2016-03-02

#1113: Vražedná tajemství a další příběhy - 70 %

Vražedná tajemství a další příběhy
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2016. České vydání má 196 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: P. Craig Russell, John Bolton a Michael Zulli

Hodně jsem se těšil na knihu, která obsahuje další příběhy z dílny Neila Gaimana, který zde ukazuje, že nejen Sandman je jeho pole působnosti, ale také to, že je schopen napsat příběhy, které jsou mimo Sandmanův svět, a přesto jsou velmi dobré. Ke spolupráci si přizval i výborné kreslíře, kdy Michael Zulli a P. Craig Russell jsou s ním spojeni už delší dobu, s Johnem Boltonem pak na českém trhu spolupracuje poprvé, i když Boltona už jste si mohli všimnout například v knihách "Vetřelci Omnibus 1" nebo "Vetřelci vs. Predátor Omnibus 2". Rozhodně se ale smiřte s tím, že zůstáváte ve fantasy světě a nějaké ty spojitosti se světem Sandmana, i když nikoli přímé, zde můžete pořád vidět.

Takový pocit můžete mít hlavně u prvního příběhu, který je nazvaný "Vražedná tajemství" a který se celý odehrává v nebi, respektive ve Stříbrném městě, kde už existují andělé, kteří se starají o jednotlivé úkoly, jež jsou jim dány tím nad nimi. Ty úkoly jsou mimo jiné spojené i s tím, že vytvářejí něco, co se dá nazvat vesmírem. Jenže problém není to, že je potřeba vytvářet, problém je destrukce. K té totiž ve Stříbrném městě došlo. K zemi se snesl jeden anděl a po letmém prozkoumání je jasné, že je mrtvý. Probouzí se tak anděl Raguel, který má za úkol vyšetřit, co se stalo, a pomstít smrt. Tohle celé je navíc vyprávěno vypravěčem ve skutečném světě, takže je zde ještě rámcová rovina, která je také velmi dobrá a v porovnání se Stříbrným městem taková špinavější.

Na začátek dostanete to nejlepší, co v knize najdete. Příběh je delší a je ve skutečnosti nebeskou detektivkou. Tohle je něco, co vás dovede samo o sobě nadchnout, ale ono je to komplexnější i v tom, co se vlastně snaží příběh říct. A tohle je dobrý příběh. Jeden z těch, které chcete číst a jste rádi, že jste si ho mohli vyslechnout. Špatné rozhodně nejsou příběhy "Cena" a "Dcera sov", které kreslil Michael Zulli a které jsou v knize uvedeny pod společnou kapitolou "Stvoření noci". Oba příběhy ale můžete dobře znát, protože v nedávné době vyšly v rámci "Crew2", a to konkrétně v číslech "Crew2 47" a "Crew2 49". Ty příběhy jsou dobré, ale jelikož mám doma obě "Crew2", tak jsem byl trochu zklamaný z toho, že jsou zde znovu. Ale chápu, tohle je i pro ty, kteří "Crew2" nečtou.

Ale klid, zbylé dva příběhy už jsou nové, protože česky ještě nevyšly. Čtvrtým v knize je komiks "Harlekýnův Valentýn", který kreslil právě John Bolton. A já si myslím, že kresba může být pro někoho problém, protože mu prostě nesedne. Co si budeme povídat, ta kresba chvílemi vypadá, že je to ve skutečnosti fotoromán, na který si určitě ještě vzpomenete z bravíčka. Ten příběh má pointu, má svou specifickou vizuální stránku, která je dána přítomností Harlekýna, ale právě kresba mi vadila a prostě jsem si díky ní ten komiks nemohl užít naplno. Více mě pak bavila informační čtyřstránka, která následuje za komiksem a kde se dovíme něco málo o postavě Harlekýna a jeho historii. Kromě jiného vám dojde i to, jak moc je Gaiman sečtělý, ale to už určitě dobře víte.

Poslední příběh trochu napravuje dojem, i když si možná budete myslet, že je to nějaký spin-off z komiksu "Alice Cooper: Poslední pokušení". Také zde sledujeme jeden hodně speciální cirkus, jeho následky také nejsou úplně tradiční. Trochu opakovaná písnička, ale Michael Zulli předvádí specifickou kresbu, díky které ten příběh dostává krásný nádech. Tohle je komiks, který má hodně hororový potenciál, ale díky kresbě a díky celkovému snovému pojetí je ten horor potlačen ve prospěch fantaskní bizarnosti, která je holdem skvělým starým hororům a obecně vlastně strachu a přáním. Krásný konec, který je na začátku naznačen. Ale to je jen styl Gaimanova vyprávění, který jednoduše ukazuje, že je zkušeným vypravěčem a že si může dovolit používat formy, jaké chce. Ten příběh vždy bude dobrý.

"Vražedná tajemství a další příběhy" jsou dobrou knihou, mimo jiné i proto, že se zde prezentují zajímaví komiksoví tvůrci z oblasti kreslířské. Russell i Zulli jsou výborní autoři, Russella navíc považuji za svého oblíbence, protože jeho jasná linka mi prostě sedí. Zulli je naprosto jiný a stejně tak i Bolton, který mi sice nesedl, ale stejně dovedl tou svou podivnou kresbou dát příběhu určitou specifickou atmosféru, řekl bych brutálně kýčovitou. To uznávám. Mrzí mě dva příběhy, které už česky vyšly, ale i tak je kniha velmi povedeným sborníkem, kde dostanete pět různých příběhů, které spojuje úžasná fantazie Neila Gaimana a jeho spolupracovníků. Dobré čtení, které vás na chvíli přenese do jiných světů, ale pro mě první příběh nastavuje tak vysokou laťku, že se mu ostatní nevyrovnají.

Komiks "Vražedná tajemství a další příběhy" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat