2013-05-28

#93: Preacher 2: Až do konce světa - 95 %

Kdyby se lidí (rozuměj komiksových fanoušků) zeptali, jaký je nejlepší komiks Gartha Ennise, myslím, že by mnoho respondentů odpovědělo "Preacher". Poměrně zaslouženě. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/preacher-az-do-konce-sveta.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Preacher: Až do konce světa (Preacher: Until the End of the World)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2006. Původně vyšlo jako čísla 8 až 12 série "Preacher" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Preacher: Until the End of the World" v roce 1997 u DC Comics. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon a Glenn Fabry (obálky)

První díl nás seznámil s postavami, které se téměř okamžitě stanou vašimi oblíbenými. Co by se vám také nemělo líbit na reverendovi, který se utápí v alkoholu a rozdává si to jako gigolo na extázi, navíc je schopný vám vrazit takovou, že si budete zuby vyndavat ze zadku? To ani nemluvím o tom, že zrovna získal hlas boží. Co teprve jeho parťáci – nymfomanka se zabijáckými schopnostmi Tulip anebo volnomyšlenkářský irský přistěhovalec Cassidy, který je, jen tak mimochodem, upír.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Až do konce světa.
Osazenstvo se smířilo s tím, co je Cassidy zač, ale mezi Tulip a Jessem jsou nevyjasněné záležitosti. Jesse se dověděl, že Tulip se měla stát nájemným vrahem, ale nějak jí první zakázka nevyšla. Přesto je překvapen, na jakou dráhu se jeho láska, kterou nějakou dobu neviděl, dostala. Tulip by pak ráda znala důvod, proč se nějakých pět let neviděli. Jesse ji prostě nechal trčet na jedné z jejich cest, nic neřekl, prostě zmizel. Od člověka, kterého milujete, podobné jednání neočekáváte.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Až do konce světa.
"Preacher: Až do konce světa" je příběhem právě o tom, co se s Jessem posledních několik let dělo, a proč se z člověka, který byl tak skvělým zlodějem aut a kriminálníkem, stal reverend. Je to příběh zajímavý a já musím říct, že je to jeden z nejsilnějších příběhů, které se během celého čtení série "Preacher" dozvíme. Jeho krása tkví v jeho zrůdnosti, ale i nostalgii, kterou nám představuje. Jesse neměl jednoduchý život a právě zde odhalíme, co všechno příšerného se mu přihodilo.
Garth Ennis má dar – měl dar? – vytvořit postavy, které jsou reálné, ale zároveň takové, které s realitou nemají příliš společného. Jednou z těch méně realistických je T. C., který je šílený vidlácký zoofil. Na druhou stranu, jak víte, že nikdo takový není? Jeho opakem je Jody, násilnický bastard, který přesně ví, co dělá. Je to šílenec, který oddal život službě Jesseho babičce a je pro ni ochoten udělat cokoli, skutečně cokoli. Tou nejděsivější postavou je ale právě babička. Na první pohled jen neidentifikovatelně stará žena odsouzená na invalidní vozík, ale ve skutečnosti ta největší příšera celé série.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Až do konce světa.
Série "Preacher" se nám nikam moc nepohnula, ale odhalení minulosti je dostatečně silným příběhem, hlavně proto, že se odehrává na pozadí přítomnosti, kde se Jesse ke starým známým – ke své rodině – vrací, aby s nimi konečně mohl skoncovat. Má to jediný problém, protože Tulip je zastřelena. Ale copak náš bůh není laskavý? Není milosrdný? Ano, obrat tu jeden je, a to obrat pořádný, a poprvé se setkáváme s tím, po kom Jesse celou sérii jde – ano, bůh se nám zjeví. Poprvé a ne naposled.
Kreslíř Steve Dillon
Pro mě osobně je "Preacher: Až do konce světa" jednou z nejlepších knih, co v sérii vyšla. Jesseho osud je zajímavý, proměňuje ho v lidskou bytost, která pro mnohé mohla být nepřístupná, protože měl ten svůj drsný look, nemluvě o tom, že je reverendem, co sem tam na potkání někoho zmlátí a někdy i zabije. Ale od této chvíle je jen dítětem, co se snaží najít aspoň trochu té pravdy, zjistit, kde je ten parchant, který všechno to utrpení přinesl na něj i na zbytek světa. Je to jen dětská pomsta nebo cesta kovboje? Rozhodněte si sami.

Komiks "Preacher: Až do konce světa" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Na stránkách najdete také recenze na knihy:
"Preacher 1: Jako pára nad Texasem"

2 komentáře:

  1. Práve som to dočítal a páčilo sa mi to viac ako prvé dva príbehové celky. Originálny jazyk tomu len pridáva, ten texaský dialekt je úžasný. :D :D Moja obľúbená postava je ale John Wayne :D Romantika až do konca sveta

    OdpovědětVymazat