2015-08-26

#988: Gravitation: Přitažlivost 7 - 45 %

Gravitation: Přitažlivost 7 (Gravitation 7)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Gravitation 7" v roce 1998. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Tak jsem se s hodnocení této série dostal pod 50 %, což mi nakonec připadá nevyhnutelné, protože Maki Murakami musela sama zjistit, že vlastně nemá vůbec co vyprávět, ale že se plácá na místě a vlastně se už docela opakuje. Skoro mě to i trochu mrzí, protože ty postavy nejsou špatné, ale postupně se vytrácí jakékoli budování charakteru a Maki Murakami už se snaží jen o to, aby alespoň byla vtipná a aby zde byl alespoň nějaký vývoj příběhu, který se očekává. A ten vývoj zde přece jenom je. I když řešit v podstatě ve třech knihách, jestli Šuiči a Juki půjdou do Disneylandu, nebo ne, mi nepřijde zas až tak moc jako nosná myšlenka.

Ale dobře, ono šlo hlavně o to, aby se prodalo celkem milión desek, které vydala Šuičiho skupina Bad Luck. A to se právě v tomhle dílu povedlo. Jenže je tu ještě problém. Zveřejnění skutečnosti, že Šuiči a Juki mají poměr, nevede k tomu, že jsou společností odsouzeni - naopak to společnost přijala celkem kladně - mnohem zásadnější je, že po Jukim i jeho partnerovi jdou pořád reportéři, kteří chtějí vědět, co mezi nimi skutečně je. No, jednoduše jim nedají pokoj. A tak se autorka uchýlila k tomu, aby byla ve chvíli, kdy je dvojice naháněna reportéry, skutečně absurdní a došlo na přestřelku která má humorný charakter. Ono mi to přišlo i zábavné, ale v kontextu celé série pak spíše jako z nouze ctnost a vynucený pokus o oživení.

Stejný problém jsem měl i s tím, jak se řeší to, jestli se Bad Luck rozpadne, nebo ne. Hiro řeší, jak se jejich osobní problémy využívají k tomu, aby se zvýšila jejich popularita, i když větší hlavu má asi z toho, že to skutečně funguje. Tímhle se pak zaplácá polovina knihy, i když autorka v tomhle není nijak překvapivá a dává čtenáři přesně to, co čtenář předpokládá. Opět tedy žádný zvrat, který by pořádně zamával děním a skutečně došlo k trvalé změně, jež by nebyla jen snahou nabudit diváka, aby neusínal. Jsem si ale skoro jistý, že podobných momentů série nabídne ještě více.

Série se dostala do své druhé poloviny, ale "Gravitation: Přitažlivost 7" pro mě rozhodně není knihou, která by mi zvěstovala, že zbylých pět knih ještě bude stát za to. Naopak si myslím, že to bude nastavovaná kaše. Přesto jsem docela zvědavý, co se autorce ještě podařilo do série vměstnat, jestli to bude jen snaha vyždímat ze čtenářů co nejvíc a dál jim představovat postavy, které je mohou zajímat, anebo v tom bude ještě něco trochu víc a příběh dostane nový rozměr. No, když už mám knihy doma, tak v nich určitě pokračovat budu.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat