2013-06-03

#107: Preacher 8: A pak vypukne peklo - 70 %


Kdyby se lidí (rozuměj komiksových fanoušků) zeptali, jaký je nejlepší komiks Gartha Ennise, myslím, že by mnoho respondentů odpovědělo "Preacher". Poměrně zaslouženě. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/preacher-a-pak-vypukne-peklo.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Preacher: A pak vypukne peklo (Preacher: All Hell's A-Coming)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 51 až 58 série "Preacher" a jednodílný příběh vydaný jako "Preacher Special: Tall in the Saddle" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Preacher: All Hell's A-Coming" v roce 2000 u DC Comics. České vydání má 248 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon, John McCrea a Glenn Fabry (obálky)

"Preacher: A pak vypukne peklo" je dalším z těch názvů, které lze vztáhnout na sérii trochu pejorativně. V téhle sbírce totiž žádné peklo rozhodně nehledejte. Jak název napovídá, ono vypukne až pak, což znamená, že až v poslední knize, která nese název "Preacher: Alamo". K ní se dostaneme příště. Že to ale byla pořádně dlouhá cesta. A to jsme se vlastně zase tak daleko nedostali. Doposud se Jesse Custer s bohem nesetkal a tato konfrontace zůstává až na úplný konec.
Jesse si konečně uvědomil, co je důležité. Musí zjistit, co se vlastně stalo s jeho milovanou Tulip, proč padla do náruče jeho domnělého kamaráda. Tohle je nejdůležitější setkání celého příběhu, na jehož pozadí se odvíjí všechno, především pak Jesseho pátrání po tom, kdo je vlastně Cassidy zač a jak je možné, že ho jeho nejskvělejší kámoš podrazil. Nachází odpovědi, ale je už odteď jasné, že se mu nebudou ani trochu líbit. Cassidy je někdo, koho vlastně vůbec nezná, někdo, kdo nejspíš nezná ani sebe sama.
Jesse se vrací do New Yorku, aby zde našel svou milovanou, odpovědi, ale také Amy, starou známou z minulosti. Amy patřila k milenecké dvojici v dobách, kdy ještě kradli auta. Ale k tomu později. Tulip utekla Cassidymu. Jednoho dne, prostě jen tak, se zvedla a odešla. Dobře, příčiny jsou objasněny, ale Ennis prostě zvolil nejjednodušší variantu. V New Yorku se spolu Jesse a Tulip znovu setkávají a řeší problémy, které se nakupily. Ale nejsou jedinými, na které se příběh soustředí.
Vracíme se k Prdelmanovi a k tomu, že ho jeho manažer pořádně vypekl. Co se s tímhle klukem asi stane? I tohle nechme na poslední díl "Preacher: Alamo". Zatím jen víme, že jeho kariéra je v koncích. Dalším, na koho má být došlápnuto, je samotný Herr Starr, který se vrátil z osobního pekla, kde přišel o nohu, jen proto, aby čelil vyšetřování Grálu a člověku, Eisensteinovi, který ho kdysi přijímal. Vzhledem k tomu, že byl Starr jmenován praotcem, ale ukázal, že má trochu jiné zájmy, hledá Eisenstein důkazy o tom, co má Starr opravdu v úmyslu. Starrovi je jasné, že ten starý bastard na něj něco najde. K jeho ještě menší radosti se vrací agent Hoover, který se konečně dopočítal až ke třem miliónům.
Původní stránka z komiksu "Preacher Special: Tall in the Saddle"
Příběh sbírky "Preacher: A pak vypukne peklo" se točí i kolem minulosti. Kromě toho, že se něco dovídáme o Cassidym, zjišťujeme také pravdu o Tulip a o tom, jaké měla dětství. Také objevujeme, jak se setkala s Amy. K minulosti se vrací i příběh "Dlouhán v sedle", který je přiložen na konec sbírky a vypráví moderní kovbojský příběh o tom, jak Jesse, Tulip a Amy kradli auta a málem se jim to vymstilo kvůli jednomu šílenému frantíkovi. Přiznám se, že tenhle příběh se mi možná líbil nejvíce z celé sbírky, i když je mimo hlavní linii. Ennis dál úspěšně natahoval sérii, která už dávno mohla být na konci. Na druhou stranu, nelze mu upřít, že když odhaluje minulost postav, stojí to za to.

Komiks "Preacher: A pak vypukne peklo" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat