2013-11-21

#387: Y: Poslední z mužů 8: Dračice v kimonu - 75 %

Y: Poslední z mužů 8: Dračice v kimonu (Y: The Last Man 8: Kimono Dragons)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako díly 43 až 48 série "Y: The Last Man" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "Y: The Last Man 8: Kimono Dragons" u Vertiga v roce 2006. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pia Guerra, José Marzán, Jr., Goran Sudžuka

"Dračice v kimonu" jsou knihou, na kterou už poznáte, že se blížíte ke konci série "Y: Poslední z mužů". Anebo k hodně velkému a ještě pořádně rozsáhlému příběhu. Vzhledem k tomu, že série má celkem šedesát dílů, je jasné, že se ten konec blíží neodvratně. Před námi jsou už jen devátá a desátá kniha. Už velmi brzy se všechno rozlouskne a pravděpodobně k tomu dojde právě v Japonsku, kam se Yorick se svými společnicemi dostal. Nebo alespoň v Asii. Anebo v Paříži, kam se vydala Yorickova snoubenka Beth. Ještě si však musíme chvíli počkat, protože osmá kniha nám rozhodně všechny odpovědi nedá. Do děje se dostávají nové postavy a nějaké staré se vrací.
Kniha je rozdělena na celkem tři části, kdy nejvíce místa zabírá příběh "Dračice v kimonu", který je rozdělen do čtyř kapitol, následují pak dva krátké příběhy, které se vrací k minulostem některých z důležitých i méně významných postav. Ale postupně. "Dračice v kimonu" nás a hlavně postavy zastihují v dilematu. Hrdinové jsou v Jokogatě, ale i když si doktorka Mannová myslí, že by měli zůstat zde, protože tu je její matka, 355 nesouhlasí - Ampersandův signál se znovu ozval, a to z Tokia. Dochází k rozdělení skupiny. Doktorka zůstává se svou jednookou milenkou a 355 s Yorickem se vydávají za krásami hlavního města. A tady se zase jednou rozjíždí naplno Brianova představivost a chápání světa, kdy dokáže být neskutečně přesný z hlediska geografického, ale zároveň je silně sarkastický. Není krásnou myšlenkou, že vůdkyní Yakuzy se stane žena, která byla původně kanadskou pěveckou hvězdičkou? To je prostě geniální. A právě s tímhle materiálem se 355 a Yorick setkávají a jejich vztah získává zase novou hloubku.
Svoje si prožívá i Allison s Jednoočkou, protože setkání s matkou rozhodně není tak poklidné, jak by mělo být. Bojová umění dostanou zabrat a čepele mečů se budou lesknout krví. Jenže ani tohle není konec a příběh nás posouvá ještě dál. Alter byla ženou, u které bylo vidět, že je silně zarputilá. To se projevilo už v předchozím dění, ale tentokrát to vzala s plnou parádou. Zdá se, že nikdo nemá nic jisté. Ani tenhle příběh se nedořeší a je patrné, že Brian ještě pořád trochu natahuje, i když by nám konečně mohl říct něco víc. Naštěstí jsou zde dva další příběhy, které jsou sdílnější. Zatím se ale musíme nalodit na další loď a podívat se do Šanghaje. Mám trochu pocit, že Brian si z komiksu udělal takovou svou osobní cestu kolem světa a docela se mu to povedlo. Vždycky zachytil něco z místního naturelu.
Jednosešitový příběh "Plecháč", kromě toho, že má nádhernou obálku, nám prezentuje minulost Allison Mannové a toho, jak se dostala do celkem nepříjemné situace. V úvodu je na lodi, která podle všeho míří do Šanghaje, ale co je horší, její ruce jsou od krve. Kde se ta krev vzala? Tentokrát nás Brian napíná a na konci příběhu nám dá jen částečné rozhřešení, protože nám nesdělí, jak to s doktorkou vlastně dopadne. Dobrý příběh, opět hlavně díky tomu, že minulost je teď strašně důležitá, protože jen díky těmhle flashbackům se dovíme, jak to vlastně celé začalo. I tento a následující příběh kreslí Goran Sudžuka s Josém Marzánem, Pia se věnuje jen těm hlavním dějovým liniím. Docela by mě zajímalo, jestli to bylo proto, že Pia už nestíhala, nebo jí to nebavilo. Vzhledem k tomu, že styl Sudžuky je hodně přizpůsoben jejímu, spíš bych sázel na některou z těchto variant, protože k výraznému oživení z hlediska kresby rozhodně nedošlo.
Poslední příběh v této knize je "Džahannam" a je to flashback do minulosti Alter. Očividně se jedná o hodně důležitou postavu, která ještě bude mít pro příběh nějaký význam. Anebo ne. Brian K. Vaughan tímhle příběhem ukazuje, jak rád má natahování děje a jak rád se babrá v něčem, co lidi nemusí bavit. Docela chápu, proč někteří čtenáři odsuzují knihu jako nudnou. Já si na druhou stranu myslím, že se pořád něco děje. Není to akce, ale jsou to konfrontace mezi lidmi. Ty jsou silné a vyprávějí se zde skutečně silné příběhy, a to se smyslem pro humor. Ano, je to natahované, ale pozitivní je, že to není nekonečná série a my už jsme skoro na konci.

Komiks "Y: Poslední z mužů 8: Dračice v kimonu" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Y: Poslední z mužů 1: Jako jeden muž"
"Y: Poslední z mužů 2: Cykly"
"Y: Poslední z mužů 3: Malý krok pro lidstvo"
"Y: Poslední z mužů 4: Heslo"
"Y: Poslední z mužů 5: V kruhu"
"Y: Poslední z mužů 6: Holky s holkama"
"Y: Poslední z mužů 7: Zvláštní vydání"

Žádné komentáře:

Okomentovat