2015-08-18

#982: Gravitation: Přitažlivost 6 - 55 %

Gravitation: Přitažlivost 6 (Gravitation 6)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Gravitation 6" v roce 1998. České vydání má 210 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Tak se nám ten příběh pěkně posunul! Ne, dělám si srandu. On se příběh vlastně nikam moc neposunul, ale nemůže se tomu vzít, že nějaké zásadní zvraty se skutečně udály. Přesto jsem měl pocit, i přesto, že se opravdu jedná o zásadní odhalení, že to nejsou až tak důležité změny a že z nich autorka rozhodně nevytřískala to, co skutečně mohla. A tak nám příběh pokračuje hlavně na oné komediální vlně, kdy se zasmějeme hlavně tomu, jak Maki Murakami přehání v kresbě a jak se snaží o to, aby ty emotivní scény vyzněly skutečně vtipně.

Místy se jí to i docela daří. Ale abych se vrátil k tomu příběhu, který mi nepřijde uspokojivě gradovaný, tak primárně je to v tom, že v tomto díle dojde k odhalení toho, že se Šuiči sblížil s Jukim na trochu jiné rovině, než by se dalo očekávat. Jednoduše to znamená, že se skutečně velmi veřejně provalilo, že Suiči a Juki spolu mají intimní poměr. A tak se ve druhé části knihy řeší to, jak s tímhle odhalením vlastně naloží, jak se jejich životy změní, a to bez toho, aby se cokoli vyřešilo, nebo aby se příběh kamkoli posunul. Tohle mi vadilo, protože se čtenář vlastně plácá na místě a nikam se nedostane.

Aby to trochu oživila, snaží se Maki o to, aby zde byly epizodky, které budou zábavné. Tohle se jí docela povedlo v tom směru, že se můžete u některých scén skutečně bavit. I když je ta kuchařská soutěž trochu divná, tak je zábavná, stejně jako střelba anebo snaha zajistit, aby se Juki nedostal domů. Asi ještě bude zajímavé, jak se ti dva udrží spolu, ale z tohoto dílu jsem prostě neměl pocit, že by to mělo potenciál k tomu, aby to zašlo někam, kde bude možné mangu celkově vychválit. Maki Murakami v podstatě jen těmi zábavnými vstupy zachraňuje celou sérii, aby nebyla příliš nudná a aby pořád bavila.

"Gravitation: Přitažlivost 6" je tak v rámci série relativně tradiční knihou, která vyhrává hlavně s tím, že je autorka místy skutečně vtipná. Popravdě mi sedí i ty její osobní vstupy do děje, které má většinou na začátku každé kapitoly, i když to někdo může brát i tak, že se autorka trochu shazuje. Mám ale tyhle autorské vstupy prostě rád. Bohužel nepovažuji šestou knihu za nijak zásadně povedenou, protože ten děj je možná až příliš natahovaný a mám pocit, že vztah Šuičiho a Jukiho se od druhé knihy vlastně nijak pořádně neposunul a ve skutečnosti nemá žádné dobré zvraty.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat