2015-05-15

#915: Gravitation: Přitažlivost 4 - 60 %

Gravitation: Přitažlivost 4 (Gravitation 4)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Gravitation 4" v roce 1997. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Maki Murakami se rozhodla, že trochu přitvrdí a musím říct, že to sérii docela prospělo a příběh novými událostmi získal něco navíc. Místy je to pořád jen hloupoučká romance, která je kořeněná tím, že se odehrává mezi dvěma muži, ale místy je to docela drsné drama, jenž vás překvapí tím, co se zde děje. Maki není naturalistická, vlastně není ani přímo realistická v tom, jaké násilí zde zobrazuje, všechno si nechává v podstatě mimo scénu, ale ony i ty náznaky stačí, aby to na vás mělo ten správný efekt. Navíc opět jen těžko budete věřit, že takové momenty v romantické manze fungují. Japonci jednoduše dokáží spojovat nespojitelné a většinou se jim daří vytvářet komplexní celek.

Tím, kdo je ve středu událostí, je stále Šuiči, který je zamilovaný do Eiriho, s kterým přišel o svoje panictví. Eiri je ale nepřístupný a těžko se dají pochopit jeho záměry. Šuiči tedy končí jako zamilovaná troska v depresích, která se trápí. Aby toho nebylo málo, tak konkurenční kapela se dozví, že Šuiči má něco s Eirim. Tohle by mohl být problém jak pro Bad Luck, Šuičiho kapelu, která se právě začíná rozjíždět a má nakročeno slibně, tak pro Eiriho, který si přece jen jako oblíbený spisovatel nechce podobný skandál prožít. Anebo alespoň Šuiči si myslí, že by to Eirimu hodně ublížilo.

A tak dochází k tomu, že je Šuiči vystaven vydírání a nakonec dojde i na horší věci. Tohle se stane v první kapitole a sama autorka dává docela jasně najevo, že samotnou ji překvapilo, jak daleko zašla. Tohle ale je to zajímavé koření, které alespoň trochu posouvá komiks někam jinam, dělá z něj něco víc než jen obyčejnou romanci. Bohužel po zbytek dílu už je to především přehnaně emotivní, ve smyslu ukřičené. Je to předimenzované a děj se v podstatě nikam neposouvá a jsou zde jen náznaky toho, co se bude dít dál a co by nás mohlo zaujmout. Alespoň v tomhle směru nacházíte něco, co vás dovede přimět k tomu, že si přečtete i další díl.

"Gravitation: Přitažlivost 4" je pro mě zatím nejlepším dílem série, a to právě hlavně proto, že se autorka odvážila jít dál, odvážila se překročit určitou hranici a udělat příběh zajímavějším drsnějším, živějším. Nepodařilo se jí to celkově, nepodařilo se ji naprosto změnit vyznění série, ale o to přece ani nešlo. Cílem je nadále romance ve zvláštním provedení, které není evropskému čtenáři tak blízké. Přesto se jedná o něco, co dokáže i toho evropského čtenáře zaujmout a bavit. Na chvilku je to docela zábava. Ale opravdu spíš jen na chvilku. Výjimečné to není.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gravitation: Přitažlivost 1"
"Gravitation: Přitažlivost 2"
"Gravitation: Přitažlivost 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat