2015-01-29

#839: Útok titánů 2 - 75 %

Útok titánů 2 (Shingeki no Kyojin 2)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako kapitoly 5 až 9 v sérii "Shingeki no Kyojin" (japonsky 進撃の巨人), souborně v roce 2010 u Kodansha. Kniha v originále nese název "Shingeki no Kyojin 2". České vydání má 196 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hadžime Isajama
Kresba: Hadžime Isajama

První díl série "Útok titánů" mě úplně neohromil, ale docela mě navnadil na to, co by ještě mohlo přijít. No, a mám pocit, že právě tohle začíná přicházet. Druhý díl je plný akce, ale s tou akcí se neděje jen to, že zběsile obracíte stránky, uvědomujete si také, že se posouvá děj. Všechna akce je tu proto, aby se čtenář bavil, ale také se něco dověděl o světě, v kterém se příběh odehrává. Čtenář se pak do děje dostane i proto, že informace o světě titánů poznává spolu s postavami, které vědí v podstatě jen to, co již bylo řečeno v první knize. Od této chvíle tedy čtenář putuje s postavami a zjišťuje to samé, co hrdinové. Objevují se před ním nové otazníky, ale na některé předchozí je zodpovězeno.

Město lidí, jedno z posledních útočišť před obry, je napadeno titány a lidé se jim musí bránit. Není to jednoduché, protože lidé proti titánům vlastně nemají pořádnou zbraň. Pouze speciálně vycvičenou jednotku v podstatě ještě dětí, které se dostaly do situace, kdy záchrana města stojí pouze na nich. Druhá kniha je tedy o tom, zda se těmhle dětem podaří město zachránit, někdy dokonce i proti jeho vůli, což je krásně zobrazeno v jedné scéně, kde je hezky vidět lidská hloupost. Někdy je možné přežít jen proti vůli některých. Takové scény by komiksu rozhodně slušely více, protože se jedná o hodně dobrou kritiku společnosti. Jsem zvědavý, jestli podobné budou i v dalším dění, protože by byly skvělým kořením a možná i smyslem "Útoku titánů".

Jak jsem ale řekl, druhý díl je hodně akční, díky čemuž se začínají profilovat i některé postavy. Jsou zde zbabělci, je zde jeden dobrý stratég, který to o sobě ani neví, neskutečná dívka, která je v boji nepřekonatelná, no a pak samozřejmě ještě hlavní hrdina, který je celkově velkým tajemstvím. Postavy jsou ozdobou série, protože již ve druhé knize je vám jasné, že to jsou charaktery, které chcete poznat víc. Jsou to postavy, s kterými se chcete do poznávání nového světa pustit, chcete se s nimi vydat na cestu a budete doufat, že to bude cesta dlouhá. A jak to vypadá, bude. Navíc cesta, která je plná nápadů, což Isajama ukazuje i v tomto díle, kde v krátkých bonusech na konci kapitol je vidět, jak moc všechno promýšlí a jak tohle chce čtenářům prezentovat. Celková promyšlenost se mi líbí a imponuje mi.

Doufám, že v dalším dění bude více popsána společnost, která je uvězněna v městě lidí, protože to je skvělé prostředí pro zajímavý vývoj postav, pro silné a dobré scény. Isajama asi bude dál pokračovat ve své kresbě, která je někdy neskutečně precizní, až skoro didaktická, a někdy naopak působí rychle odfláknutě. Tohle bude asi i dál autorova poznávací známka, stejně jako zajímavý vývoj a dění plné nápadů, které dohromady tvoří nový a naprosto soběstačný svět, o kterém jsme se dověděli více, dokonce i náznak toho, že to není jiná planeta, ale že je to pořád planeta Země, jen se na ní něco stalo. Crew s touhle sérií nesáhla vedle a doufám, že se bude prodávat dobře.

Komiks "Útok titánů 2" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Útok titánů 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat