2016-03-03

#1114: Gravitation: Přitažlivost 10 - 30 %

Gravitation: Přitažlivost 10 (Gravitation 10)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Gravitation 10" v roce 2000. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Tak už se pomalu, ale jistě blížím do konce. Už jen dvě knihy a budu to mít konečně za sebou. A je to dobře, protože tenhle díl je další propad v kvalitě série, která už ani tak není moc valná. Není to tím, že by zde nebyl humor, ten tu místy je a dokonce mě sem tam i bavil, ale je to hlavně tím, že už je zde moc vidět, jak je to celé roztříštěné, jak je to vypravěčsky splácané dohromady, no a jednoduše špatné. Příběh se nám vrací do Japonska, což je pozitivní skutečnost, protože máte pocit, že by se to už konečně mohlo završit. Ovšem to, jaké brikule dělá Maki Murakami se svým postavami, to už je opravdu ubohé a je zřejmé že sama vlastně neví, co chtěla psát, a to ani v rámci žánru.

Šuiči a Juki už jsou tak neskutečně ohrané postavy, že to snad ani není možné. Jsou oba nesmírně nudní a nic moc je z tohohle jejich košíku nevytrhne. Šuiči je prostě uřvánek, Juki pak úplný magor. Tohle je vidět v tom, jak Maki Murakami buduje dál jejich vztah, a to na základě nenávisti, která prýští hlavně ze strany Jukiho. Jenže pokud to do té doby byla celkem zajímavá postava, která v sobě měla nějaké charisma, tak najednou se změnil akorát v přisprostlého burana, který sem tam řekne něco, co vás trochu vykolejí, ale jinak je to nechutné hovado, se kterým nechcete mít nic moc společného. Prostě se to celé zvrtlo a Maki dělá, co může, aby to alespoň trochu zachránila. Anebo alespoň ozvláštnila, protože zachraňování tohle úplně není.

Problém je také v tom, že už ani struktura vyprávění nedrží pohromadě. Otočíte stránku a najednou máte pocit, že vůbec nevíte, co se vlastně stalo, kdo jsou postavy a jak se příběh vyvinul. Na to, jak je to banální, musíte až moc přemýšlet o tom, co se děje. Ale rozhodně to není tím, že vám autorka nechává jen náznaky, abyste si sami domýšleli, ale je to prostě tím, jak špatně vede celou dějovou linku. Například scéna s další televizní soutěží je naprosto tragická. Tam, kde by to mohlo být zajímavé, je to najednou ustřiženo. Nefunguje to. Prostě to ani trochu nedrží pohromadě, což je špatně a celá série se žene do záhuby. Maki Murakami tomu moc svými průpovídkami o tom, jak je neschopná, nepomáhá, protože už víte, že to je pravda.

Tohle je komiks pro dívky, ale přiznám se, že se dost divím tomu, že se tohle dívkám líbí. Není k tomu moc důvodů. Na začátku to bylo fajn. Romance mezi dvěma mladíky, ale z té se vytratilo jakékoli kouzlo. Už je to jen natahování, které může vést jen k jednomu možnému vyústění, které bude v souvislosti se vším, co se doposud dělo, vyznívat naprosto podivně, ale prostě tak nějak nezbytně. Anebo Maki překvapí. To je moje jediná naděje a poslední důvod k tomu, proč má smysl tuhle sérii dočítat. Ale já to dám a do konce ji skutečně dojedu. Ty dvě knihy, to už není tak hrozné, když mám pětkrát tolik za sebou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat