2014-10-30

#774: Titeuf: Svět je krutej - 75 %

Titeuf: Svět je krutej (Titeuf 6: Tchô, monde cruel)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2011. Původně vyšlo v roce 1997 jako "Titeuf 6: Tchô, monde cruel". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 219 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Zep
Kresba: Zep

"Titeuf" pro mě byl velkou neznámou, ale když jsem se o něm poprvé dověděl v knize "1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete", zaujal mě. Neměl jsem jasno v tom, jak je komiks psán, ale určitou představu si člověk udělá. S kresbou, která se už tak výborně prezentuje na obálce, jsem si nějak nedokázal představit, že by Titeuf mohl řešit i nějaká vážnější, dospělejší témata. O to více jsem byl ale zvědavý, jak se to Zepovi povedlo. Ono ale stačí se na obálku podívat trochu podrobněji, přesněji na její pozadí, a hned vás napadne, že to opravdu bude trochu dospělejší.

V první řadě vás může zaujmout skutečnost, že ty karikatury nejsou vždy tak roztomilé, jako je tomu v případě Titeufa, který na první pohled roztomilý je. Titeuf je ale něco jako Bart Simpson. Takový malý hajzlík, který si užívá rošťárny a je rád, když může někoho vytočit. Sem tam se mu to povede, sem tam na to doplatí. Kromě toho na obálce v pozadí zaujme usoplený kluk anebo třeba jednoduchá kresbička nahé ženy v rukou Titeufovy spolužačky. Tohle není něco, co si spojujete s dětským komiksem. A tak "Titeuf" skutečně není dětským komiksem, ale jedná se o komiks spíše pro dospělé, kteří ocení, jak je Titeuf rošťácký, jak je cynický a jak je zábavný. Pravda, oni tohle do určité míry ocení i děti, ale pravda, ne každý rodič musí být spokojen s tím, co se zde prezentuje.

Zep není autor, který by byl nutně rebelský a nezachází nikdy za určitou nepřímo stanovenou hranici. Pořád je velmi snesitelný a pořád je do jisté míry korektní. Ukazuje nám svět z pohledu dítěte, které je grázlem ve svém kolektivu, ale je to grázl, kterého se můžete snadno naučit milovat, protože je neoblomný v tom, jak vymýšlí svoje lumpárny, a to i přesto, že na ně doplatí. Ale není to jen v tom. On je v některých případech jen tichým pozorovatelem. Ukazuje nám, jak svět kolem něj vypadá, jací jsou lidé a jak se chovají. Zep na nich nenechává nit suchou a je to dobře, protože pořádné rýpnutí rozhodně nevadí. Navíc některé lidské vlastnosti si to zaslouží.

Zep vytváří zajímavé postavy, ať už vizuálně nebo svými vlastnostmi. Nejlepší zůstává Titeuf, který je krásným kontrastem podoby a toho, jak se dané dítko chová. Tohle je něco, co Zepovi funguje a co vás v komiksu vhodně naladí. Pak už to je samozřejmě smysl pro humor a pro vygradování vtipu, stejně jako kresba, která dělá tenhle komiks natolik dobrým. Zep používá karikaturu, čímž celý vtip umocňuje, ale jsou to i barvy, které mu výrazně dopomáhají dokreslit to, co chce sdělit. Titeuf nakopnutý do rozkroku je stejně bolestný jako směšný. Navíc Zep vhodně používá pozadí a jeho absenci proto, aby zdůraznil vtip, který se snaží sdělit.

"Titeuf" rozhodně patří k tomu lepšímu humornému, co se k nám z Evropské ho komiksu dostalo. Na druhou stranu, je pravda, že toho tady tolik zase není a většina těch věcí je výborná. Je škoda, že se komiks nejspíš moc neprodával, protože Mladá fronta přišla pouze se dvěma díly (druhý díl se jmenuje "Titeuf to vidí jinak"), které se dostaly do knihkupectví, a k tomu ještě jedna sexuální příručka. Ta by možná stálo za to, protože nechat Titeufa mluvit o sexu, to samo o sobě může být zajímavé. V tomto případě se ale nejedná o komiks. Doufám, že se Titeuf na náš trh ještě vrátí a že lidé si k němu cestu najdou, protože tohle je výborný spratek. A hlavně je zábavný.

Komiks "Titeuf: Svět je krutej" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat