2015-07-06

#951: PR: Lucifer a jeho kontroverze

Americká organizace Milión matek (One Million Moms) organizuje rozsáhlou a stále probíhající a sílící petici proti televiznímu nasazení chystaného seriálu s vládcem pekel v hlavní roli – Luciferem. Tato série, kterou připravuje stanice Fox na druhou polovinu tohoto roku, a na které se režijně podílí Len Wiseman ("Underworld", čtvrtá "Smrtonosná past"), vychází volně ze slavného komiksu z nakladatelství Vertigo. A co je ještě zajímavější, tenhle komiks z žánru městské fantasy, ve kterém se střetává naše realita s nadpřirozenými jevy a bytostmi, vychází úspěšně i u nás. Momentálně vydává komiks nakladatelství Crew ve spolupráci s firmou Netopejr a nedávno vyšla už osmá kniha – "Vlk pod stromem"

"Skandál kolem seriálu nás ani nepřekvapuje", říká Jiří Pavlovský z nakladatelství Crew. "Přece jen je v hlavní, relativně kladné roli sám kníže temnot, což je pro Ameriku velké sousto na skousnutí. A nikoliv nějaký roztomilý čertík, ale skutečně padlý anděl. I když se podle trailerů zdá, že televizní série bude o dost krotší než původní, temně magický, komiks."

"Lucifer" volně navazuje na Gaimanova "Sandmana". Na začátku své vlastní série je Pán temnot a bývalý vládce pekel spokojeným majitelem luxusního baru, dokud za ním nepřijdou zástupci nebes a nechtějí po něm jednu nebezpečnou práci. Za to dostane nevídanou odměnu. Bránu ke svému vlastnímu vesmíru. Světu, který si může stvořit a řídit podle svých představ. Jenže o takovou věc mají zájem veškerá božstva i démoni, co kde jsou a Lucifer není zrovna v nejlepší formě. Nehledě na to, že být Bohem má i svá vlastní úskalí. Naštěstí Lucifer rozhodně nehodlá hrát fér, a když dojde na riskování života, vždycky dokáže najít někoho, kdo za něj umře.

Za sérií stojí slavný Mike Carey, který je momentálně jedničkou ze světa městské fantasy. Kromě "Hellblazera" a "Lucifera" má na kontě i komiks "Mezi řádky", který byl představený v magazínu Crew a teď u nás začal vycházet knižně (září 2015). Carey zvládá svého antihrdinu na výbornou. Jeho Lucifer je charismatický, odtažitý, amorální, nebezpečný, egoistický, ovšem má své zásady. Není vysloveně zlý – je jen k ostatním zcela lhostejný, a pokud mu stojíte v cestě, máte to špatné. Není ani král lží. Většinou říká lidem absolutní pravdu... a o to je nebezpečnější. Takže není divu, že jeho boj o nalezení vlastní síly a za stvoření dokonalého nového světa pomalu rozpoutává apokalypsu. 

Scenárista Mike Carey je komiksový expert na mytologii i literaturu a v "Luciferovi" elegantně spojuje různé mýty, křesťanské i pohanské. Od doby "Sandmana" tu nebylo lepší městské fantasy. A se zajímavějším hrdinou. 

Ať už se podaří seriál nakonec prosadit, nebo ne, uzavřená a ukončená komiksová série tady je (celkem má jedenáct knih) a také u nás už se pomalu blíží svému epickému finále. V červnu vyšla osmá kniha, v listopadu vyjde devátá – a do toho se chystá dotisk vyprodaného prvního dílu!

Žádné komentáře:

Okomentovat