2016-03-28

#1131: Gravitation: Přitažlivost 11 - 20 %

Gravitation: Přitažlivost 11 (Gravitation 11)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Gravitation 11" v roce 2000. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Jsme u jedenácté knihy a už je to opravdu jen kopání umírajícího kolem sebe. To, že tu je na dvě stě stránek jeden dobrý vtip, kterému je možné se zasmát, rozhodně nebude prvek, který tuhle sérii ještě jakkoli oživí nebo zachrání. Maki Murakami se rozhodla, že to nějak doklepe do konce, a to v podstatě jen tak, že bude vycházet z jednoho jednoduchého a nijak objevného nápadu, který byl načrtnut už v předchozím díle - dovede Bad Luck a především pak Šuiči vydat pět singlů během tří týdnů? Ano, to je problém, kolem kterého se točí celá jedenáctá kniha, a aby toho nebylo málo, tak tenhle problém nebude vyřešen a přenáší se i do poslední knihy. Hurá! Poslední! Konečně!

Jenže hned na začátku jedenáctého dílu zjišťujeme, že Šuiči svými přehnanými emocemi svůj vlastní úkol ještě komplikuje a musí vydat ne pět singlů, ale rovnou deset. I kdyby jich bylo dvacet, tak je to celkem jedno, protože příběh ztratil jakékoli kouzlo a postavy už jsou tak vymleté a prázdné, že jediné, čím to Maki zachraňuje, je ona absurdní přehnanost, která je se sérií spojena zhruba od její poloviny, kdy došlo skutečně na to, že se přehrávání změnilo v grotesknost ve stylu animované americké grotesky, kde ani tunové závaží nezpůsobí smrt, ale jen placatost. A přitom je to pořád 15+... Takové scény už vůbec nečekejte.

A co vztah Šuičiho a Jukiho? Tak tohle už je neskutečná krizovka, na které se Maki Murakami snaží ukázat, že pořád dovede jejich vztah vyvíjet, ale to jsou tak nepromyšlené zvraty, které vycházejí jen z toho, že potřebuje příběh někam směřovat, až je mi skutečně protivné je ještě sledovat. Ač je komiks v tuhle chvíli hodně slabý, tak nejhorší momenty jsou právě ve chvíli, kdy dochází k interakci mezi Šuičim a Jukim. Bohužel je těch interakcí skutečně hodně. Je s podivem, jestli si Murakami nebyla vědoma toho, že její série jde do kopru, protože tady už opravdu nebylo co zachraňovat. A to finále knihy, kde je ještě snaha o to nějak pokračovat, je jenom z nouze ctnost.

Smutné je i to, že obálka komiksu sice vypadá děsně cool, ale vevnitř už nic podobného nenajdete a také u samotné kresby máte sem tam pocit, že už to bylo docela odfláknuté jen proto, aby to vypadalo vtipně. Ale humor se vytrácí jak ze slov, tak i z obrázků, a tak nezbývá než doufat, že poslední kniha sérii nepošle do naprostého odpadu. Sám jsem na to docela zvědavý, protože na začátku série až tak tragicky nevypadala. Dnes se člověk až diví, že se ji podařilo česky vydat celou, ale tak manga trh u nás teprve začínal a ty nejlepší kusy se k nám měly teprve dostat. I "Death Note" měl ke konci výrazně klesající tendenci, ale "Gravitation: Přitažlivost" upadá tak, že to pěkné není.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

2 komentáře:

  1. Tvl,20 percent..docela Te zacinam litovat,ale asi Tezkej udel recenzenta :DDD ..

    OdpovědětVymazat