2014-03-21

#550: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (1. část): Příhody Malého boha - 75 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
  • Příhody Malého boha
  • Příchod bohů
  • Kruanova dobrodružství
  • Kruanova cesta
  • Kruan a bohyně
  • Kruan a služebníci Zla
  • 1. výprava do Ztraceného světa
  • 2. výprava do Ztraceného světa
  • 3. výprava do Ztraceného světa
  • Prázdniny s Marťany
  • Planeta Xindlu
  • Šroťák
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: František Kobík

Po "Zlaté knize komiksů: Václav Šorel" se nakladatelství XYZ rozhodlo, že vydá knihu vybraných komiksů další scenáristické legendy, kterou není nikdo jiný než Vlastislav Toman. Vlastislav Toman je muž, který v roce 1956 stál u zrodu časopisu "ABC" a od roku 1959 do roku 1992 se stal jeho šéfredaktorem. Nejen, že tento časopis pomohl zakládat, ale byl to on, kdo stál u zrodu jeho prvních komiksů. Sám jako vědecko-fantastický spisovatel se nakonec rozhodl, že bude přispívat jako scénárista. To vedlo k tomu, že vytvořil jedny z nejznámějších komiksových příběhů, které česky vyšly a které znají mnohé generace mladých chlapců a později mužů. Vzhledem k tomu, že v knize je toho skutečně požehnaně (viz přehled výše), rozhodl jsem se, podobně jako u "Zlaté knihy komiksů: Václav Šorel", že se budu každému komiksu věnovat zvlášť, protože si to zaslouží.

Ale ještě před tím, než se dostaneme k samotným komiksům, čekají nás v knize dvě povídky. První povídka se původně jmenovala "TO" - s Kingem nehledejte spojitost, koneckonců, Vlastislav Toman ji napsal dřív - která byla trochu logicky pro toto vydání přejmenována na "Příchod Malého boha". Povídka vyšla v roce 1963 v časopise "Pionýr" a Toman se k ní vrátil o deset let později, když začal psát svůj komiksový scénář pro "ABC", který se jmenoval "Příhody Malého boha". Spolu s komiksy "Příchod bohů" a "Kruanova dobrodružství" se jedná o trilogii, která je souborně nazvána "Pod paprsky Zářícího". V této první recenzi bych se chtěl věnovat právě prvnímu dílu "Příhody Malého boha".

Komiks rozhodně nesedne každému, což je poměrně jasné od začátku. Kresba Františka Kobíka může být pod dnešním návalem amerického mainstreamu pro moderního čtenáře nepřijatelná. Myslím si, že to je hodně velká škoda, protože k tomuhle komiksu z "pravěku" se hodí dokonale. Ano, je v tom hodně tuše, je to místy hodně tmavé, ale nic to nemění na tom, že Kobík dokáže skvěle vyjádřit dění a je akční. Navíc se skvěle přizpůsobil formátu, kdy na jednu stranu A4 dokázal vměstnat většinou 15 panelů. S textem a potřebou zachovat přehlednost, to není vůbec špatné. Měl k ruce malý prostor a přesto je všechno dokonale čitelné. Tohle je ukázka toho, že František Kobík měl výborné kreslířské schopnosti. Že už dnešnímu čtenáři nesedne styl, to je bohužel věc druhá.

Podobně je to bohužel i s příběhem. Samotná povídka, která je v úvodu knihy, jasně ukazuje na to, že se jedná o sci-fi, i když se většina příběhu odehrává v podstatě na úsvitu lidské civilizace. Jsme svědky života pravěkého kmene, který zná jen základní výdobytky civilizace jako jednoduché oblečení a nástroje. Tihle lidé ještě žijí v jeskyních. Jenže dojde k neočekávané události. Něco se k nim přiřítí z vesmíru. Malý bůh. Je to průzkumná sonda ze Země, která vypadá jako velký robotický krab. Význam sondy se dovídáme později, především pak v příběhu "Příchod bohů". Děj se primárně točí kolem kmene Gron-c-chů, kteří mají poměrně primitivní jazyk a stejně tak se musí hodně učit, aby postoupili na další vývojový stupeň.

Vlastislav Toman naprosto skvěle dokázal zachytit prostředí, dobu, pokud se to tak dá říct, a také možnosti, jak se mohou Gron-c-chové vyvíjet. Vytvořil si zde dokonalé prostředí pro příběh, který chtěl psát, a to se mu podařilo naplnit tím nejvhodnějším způsobem. Není to příběh, který bude bavit každého, já osobně mám rád techničtější styl sci-fi, ale jako začátek legendární série je to více jak dobré. Tohle je komiks, který může směle konkurovat takovým komiksům, jako je třeba "Rahan". Na "Thorgala" to příběhově přece jen nemá, ale Vlastislav Toman s Františkem Kobíkem vytvořili komiks, na kterém mohou začínat i současné generace mladých chlapců. Další krásný odkaz českého komiksu.

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat