2018-01-04

#1604: Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 1 - 60 %


Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 1 (鋼の錬金術師)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 2002. České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiromu Arakawa
Kresba: Hiromu Arakawa

Kniha "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 1" nám představuje novou manga sérii na české scéně. Vždycky jsem na novou sérii zvědavý, protože je to jako objevovat nový svět. Vzhledem k tomu, že se skutečně primárně zajímám o to, co vyjde česky, tak nemám mnoho informací o tom, jaká manga vychází, jaké příběhy jsou tvořeny. Ale přece jen jsou mangy, o kterých slyším jen proto, že se o komiks zajímám. A manga "Fullmetal Alchemist" je jednou z takových. Čím může být taková manga zajímavá? Co asi přinese nového? Co japonská autorka Hiromu Arakawa vytvořila tak unikátního, že se manga stala natolik oblíbenou? Popravdě, kniha "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 1" podle mého na tyto otázky nedává jasnou odpověď.

Kniha "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 1" slouží především k tomu, aby se nám představily jednotlivé postavy a svět, v němž se vyskytují. To představení je takové razantní, protože jsme rovnou vrženi do děje. Seznamujeme se s bratry Elricovými. Tím, co vypadá jako člověk, je Edward, tem, co se skrývá v brnění, je Alphons. Jsou obyčejnými lidmi, ale něco se jim stalo. Celkem brzy se dovídáme, co to je. Chtějí se oba vrátit do stavu, do něhož se dostali před určitou nehodou. Takže je potkáváme na cestě proto, že hledají svou vlastní spásu. Díky tomu se komiks vlastně stává takovým questem, do kterého naskakujeme v jeho průběhu. Bratři hledají něco, co jim pomůže. Pátrají po různých stopách, ale během toho musí řešit i další problémy.

Edward je podle všeho známá osobnost, je to státní alchymista, který řeší různé problémy, které mu přijdou pod ruku. A ve svém počínání je velmi dobrý. Díky cestování může autorka Hiromu Arakawa poukazovat na různé problémy, které jsou společenského charakteru. Takže v příbězích řešíme touhu po moci, chamtivost, ale také vydírání. A to všechno jsou problémy, které se Edward a Alphons snaží řešit. Někdy silou, někdy svými schopnostmi, ale také jen vychytralostí. Tohle není komiks, který by vás hned bouchnul do obličeje a přiměl vás si okamžitě sehnat další díly. Ty příběhy, které zde jsou prezentovány, nejsou špatné, ale jedná se o epizodické členění, které osobně tolik nemusím. Jsem raději za to, když hlavní příběh zasahuje do dění více. Tady přece jen spíš vykukuje, než aby se do stal vyloženě do popředí. Ale předpokládám, že to se časem změní.

Hiromu Arakawa se rozhodla, že bude vyprávět příběh "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 1" především humornou formou, a tak se dočkáme mnoha zábavných momentů a zlehčování, které nenechá na povrch skutečně proniknout temnotu, která se tam ale podle všeho skrývá. Nejsou to příběhy o tom, jak jsou lidé šťastní, ale naopak o tom, jaké musejí řešit problémy a jak jim může Ocelový alchymista pomoci. Přiznám se, že ten humor mi moc neseděl, protože byl i prezentován klasickými přehnanými obličeji v kresbě, což zrovna nemusím. Snad se to ještě trochu více rozjede. Před sebou máme ještě 26 knih, takže prostor k tomu rozhodně bude. Představený svět ale vypadá zajímavě, má to nádech steampunku, který ještě pořádně nepronikl do popředí. Pro začátek dobré, ale ještě ne výborné.

Komiks "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 1zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat