2014-06-06

#660: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (12. část): Šroťák - 35 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: Petr Willert

Docela mě mrzí, že tenhle parádní výběr, který českým čtenářům připomíná skvělé komiksy časopisu "ABC", na kterých se scenáristicky podílel Vlastislav Toman a kresebně významní čeští kreslíři, je zakončen právě komiksem "Šroťák". Jeho problém je v tom, že je jednoduše špatný, a to jak po stránce scénáře, tak i po stránce kresby. Mám pocit, že se mělo jednat o takovou menší sci-fi anekdotu, ale tohle prostě nevyšlo. Ve skutečnosti z toho vyšel jen komiksový kraťas, který je minimálně špatně vytištěn, respektive reprodukován, ale v horší variantě, je i špatně nakreslen. Skutečně taková smutná tečka. Na druhou stranu si Vlastislava Tomana vážím o to víc, že se prostě nebojí publikovat i tvorbu, která doposud publikována nebyla.

"Šroťák" je tak trochu komiks na zakázku. Byl vytvořen proto, aby byl publikován v magazínu "Bedeman", který vycházel v letech 2002 až 2005 pod záštitou, redaktorskou i finanční, Josefa Křenka alias Sakyka. Právě pro jedno z čísel tohoto magazínu, předpokládám, že pravděpodobně přímo pro deváté číslo, které ale bohužel už nevyšlo, byl komiks určen. Magazín skončil osmým číslem a "Šroťák" zapadl do šuplíku, kde zůstal až do chvíle, než se Vlastislav Toman rozhodl, že by se mohl objevit ve "Zlaté knize". A tak se skutečně stalo. "Šroťák" je ve "Zlaté knize komiksů Vlastislava Tomana" publikován poprvé. Mám pocit, že komiks byl kreslen v menším formátu, což se následně promítlo do roztáhnutí, kdy kresba je taková podivně neforemná. Nesedí mi i v tom smyslu, že je díky šedým odstínům jaksi voskově plastická a vypadá zvláštně 3D, což je pak téměř popřeno posledním panelem, kde je zřejmá i zrnitost linky monitoru počítače.

Příběh, jak jsem uvedl na začátku, je spíše takovou menší satirou na to, jak může člověk, skupina, nebo rasa - je vlastně jedno, jak se na to koukáte, chápat snažení někoho jiného. V konečném důsledku je to celkem vtipné, ale komiksu nepomáhá kresba, která by vtip, jenž není takový, že by vás popadl za bránici, ještě umocnila. Kresba je jalová, není v ní potřebná karikatura. V tomhle případě by se tak mnohem více hodila kresba Karla Jerieho, která by satiru umocnit dokázala a myslím, že vhodným způsobem. To se Willertovou kresbou nestalo a vznikl tak komiks, který je přes svou jednoduchou pointu docela dlouhý a hodně rychle se vám vytratí z mysli. Tohle prostě není věc, která by měla být pomyslnou třešinkou na dortu.

"Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" je skvělou sbírkou, skvělou nejen pro ty, co ještě pamatují vydávání v "ABC", ale skvělou sbírkou i pro čtenáře nové. Český a československý komiks rozhodně má historii a po roce 1989 nemusel vznikat nově, měl na co navazovat. Jeden má ale pocit, že k žádné návaznosti nedošlo. Začínalo se znovu. Fajn, proč ne, jen to budování českého komiksu trvá déle. I proto je dobře, že si tohle staré připomínáme a vidíme, že tu je něco, co rozhodně stojí za to číst. Tvorba Vlastislava Tomana je toho důkazem, i když podle této knihy se přece jen jeví, že to je ona starší tvorba, kterou dokázal skutečně udávat směr komiksu. Jako kdyby dnes ani neměl možnost pořádně do komiksu promlouvat. Je dobře, že jsou tu další výborní mladí autoři, ale stejně tak je dobře, že je k čemu se vracet.

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat