2014-05-16

#630: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (9. část): 3. výprava do Ztraceného světa - 70 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: Jiří Petráček

Třetí výprava, kterou napsal Vlastislav Toman a opět ilustroval jiný kreslíř, tentokrát Jiří "Oskar" Petráček, mezi ostatními jednoznačně vyniká, a to hned z několika důvodů. Tím prvním je skutečnost, že se jedná o výpravu nejkratší, která má pouze deset stran, což není ani polovina kteréhokoli z obou předchozích dílů. Jenže druhá skutečnost, která je ještě o něco zajímavější, je spojena s tím, že zde vůbec nevystupují staré známé postavy jako novinář Malone, dobrodruh Roxton anebo profesoři Challenger a Summerlee. Jak jsme se dověděli ve "2. výpravě do Ztraceného světa", ono by ani nebylo moc co vyprávět. Vždyť byl Ztracený svět zničen. Jenže Vlastislav Toman ukázal své spisovatelské schopnosti a napsal něco, co je ve srovnání s předchozími dvěma výpravami rozhodně jedinečné.


Jedinečnost spočívá ve formě, ale ještě než se k ní dostaneme, možná trochu exkurz do historie. Vlastislav Toman pro první verzi přišel s naprosto specifickou podobou komiksu. Prostě se jen udělají bubliny, doplní se zvuky, ale nepřidají se žádné ilustrace. Experimentální a zajímavé. Samozřejmě to vedlo k tomu, že v této podobě nebyl příběh nikde vydán. Nakonec tedy došlo k tomu, že Vlastislav Toman příběh přepracoval a vyšla z toho klasická povídka. Přece jen se ale na tvůrce usmálo štěstí, jak můžeme ve "Zlaté knize komiksů Vlastislava Tomana" vidět, protože i třetí výprava nakonec vznikla jako komiks, ač tedy kratší než dva předchozí.


Jak jsem ale mluvil o specifické formě, ta byla zachována. Jedná se o komiks, který je založen primárně na dialozích, čemuž je přizpůsobena i kresba, kdy Jiří Petráček především ilustruje to, co je vyprávěno, anebo zachycuje, celkem staticky, dvě postavy, které spolu hovoří. Postavy jsou mimochodem samy o sobě důležité, hlavně jedna z nich, protože se nejedná o nikoho jiného než o samotného Vlastislava Tomana. Druhou postavou je pak muž, kterého Vlastislav Toman navštěvuje v nemocnici, kde je evidován v podstatě jako blázen, podobně jako tomu bylo v případě profesora Challengera, kterému se jako bláznovi vysmívali, ač hospitalizován nebyl. Z vyprávění se dovídáme, že "nemocný" muž hledal zničený Ztracený svět v naději, že skutečně existuje. "3. výprava do Ztraceného světa" je tak skutečně výpravou, i když se o ní dovídáme jen zprostředkovaně.


Komiks je vlastně takový trochu pseudo-dokument/interview, kdy pro kresbu jsou využívány i fotografie, které jsou do něj zahrnuty místo klasických ilustrací. Jiří Petráček má skvělou tenkou linku, díky které vypadají jeho panely lehce, až vzdušně, což se mi velmi líbí. Zrovna k tomuhle příběhu se to hodí. Co je ale zásadnější, to je dobře napsaný scénář, který má i přes dialogovou formu zajímavé zvraty, zajímavé změny nálad, eskalaci ve vyprávění. Vlastislav Toman ukazuje, že dobrý spisovatel prostě nestárne, jen se trochu přizpůsobuje. V jeho jazyce jsou výrazy, které v minulosti nepoužíval, ale nic to nemění na tom, že scénář má dobré momenty, některé přímo skvělé. Při prvním pohledu na komiks jsem byl jen zvědavý, ale nevěřil jsem mu. Zbytečně. Je dobrý.

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat