2018-03-20

#1657: Baltimore 2: Prokleté zvony - 90 %


Baltimore 2: Prokleté zvony (Baltimore 2: The Curse Bells)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Vyšlo původně jako čísla 1 až 5 série "Baltimore: The Curse Bells" v roce 2011. Souborně vyšlo v roce 2012. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola, Christopher Golden
Kresba: Ben Stenbeck

Nemyslím si, že by kniha "Baltimore 1: Morové lodě" byla o tolik horší, než je druhá kniha v sérii nazvaná "Baltimore 2: Prokleté zvony", ale první kniha mě prostě nedokázala tak oslovit, nepůsobila na mě tak silně jako kniha druhá, kterou prostě musím hodnotit lépe, protože po jejím dočtení - a také během čtení - jsem měl jen samé dobré pocity. Tohle je skvělý horor, temný, gotický, není to zbytečně moderní, naopak se to snaží být staré, místy skoro až archaické, což tomu dokonale sedí. A i když jsou zde monstra, která jsou na první pohled patrná - však se i na obálce objevují pěkně hnusné jeptišky - tak jsou to pořád lidé, kteří děsí více. Tady totiž Mignola a Golden rozepisují více jednu postavu, která je skutečně tak hnusná, až se vám bude pěst svírat.

Příběh pokračuje tam, kde skončil předchozí, respektive hlavní postava, lord Baltimore, pokračuje v tom, co už dělá několik let - pronásleduje upíra, který si říká Haigus. Haigus je pěkně nenechavá mrcha a rozhodně netouží po tom, aby ho Baltimore dostal. Jenže stejně tak si chce hrát na kočku a na myš, což se mu může vymstít, protože může být lapen jinými mocnostmi, které ho přece jen přemohou. Mezitím ještě stačí pořádně zkomplikovat Baltimorovu další cestu v naději, že to třeba náš hrdina s dřevěnou nohou nezvládne a upír bude tím, kdo bude rozsévat po světě ještě větší zlo, černější temnotu. Ale není to jen Haigus, který přináší zlo, jako kdyby se svět, který je v sérii Baltimore" prezentován, musel obejít bez slunce, bez dobrého, bez naděje.

Temnota, v které se děj série odehrává, je jedna ze silných stránek celého komiksu. Jasně, je to vytržené z reality, je těžké to přenést do našeho světa, navíc je to ještě o něco těžším tím, že to místy vyznívá skoro až středověce, tedy skutečně vzdáleně, ale nic to nemění na tom, že vás jednotlivé stránky mohou nahánět husí kůži. Té černé je skutečně hodně, ale není to samoúčelné, je to proto, aby se vytvářela skvělá atmosféra, což se opravdu daří. Tohle je hororové čtení, které neodložíte, dokud nebudete na konci, a to i přesto, že vám třeba bude naskakovat husí kůže. Na Mignolu je tohle místy přece jen celkem drsné, ale o to lépe ty drsné scény vyniknou v kresbě Bena Stenbecka. Myslím, že sám Mignola by takhle daleko nikdy nezašel, ale třeba se mýlím.

Kniha "Baltimore 2: Prokleté zvony" ukazuje sérii v tom skutečně skvělém temném světel, které í sluší a dává ještě o něco méně naděje na to, že tohle může mít pozitivní pokračování. A tohle je na celém příběhu z nějakého důvodu přitažlivé. Víte, že na postavy čeká záhuba, ale stejně doufáte, že budou schopny se jí vyhnout. A pokud ne, tak s sebou alespoň vezmou co nejvíc monster a zrůd, nejen těch na první pohled rozeznatelných, ale i těch, které se schovávají v lidské kůži. Ale Mignola zůstává věrný i tomu, že má rád trochu béčkovější prvky, které se i v této sérii promítají, ale ne v takové míře. Oproti sérii "Hellboy" se "Baltimore" přece jen jeví jako série bez slunce, kde východisko může být jen nehezké. A to je dobře, protože o to víc se budete těšit na další díl.

Knihu "Baltimore 2: Prokleté zvony" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Baltimore 1: Morové lodě"

Žádné komentáře:

Okomentovat