2017-02-02

#1364: Titeuf to vidí jinak - 70 %


Titeuf to vidí jinak (Titeuf 5: Titeuf et le derrière des choses)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2008. Původně vyšlo v roce 1996 jako "Titeuf 5: Titeuf et le derrière des choses". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.

Scénář: Zep
Kresba: Zep

"Titeuf to vidí jinak". Při pohledu na obálku by se zdálo, že to vidí jinak ve smyslu, že se dívá zespoda, ale pokud čekáte, že tohle bude kniha plná trochu erotičtějších vtipů, do kterých by se Titeuf také docela dobře hodil, tak v tom případě ostrouháte. Titeuf sem tam dovede jít i k téhle hranici, ale nijak daleko, rozhodně není nevkusný. Jen je místy trochu drsnější, než by se na dítě slušelo. A navíc je také docela pitomý, když se to vezme kolem a kolem. Alespoň nějaké vtipy jsou založeny na tom, že zrovna mnoho rozumu ještě nepobral. Ale tak on není žádný vysokoškolák, ale teprve si to trajdá po základní škole, tudíž má právo na to, že nemusí všechno vědět a nemusí všechno znát.

Vzhledem k tomu, že se v poslední době vracím i ke komiksu "Calvin a Hobbes", to srovnání se nabízí. Titeuf a Calvin by mohli být spolužáci a učitelky by z nich obou bláznili. Ale přitom jsou oba jiní. Calvin je filosofující běs, který má neskutečnou fantazii. Titeuf je vedle toho prostě frajer, který ve škole táhne partu a žije podle klasických dětských pravidel. Holky jsou něco špatného, cokoli kromě školy, je prostě paráda, snadno na sebe strhává trendy, a také na to doplácí. Jako kdyby byl Titeuf více zakořeněn v realitě, což se projevuje například v tom, že je skutečně takový realističtější. A to i přesto, že jeho kresba je výrazně více karikovaná, než je tomu v případě zmiňovaného Calvina.

"Titeuf to vidí jinak" má klasický formát evropského alba a obsahuje celkem 46 jednostránkových stripů, které jsou vždy ukončeny a nemají další přesah. Nejedná se o dějově nějak propojené příběhy. Ale tak to je standardní doména stripového formátu, kdy se ani neočekává, že se u humorných komiksů tohoto typu budete setkávat s nějakým příběhem na pokračování. I když třeba takové "Pupíky" tohle popírají, ale aspoň na českém trhu je to výjimka. Přece jen je ten náš trh pořád malý. "Titeuf to vidí jinak" i přesto dovede pobavit, i když ne u každého stripu se budete nutně smát.

Síla komiksu "Titeuf to vidí jinak" je především v tom, že se mu daří zachycovat každodennost, ale navíc z dětského pohledu. Když čtete jednotlivé stripy, říkáte si, že tohle je něco, co jste sami dělali, co jste si sami mysleli, za co se třeba i sami stydíte. V tom je ta krása, že se autorům daří vyhmátnout tu naší dětskou minulost a trochu nám ji omlátit o hlavu, protože každý z nás dělal pitomosti. Je docela hezké si na ta telecí léta vzpomenout a uvědomit si, jak jsme nedokonalí, ale jak jsme se v životě někam posunuli. A i když se tady dětský a dospělý svět tolik přímo nestřetávají, pokud už na to dojde, uvědomíte si, že ta změna v dospělého je mnohdy hodně drastická a že vám ani nedošlo, kdy nastala.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Titeuf: Svět je krutej".

Žádné komentáře:

Okomentovat