2014-05-23

#640: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (10. část): Prázdniny s Marťany - 60 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: Jiří Veškrna

Více méně už jsme se oprostili od komiksů, které Vlastislav Toman prezentoval v časopise "ABC". "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" se dál věnuje jen těm, které byly publikovány mimo tento legendární časopis. Komiksy byly vytvořeny na zakázku pro různá média a nejinak tomu bylo i v případě příběhu "Prázdniny s Marťany". Na první pohled je vidět, že se jedná o komiks, který vycházel jinde, což je dáno hned tím, že je černobílý a má pouze 12 stránek. Nutno však podotknout, že černobílá mu vůbec nevadí a v případě Jiřího Veškrny je to spíše pozitivum, protože jeho černobílá kresba mi sedla mnohem více než barevná, kterou se prezentoval v případě komiksu "1. výprava do Ztraceného světa". Zajímavé je pak i použití textur.


Vlastislav Toman se v tomto příběhu prezentuje příjemným dětským sci-fi příběhem, který má jednu základní vadu, a to je jeho konec. Ale ještě než se k němu dostaneme, tak o čem vlastně tenhle příběh je. Tomík je malý kluk, jehož otec je právě na Marsu a sděluje mu, že si zde s maminkou mohou udělat prázdniny. Tomík je samozřejmě celý nadšený, protože, co si budeme povídat, prázdniny na Marsu musí být parádní. Jenže je tu jeden problém - psi nemají povoleno pobývat na Marsu a Tomík by rád vzal svého psa Štěka. To však není jediný problém, který ho na cestě potká, protože právě Tomík je tím, kdo má objevit, že Mars je celkem hodně zabydlený specifickou populací.


Vlastislav Toman si vzal jako inspiraci pro tento příběh jednu z Čapkových klasik a nijak překvapivě mu to v tomto naivním příběhu vyšlo pěkně. Funguje to, už jen z toho důvodu, že je primárně zaměřeno na dětské čtenáře. Těm je příběh jednoznačně určen a je tomu přizpůsoben. Je dobrodružný, je zábavný a není na něm ani tak moc poznat, že vznikl na začátku 70. let. Byl zamýšlen jako roční komiks, který by vycházel v časopise Teplická revue, k čemuž nakonec také došlo během roku 1971. Rozhodně to není komiks, který by byl přehmatem nebo něčím podobným, jen v současné době už prostě tolik nenadchne, a to hlavně kvůli konci.


Mám pocit, že Vlastislav Toman měl sem tam trochu obecně problémy s konci svých příběhů, což se projevilo také u Kruana. Měl během roku celkem dostatek prostoru, aby příběh rozjel, ale když mělo dojít na finále, bylo všechno uspěchané. Stejným problémem trpí i příběh "Prázdniny s Marťany", který je dobře rozjetý, ale najednou je utnut, navíc jednou z těch až příliš provařených koncovek, které se v podobných příbězích objevují. Komiks mě bavil, a tak jsem skoro cítil ublíženost z toho, že to najednou skončilo. Chápu, že zde byl určitý záměr a bylo potřeba se vejít do požadovaného počtu stran, respektive čísel, ale je to škoda. Mohl z toho být vyloženě výborný dětský sci-fi příběh. Takhle je dobrý.

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat