2017-05-29

#1446: Titeuf: Má mě ráda? - 75 %

Titeuf: Má mě ráda? (Titeuf 13: À la folie!)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 2012 jako "Titeuf 13: À la folie!". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Zep
Kresba: Zep

Titeuf se vrátil. A byl to návrat trochu nečekaný. Přiznám se, že jsem si nemyslel, že by se Mladá fronta k tomuto mladistvému hrdinovi vrátila, když od vydání poslední komiksové knihy v češtině uplynulo už přece jenom šest let. Ale nevadí, je dobře, že je zde další sešit sebraných stripů, protože Titeuf je rozhodně postavou, kterou si můžete oblíbit. Jeho humor je mnohdy překvapivý, skoro až drsný, chtělo by se říct, alespoň vzhledem k tomu, že se jedná o komiks s postavami ze základní školy, ale dovede pobavit. Už obálka knihy "Titeuf: Má mě ráda?" docela hezky vystihuje atmosféru celého sešitu, kdy jde prostě o holky.

Sešit "Titeuf: Má mě ráda?" vychází u nás sice jako třetí, ale ve skutečnosti se jedná o třináctou knihu Titeufových stripů. A vlastně je to kniha docela aktuální, protože vyšla v originále v roce 2012 a má zatím jen jednoho pokračovatele, kterým je sešit čtrnáctý s názvem "Bienvenue en adolescence!", jenž vyšel v roce 2015 a který pokračuje v dění, které je rozvrženo právě v knize "Titeuf: Má mě ráda?". I na sérii "Titeuf" je možné vidět vývoj širšího příběhu, i když my máme rozhled omezený tím, že u nás díly nevycházejí popořadě. Sešit "Titeuf: Svět je krutej" původně vyšel jako pátý v sérii a sešit "Titeuf to vidí jinak" zase jako šestý. Chybí nám tedy rovnou šest sešitů mezi prvními dvěma českými a tím aktuálním. Je to škoda, ale holt je to asi dáno tím, že se série tak dobře neprodává.

Titeuf má docela problém a o tom problému je většina stripů. Už na začátku sledujeme pětistránkový komiks, který je nejdelší v celé knize, kde se Titeuf probudil a zjistil, že je dívka - Titeufka. Ano, Zepovi se podařilo dát na začátek skutečně úderný komiks, který je vtipný a který trochu směřuje čtenáře k tomu, co bude následovat. Do školy totiž přijíždí nová dívka, Afričanka Ramatu, které se Titeuf podle všeho líbí. A ke své nelibosti mladík zjišťuje, že ani ona mu není lhostejná. Vede to k zábavným situací, které se samozřejmě točí hlavně kolem toho, jaký je pohled žáků prvního stupně na lásku a vůbec vztahy mezi mužem a ženou.
Zep

I když se Zep primárně snaží o to, aby byl vtipný - a jde mu to, protože u některých stripů jsem se opravdu bavil - tak dovede pořádně zabrnkat i na mnohem dramatičtější a smutnější linku. Je až s podivem, že na jedné stránce můžete mít vtip se soplem a hned na stránce dál hodně emotivní strip o tom, co si Ramatu ve své domovině prožila, i když nezbytně odlehčený v závěru. Zep zná míru a dovede tak podat jednotlivé komiksy způsobem, který je zábavný, ale který zároveň přináší i zamyšlení nad soudobými tématy. Komiks přitom není zbytečně moralizující, jen sem tam naťukne něco závažnějšího, co vás možná přiměje se zamyslet nad tím naším krásným světem, který si tak pěkně mrvíme.

Komiks "Titeuf: Má mě ráda?" zakoupíte na stránkách Kniha.cz.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Titeuf: Svět je krutej"
"Titeuf to vidí jinak"

Žádné komentáře:

Okomentovat