2013-11-07

#363: Y: Poslední z mužů 5: V kruhu - 75 %

Y: Poslední z mužů 5: V kruhu (Y: The Last Man 5: Ring of Truth)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako díly 24 až 31 série "Y: The Last Man" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "Y: The Last Man 5: Ring of Truth" u Vertiga v roce 2005. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pia Guerra, José Marzán, Jr.

Kniha "V kruhu" nám sérii trochu mění na klasické televizní melodrama, jenže má pořád prvky, které z tohoto kousku dělají trochu dospělejší čtení, a ne jen něco, co je pro každého. Tenhle komiks - kromě toho, že je pro dospělé občasnou nahotou a násilnými scénami - tak vás také nutí přemýšlet. Pořád vyvstává ta jedna naprosto zásadní otázka: Proč došlo k tomu, že téměř celá mužská populace vymřela? No, na tuhle otázku odpověď nedostaneme, i když náznak určitým směrem zde je, ale takové to přece nebude, že? My ale dostaneme odpověď na jinou otázku: Proč je Yorick Brown tím jediným člověkem na zemi, který přežil. Brzy? Ale tak vždyť už jsme v polovině celé série.
Kniha je rozdělena na tři příběhy a tím prvním, který má dvě kapitoly, je příběh "Olizováni plameny". Myslím, že se najdou tací, kteří si řeknou, že tohle je celkem nuda, ale z pohledu Yoricka Browna je to opět zásadní epizodka v jeho postapokalyptickém životě. Už jste si zvykli na to, že svět bez chlapů je vlastně svět po apokalypse? Yorick se v tomhle příběhu seznámí s jinou Beth, nikoli tou, která je jeho snoubenka - i na ni ale přijde řeč! - a provede s ní něco, co by jako zasnoubený neměl. I když pravda, s tím jeho zasnoubením je to takové jalové. Na tomhle příběhu je krásná obálka ke druhé kapitole, která je nádhernou variací na Vyhnání z ráje. V tomhle příběhu si také uvědomíte, jak dobře má Vaughan rozepsané postavy, respektive jak se vyvíjejí.
"Héřino putování" je příběh, který je spíše takovou vložkou, příběh navíc, jednodílný komiks o tom, jak Héro putovala až do současného místa, kde se nachází. Je to shrnutí událostí, ke kterým došlo, jichž jsme byli svědky, ale také jsou doplněna některá místa, která zůstávala trochu hluchá. Co je nejzásadnější, tak potom to, že se dozvíme, jak to je s jejím přesvědčením. Je to pořád šílená Amazonka? Anebo je to zase normální holka, co má trochu mindráky z toho, že její bratr je v rodině ten oblíbenější? Hodně zajímavá postava, která by ještě mohla výrazně promluvit do děje. Uvidíme, protože hned v dalším příběhu s ní Brian K. Vaughan udělal pár kousků a zase ji z hlavního příběhu pěkně z příběhu přesunul do pozadí.
A jsme u toho hlavního příběhu, kterým je "Prsten věrnosti". Proč je příběh tak zásadní, to spočívá právě v tom, že zjistíme, co je na Yorickovi tak zásadní, že přežil. Je to určitě příjemné překvapení a oživení děje. K tomu dojde ale v mnohem větší míře, protože je jim pořád někdo na stopě. Nindžatka Tojota po něčem pase a my konečně pochopíme, co to je. Navíc se dozvíme i to, kdo vlastně zabil agentku 711 poté, co Yorickovi pomohla a on se konečně vykašlal na to, aby se vědomě pouštěl do sebevražedných akcí. Tenhle komiks je neskutečně ukecaný a tady to poznáte na plné koule. Mluví se zde opravdu hodně, hodně se zde řeší, ale pokud máte rádi smysluplné postavy, tady je najdete. Chovají se jako skuteční lidé - více méně - a udržují si své charaktery celou dobu, samozřejmě s určitým vývojem.
Prostě nádherná obálka
Jsme v polovině příběhu a vyřešilo se toho opravdu celkem dost. Jenže hodně toho ještě zůstává nezodpovězeno. Co způsobilo smrt všech mužů? Co chtěla ta nindžatka a jak do příběhu zasáhne její zaměstnavatel? Uvidí se ještě někdy se svou skoro snoubenkou Beth? A co vztah Yoricka a 355? A vztah 355 a doktorky Mannové? Těch otazníků je zde celkem dost. Série už je u nás s vydáváním skoro u konce, chybí vydat poslední, desátý díl, a tak se pravdu dozvíme celkem brzy.

Komiks "Y: Poslední z mužů 5: V kruhu" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Y: Poslední z mužů 1: Jako jeden muž"
"Y: Poslední z mužů 2: Cykly"
"Y: Poslední z mužů 3: Malý krok pro lidstvo"
"Y: Poslední z mužů 4: Heslo"

Žádné komentáře:

Okomentovat