2013-06-02

#105: Preacher 7: Spása - 70 %


Kdyby se lidí (rozuměj komiksových fanoušků) zeptali, jaký je nejlepší komiks Gartha Ennise, myslím, že by mnoho respondentů odpovědělo "Preacher". Poměrně zaslouženě. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/preacher-spasa.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Preacher: Spása (Preacher: Salvation)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 41 až 50 série "Preacher" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Preacher: Salvation" v roce 1999 u DC Comics. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon a Glenn Fabry (obálky)

"Preacher: Spása" je sbírkou, o které si myslím, že většinu komiksových fandů naštvala. Nezáleží na tom, jestli příběh vycházel po sešitech anebo jako u nás po jednotlivých sbírkách, protože výsledek byl a je stejný. Fanoušek musel čekat na to, až se tenhle dlouhý příběh, který byl rozprostřený do celkem deseti sešitů, konečně dobere ke konci a oni si budou moct vychutnat to, co je skutečně důležité. Tahle odbočka je neskutečně dlouhá, ale je naprosto v Ennisově stylu.
Spása – rozhodně se jedná o naprosto záměrné pojmenování texaského městečka – je místem, kam se Jesse Custer odebral poté, co zjistil, že jeho milovaná Tulip na něj zanevřela a padla do náruče jeho nejlepšího kamaráda. No dobře, ono to je všechno trochu jinak, ale to Jesse neví, a tak se rozhodl, že se bude užírat, bude se trápit a najde místo, kde by mohl vypnout, kde by mohl aspoň na nějakou krátkou chvíli vést relativně normální život. Spása je místo dobré jako každé jiné, hlavně i proto, že zde nachází jednookou dívku, která je shodou okolností sestrou jeho jediného kamaráda z dětství.
Spása se mu zalíbí a očividně se zalíbila i Ennisovy. Udělal z ní přesně takové místo, které mu sedí. Místo, kde jsou různé postavy a postavičky, jsou zde dobří a zlí lidé, chytráci i pitomci, od každého něco. Idiotský barman vás pobaví svou hloupostí, skupinka dělníků zase urážkami Mexičana, který má ale zaděláno na zajímavou budoucnost, setkáte se s nacistickou právničkou, ale hlavně s Odinem Quincannonem, majitelem místního masokombinátu, který má hodně zvláštní úchylku. Ennis vás nechá dobře napnuté, aby to na vás pak mohl vychrlit v závěru.
Ne, samozřejmě, odbočka ke Spáse není pouze natahováním příběhu, ale má svůj smysl. Ennis se prostě musel vyprázdnit, protože očividně překypoval obrovskou dávkou deus ex machina. Jesse se zde musí setkat znovu se svou minulostí, musí si vyjasnit, co vlastně očekává od budoucnosti a co chce udělat, jak se postavit skutečnosti, že možná přišel o svou životní lásku. Předně by se měl zachovat jako chlap a postavit se tomu čelem, ale trvá mu právě deset sešitů, než si tohle uvědomí. Zatím napáchá trochu toho Custerovského dobra, to čtenáře baví.
Původní obálka Glenna Fabryho ke komiksu "Preacher 44"
"Preacher: Spása" není komiksem, který by se měl zatracovat. Ennis měl takovou kvalitu příběhu, že i život ve Spáse vás chytne za srdce, ale stejně budete mít pocit, že se jenom oddaluje finále, na které se tak urputně čeká. Všichni chtějí vědět, jak dopadne konfrontace s bohem, jaký bude poslední souboj a jak se projeví Genesis. Spása je jen prodlužováním, napínáním, které by však mělo být smysluplné, mělo by vést k závěru, který bude stát za to. A bude stát za to? Ještě chvíli vyčkejme. Čeká nás ještě jedna sbírka ("Preacher: A pak vypukne peklo") a až poté finále v podobě sbírky "Preacher: Alamo".

Komiks "Preacher: Spása" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat