je - ale jako kdyby ještě nevěděla, jak s postavami, kam je šoupnout, jak je dál rozvíjet, o s nimi. Kresbou je manga velmi pěkná, proto lehký nadprůměr, ale doufám, že dál se autorka více rozjela a skutečně dovede strhnout.

Komiks "Čarodějova nevěsta 1zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat