2016-11-11

#1305: Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka - 100 %

Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka (The Goon: Chinatown and the Mystery of Mr. Wicker)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "The Goon: Chinatown and the Mystery of Mr. Wicker" vydávané od roku 2009 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Eric Powell
Kresba: Eric Powell

Kniha "Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka" má v celé sérii "Goon" svoje speciální místo, a to nejen tím, že se jedná o velmi kvalitní příběh, ale i tím, že se jedná o příběh, který byl napsán a nakreslen jako samostatná kniha. Nešlo tedy o větší příběh, který je rozprostřen do několika sešitů, ale i původně vyšel "Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka" jako samostatná kniha, kdy k němu asi nejlépe sedí ono pojmenování "grafický román". Je to dáno i tím, že se jedná o jeden uzavřený příběh, který má začátek a má konec. Ale nemusíte se bát, ono to zapadá do celkové série, a to především tím, že jsou zde stejné postav. A samozřejmě i tím, že Goon dostává nový rozměr a více se dovídáme o jeho minulosti a o tom, co z něj udělalo takového ranaře, jakým v současné době je. Ano, tohle je kniha, kde Goon dostane svoje jizvy.

Komiks "Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka" je zásadní mimo jiné proto, že Goon díky němu dostává větší hloubku, což je patrné hned z úvodní flashbackové scény, kde sledujeme Goona ještě jako malého kluka, který žije v cirkuse, pořádně nemá rodiče a možná ani přátele. A udělá jednu věc, kterou by udělat neměl. Z téhle vzpomínky se probouzí a vy si uvědomujete, v jak silném kontrastu je vzpomínka se současným Goonovým životem. Něco se v jeho životě zvrtlo, ale je otázkou, jestli toho skutečně lituje, anebo nikoli. Příběh "Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka" nedává přímo odpověď, ale naznačuje, že všechno mohlo být jinak, kdyby se okolnosti sešly odlišným způsobem. Jenže ony se jinak sejít nemohly a vám je vlastně od začátku jasné, že to jinak skončit nemohlo, a to nejen proto, že víte, jak Goon dopadl a kde nyní je.

Šestý díl "Goona" je v první řadě komiks noir. Eric Powell dokázal vzít žánr a použít jeho pravidla k tomu, aby napsal dobrý příběh, který nemá jen hlavu a patu, ale který je propracovaný a hlavně dobrý. Už samotný název odkazuje na filmovou noirovou klasiku a Eric Powell se jí skutečně blíží. Nemyslím dějem, ale jednoduše tím, že využívá nástroje, které používal film noir. Kromě toho, že je zde kriminální zápletka, tak samozřejmě nechybí femme fatale. A není zde vlastně jen jedna, jsou zde dvě. Pak je zde osamělý hrdina, alespoň v určité fázi, který udělá chybu. Ale na rozdíl od podobných filmů, tentokrát hrdina dostává možnost, jak vše podle svého napravit. Je zde prvek vykoupení, kterým je v tomhle případě vlastně Franky, protože Goon má něco, co se hrdinům noir příběhů většinou moc nedostává. Má parťáka, který by za něj položil život.

A s tímhle Eric Powell vytváří příběh, který vás dovede dojmout, což je naprosto úchvatně znázorněno v pětistránce, kterou tvoří jen pět detailů na Goonův obličej. Něco, co by si mnoho tvůrců nedovolilo, ale zároveň prvek, který funguje naprosto dokonale pro dotvoření atmosféry a pro pochopení toho, co následovalo. Právě kresba je Ericovou silnou stránkou. Nechci tvrdit, že příběh nikoli, ale kresba nad ním prostě vyniká. Eric ví, kdy má použít jaký nástroj, kdy má využít jaké barvy, kdy jakou techniku. Barvy jsou tak utlumené, ale když už na ně dojde, opět to má smysl, opět to dotváří atmosféru a danou část příběhu. Já jsem původně chtěl dát jiné hodnocení, trochu nižší, ale když o tom tak přemýšlím, tak tenhle komiks, ve svém žánru, prostě nemá chybu a funguje dokonale. Pokud chcete noir, specifický, ale pořád noir, "Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka" vám to dá. A navíc vás v závěru Eric pozve do své umělecké kuchyně, což je také příjemné nahlédnutí.

Komiks "Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka" si můžete se slevou zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Goon 1: Nic než utrpení"
"Goon 2: Mé vražedné dětství"
"Goon 3: Samej průšvih"
"Goon 4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí"
"Goon 5: Zvrhlé choutky"

2 komentáře:

  1. Skvělá záležitost a Goona to postavilo ještě na vyšší level. U mě je to z komiksových postav v současné době jednička. Comics centrum by mohlo vydávat sérii častěji, jelikož nás čeká ještě dlouhá jízda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím si alespoň můžeme říkat, že si tu jízdu budeme déle užívat.

      Vymazat