2018-03-22

#1659: Cagaster 3 - 65 %


Cagaster 3 (Cagaster 3)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Cagaster 3" v roce 2015. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Kachou Hashimoto
Kresba: Kachou Hashimoto

Nevím, čím to je, ale poslední dobou mám pocit, že ty flashbacky v manze nějakým způsobem fungují. I když třeba hlavní příběh trochu ztrácí grády, tak pak autor/autorka přijde s flashbackem a najednou vás to zase začne bavit. Neříkám, že v případě kniha "Cagaster 3" je díky tomu vyloženě skvost, ale drží si minimálně kvalitu předchozích dílů, nebo alespoň knihy "Cagaster 2". Začátek třetího dílu mě totiž nedokázal výrazně oslovit, zaujalo mě na následujících stránkách, že je zde konečně nějaké vysvětlení, nějaké hlubší ponoření se do toho, kde se vlastně brouci vzali a proč se jich všichni bojí.

Hlavní postavou komiksu je Kidou, ale na něj se dění tentokrát tolik nesoustředí. Anebo možná začínáme poznávat, kdo je zde skutečně hlavní postavou. Do popředí se dostává Ilie, jejíž příběh právě sledujeme v retrospektivě a díky ní se vlastně dovíme dost zásadního o celém světě Cagasteru a o tom, co některé postavy sledují. Jasně, že je to vlastní prospěch, ale přece jen chcete vědět, jakou specifickou cestou toho chtějí dosáhnout. Je docela zajímavé, že díky tomu, jak jsou jednotlivé postavy popisovány, zjistíte, že zde není žádná, která by byla vyloženě dobrá. Je celkem jednoduché nemít rád některé vlastnosti i na hlavních postavách.

Kachou Hashimoto dokázala, i když byl rozběh třetí knihy dost slabý a linie okolo Kidou mě nějak moc nebavila. Jakmile ale dojde na to, že se postupně odhalují jednotlivé historické události, i když spojené jen s konkrétními osobami, pochopíte, jak vlastně svět brouků funguje a jaké jsou prvky, které budou důležité pro další dění. A je vidět, že tohle bude především hon na některé z postav, jež budou muset utíkat. Tohle není špatné východisko, naopak, hry na kočku a na myš jsou docela vděčné, a pokud se podaří, aby byly následující díly akčnější, bude to stále na úrovni, jakou to má. Trochu překvapivě kniha zaujme i přesto, že zde brouci samotní tolik nejsou a dění se točí spíše kolem toho vysvětlování.

Ale je vidět, že Kachou Hashimoto má po ruce scény a odhalení, které stojí za to a které do příběhu přinesou celkem svěží vítr. Ve spojení s flashbacky to vypravěčsky docela funguje, i když je pravdou, že sem tam jsem měl docela problém s tím, abych stíhal jednotlivé střihy, kdy přechody mezi současností a minulostí, hlavně v případě Kidoua, nejsou úplně jasné. Není to ale prvek, který by úplně bránil tomu, abyste si čtení užili. Série "Cagaster" se tak rozvíjí docela dobře, ale přece jen je na ní vidět, že autorce chybí trocha té vypravěčské vytříbenosti, aby přechody mezi scénami byly ladnější a celkově dělení děje o něco příjemnější na čtení.

Komiks "Cagaster 3" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Cagaster 1"
"Cagaster 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat