2016-08-01

#1126: Útok titánů 8 - 80 %

Útok titánů 8 (Shingeki no Kyojin 8)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako kapitoly 31 až 34 v sérii "Shingeki no Kyojin" (japonsky 進撃の巨人), souborně v roce 2012 u Kodansha. Kniha v originále nese název "Shingeki no Kyojin 8". České vydání má 196 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hadžime Isajama
Kresba: Hadžime Isajama

Konečně zase díl, na který jsem docela dlouho čekal. Není to díl, který je přehnaně akční, i když akce samozřejmě nechybí. V první řadě je "Útok titánů 8" knihou, která ukazuje, jak je společnost nejednotná, a to i ve chvíli, kdy k ní přicházejí skutečně velká nebezpečí. A útoky obrů jsou dost velkým nebezpečím, hlavně když lidé nemají pořádné zbraně k tomu, aby se s nimi dovedli vypořádat. Osmým dílem krásně rezonuje společenská kritika, snad ještě víc, než rezonovala předchozími díly. A právě tohle se mi na knize líbí, tedy samozřejmě kromě toho, že na vás čekají celkem velká odhalení, kterými Hadžime Isajama rozhodně ještě nevystřílel všechny svoje náboje, ale ukazuje, že v jeho světě se můžete stále dovědět skutečnosti, které vás velmi překvapí.

Úkol zněl jasně - dopravit Erena na velitelství, aby tam mohlo dojít k jeho výslechu. Vojenská policie si ho převezme a všechno bude v pořádku. Jenže Eren není zrovna stálá osobnost, nemluvě o tom, že možná mají ještě jeden větší problém. Co když je i mezi průzkumníky titánka? Jak by se tam dostala? Co když je všechno trochu jinak, než si lidé ve skutečnosti myslí? Co když titáni nejsou jen ty obrovské, nemyslící potvory, které chtějí jen zabíjet? Však si vzpomeňte na titánku, která velmi dobře bojoval, protože u toho myslela. Tohle je nepřítel, s kterým není si radno zahrávat. Ano, průzkumníci jsou infiltrováni, ale jestli si myslíte, že tohle je to největší překvapení, tak se pusťte do osmé knihy, protože ono je všechno ještě trochu jinak.

Hadžime Isajama ve druhé polovině knihy prezentuje takové odhalení, díky kterému máte chuť sáhnout hned po další knize a rozhodně dát ještě sérii šanci, pokud jste o ní už přemýšleli jako o něčem, co čtete ze setrvačnosti. Je to odhalení, které staví všechno, co jste doposud věděli, na hlavu, dává tomu naprosto novou dimenzi a vy víte, že toho na vás čeká ještě tolik, co musíte odhalit. A Hadžime Isajama vás snad nenechá se topit jen v otázkách, ale na nějaké vám dá odpovědi. Jasně, pokud vám třeba nesedí kresba komiksu, tak na té se nic moc nezměnilo, Hadžime Isajama si jede pořád svůj styl, ale jeho pokroucené postavy titánů jsou prostě efektní i v téhle fázi příběhu. Když dojde na jejich souboj, zapadá to do sebe.

"Útok titánů" je série, která vás nemusela nadchnout, je to série, která se někdy snaží až moc přemýšlet a při tom nedomýšlet, například prostorový manévr je možná trochu moc fakticky dotažený k dokonalosti, až je v podstatě jen těžko proveditelný v reálu. Ale nakreslené to vypadá celkem dobře. Když má děj ten správný náboj, když se zde pořád něco děje a když se navíc autor dokáže pořádně obout do společnosti, když je schopen vykreslit to, jaké jsou sociální problémy, jak si lidé nerozumí a jak si působí zlo, musím uznat, že je "Útok titánů" rozhodně sérií, která má ve světě komiksu svoje místo, a že jsem rád, že začala vycházet a nadále vychází i v České republice. Zkuste sérii dát šanci, ať se nezastaví její vydávání, jako je tomu v současné době s "Bleachem".

Žádné komentáře:

Okomentovat