2013-11-15

#375: Y: Poslední z mužů 6: Holky s holkama - 70 %

Y: Poslední z mužů 6: Holky s holkama (Y: The Last Man 6: Girl on Girl)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako díly 32 až 36 série "Y: The Last Man" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "Y: The Last Man 6: Girl on Girl" u Vertiga v roce 2005. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pia Guerra, José Marzán, Jr., Goran Sudžuka

Taky jste si pokládali otázku, jak se Yorick dostane do Austrálie ke své milované snoubence Beth? Tak pokud ano, kniha "Holky s holkama" vám dá poměrně jasnou představu o tom, jak je to možné. Stačí vymyslet jen pořádné opiové pole, přijít na to, kdo bude všechno opium kupovat, a pak už to půjde samo. Asi by se ale mělo začít postupně. Kniha "Holky s holkama" je sbírkou celkem pěti původních sešitů, přičemž první čtyři tvoří titulní příběh, poslední kapitola je pak nazvána "Chlapec ztratí dívku". Dočkáváme se tedy konečně toho, že se k sobě Yorick a Beth začínají přibližovat.
Pátá kniha nás nechala u toho, že nějaká zlá nindžatka unesla opičáka Ampersanda a Yorick, 355 a doktorka Mannová se vydávají po jeho stopě do Japonska. Byl problém sehnat loď, ale nakonec se nalodili. Problémy ale hned začínají, protože Yorick je odhalen. Vezme si ho pod patronát sama kapitánka lodi. Sexy ženská, u které vás napadne, že apokalypsa sebou přinesla velmi pozitivní zjištění. Všechny ženské, které zůstaly, jsou kočky. Jako kdyby chtěly naštvat ty chudáky, co na ně nikdy žádná neletěla. Yorick se sbližuje s kapitánkou, zatímco posádka lodi zjišťuje, že na palubě je špiónka. A vypadá to, že se jedná o špionku rovnou z Austrálie. Ano, tady už máme ono postupné propojení příběhů všech důležitých postav. Ale ne, tady k tomu setkání ještě nedojde, na to je moc brzy.
Yorick a jeho souputnice zjišťují, že loď, na kterou se nalodili, není až tak obyčejná a nemá až tak mírotvorné zájmy, jak se na první pohled zdálo. Tady se opět ukazuje, jak moc Vaughan o celém příběhu přemýšlel, jak dokázal přijít na to, jak jiný a přitom stejný by ten svět ženských byl. To se projevilo i na tom, že stále fungují ponorky, které se plaví pod hladinou, a to proto, že australské námořnictvo mělo velmi kladný vztah k ženám v uniformě a ty se dostaly i na lodě a ponorky a to poměrně ve velkém. Z Austrálie je tak nyní námořní velmoc, která si hodlá bránit svoje vody před nepřáteli všech druhů. Na pozadí tohohle příběhu se odehrává krásné romantické vzplanutí mezi dvěma ženami. Pořád se mi líbí, jak Vaughan zůstává poměrně komorní, i když do příběhů tří lidí zasahuje vlastně skoro celý svět.
Na závěr knihy nás čeká kapitola "Chlapec ztratí dívku". Tady se znovu setkáváme s Beth. A že je top kočka. Jenže tahle holka se dostala v Austrálii do celkem nezáviděníhodné situace. Je svázána u stromu a pod vlivem drog. Proč? No, tady začíná působit magie, která ovlivňuje naše životy. Vaughan opět používá trochu té nátlakové vzpomínkové psychoterapie, podobně jako v knize "Heslo". To, co tady předvádí, je přece jen malinko ujeté a trochu to zavání tím, že už nevěděl, kam dál a jak pořádně všechny linie propojit, ale uvidíme, jak to ještě celé bude. Nechci nic předjímat, ale přece jen ta osudovost je do příběhu vkládána až moc. Scenáristicky to pak vyznívá jako slabina a neschopnost přijít s lepším řešením.

Komiks "Y: Poslední z mužů 6: Holky s holkama" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Y: Poslední z mužů 1: Jako jeden muž"
"Y: Poslední z mužů 2: Cykly"
"Y: Poslední z mužů 3: Malý krok pro lidstvo"
"Y: Poslední z mužů 4: Heslo"
"Y: Poslední z mužů 5: V kruhu"

Žádné komentáře:

Okomentovat