2015-01-09

#825: Gravitation: Přitažlivost 2 - 55 %


Gravitation: Přitažlivost 2 (Gravitation 2)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako "Gravitation 2" v roce 1996. České vydání má 210 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Americký komiks sem tam musím prostřídat evropským, případně dokonce českým, no a samozřejmě nesmí chybět ani japonská manga. Série "Gravitation" je něco, co není pro každého a také já si k jednotlivým dílům nacházím cestu celkem pomalu. Ono se dá snadno říct: Co by mě sakra mělo bavit na tom, že budu číst romantický příběh o tom, jak si k sobě nacházejí cestu dva mladí muži? Odpovědět si můžete, že nic, ale stejně tak si můžete odpovědět způsobem, kdy všechny své homofobní předsudky hodíte za hlavu a prostě to jenom zkusíte. Když se vám první díl, který je ještě velmi mírný, zalíbí, možná to nebude jenom proto, že sledujete dva kluky, jak se asi mají rádi, ale trochu i proto, že ten příběh není špatný.

Tak jen pro shrnutí: Šuiči je mladý hudebník, který má se svým nejlepším kamarádem kapelu. Tu by chtěli profesionálně rozjet, ale mají docela problém, protože není snadné se do byznysu dostat. Pak je tu ale ještě Eiri, což je celkem slavný spisovatel, hlavně mezi dámami, a proutník, hlavně ve vztahu k ženám. V prvním díle se ale Šuiči a Eiri potkali, a i když jejich setkání nebylo nikterak přátelské, hlavně ze strany Eiriho, spřátelili se a Šuiči pocítil něco víc, než jen bratrskou náklonnost. Celkem logicky v dalším dílu sledujeme to, kam dál a jakým způsobem se jejich vztah vyvine. Překvapivě ale nejde jen o tohle.

Jak jsem uvedl, Šuiči chce mít vlastní kapelu, která prorazí. Právě kapela je hlavním tématem druhého dílu, protože to vypadá, že se rozpadne. Druhý člen kapely, kytarista Hiro, nechce jít za svým snem, a místo toho se rozhodne, že se bude věnovat studiu a stane se lékařem, protože tohle jeho rodina očekává. Šuiči se s tímhle těžko ztotožňuje a dochází k pořádnému rozkolu mezi přáteli. Jsou v tom emoce a kromě poměrně dobře znázorněného vzteku, se autorce daří zachytit i onu roztržitě a afektovaně romantickou atmosféru, která mezi Šuičim a Eirim panuje. Jejich poprvé je pak celkem příjemně decentní, takže ani zavilí puritáni nemusí mít obavu. Nejvíc se ale autorka vyžívá v různých vtípcích a trapně komických scénách, které mi ale sem tam skutečně přivodily zasmání.

Co se týká romantiky, je "Gravitation: Přitažlivost" o romantice neotesané. Na jedné straně je egoistický Eiri, na druhé straně přitroublý Šuiči. Dobrý kontrast, který funguje a právě z něj mnoho vtipů vychází. Co mi trochu vadilo, byla kresba, která, pro zdůraznění emocí, jde místy až tak daleko, že máte pocit, že tohle někdo nakreslil na lavici ve třídě, když se nudil. Je to místy až zbytečně neučesané, což mi celkem vadilo. Ono to ke zdůraznění emocí sice vede, ale myslím, že by to šlo i trochu lépe. No, co si budeme povídat, jinak se mi pro nás nepříliš tradiční romance docela zamlouvala, smál jsem se a docela se bavil. Pořád netuším, co by mělo přinést ještě deset dílů.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Gravitation: Přitažlivost 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat