2013-05-30

#98: Preacher 4: Křižáci - 80 %


Kdyby se lidí (rozuměj komiksových fanoušků) zeptali, jaký je nejlepší komiks Gartha Ennise, myslím, že by mnoho respondentů odpovědělo "Preacher". Poměrně zaslouženě. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/preacher-krizaci.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Preacher: Křižáci (Preacher: Proud Americans)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako čísla 18 až 26 série "Preacher" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Preacher: Proud Americans" v roce 1997 u DC Comics. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon a Glenn Fabry (obálky)

Ve sbírce "Kazatel: Lovci" jsme se seznámili s dekadencí San Francisca a rozloučili jsme se s hrdiny v situaci, která není právě záviděníhodná. Tulip a Jesse zůstávají spolu, ale Cassidy, aby pomohl svému parťákovi, se vydává za Jesseho Custera. Kromě toho, že to pro něj znamená bezplatný výlet do Francie, seznámí se také s pohostinností Grálu, organizace, která má velmi zajímavé cíle.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Křižáci.
Grál je organizace, která po století udržuje na životě jednu linii, které není dovoleno zemřít. Rodovou linii samotného Ježíše Krista. Znamená to, že musí udržovat linii čistou, což může vést jen k jedinému. No, specialisti na genetiku si domyslí, ostatní si prostě přečtou v komiksu samotném, co za spasitele má přijít na Zemi. Ano, na to se totiž Grál ve skutečnosti chystá. Rok 2000 je rokem Armageddonu, kdy povstane nový Mesiáš, aby celou planetu spasil. Herr Starr, člen Grálu, má však trochu jiný plán. Tak kdo by se mu divil, když viděl budoucího Mesiáše z čisté rodové linie.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Křižáci.
Jesse hledá boha, ale proto, že se za něj parťák vydává a zachránil mu tak kůži, rozhodl se, že Cassidyho musí najít, což znamená hatit plány nejen Grálu, ale také Starrovi, člověku, který se stane jeho věčným nepřítelem. Až do konce světa. Jesse se s Tulip vydává do Francie, aby se cestou dověděl něco o svém otci a trochu si tak ujasnil, co vlastně chce. Ve Francii však dochází k zásadnější události – Jesse Tulip nechá samotnou, protože prostě nechce, aby zemřela. Podruhé. Jesse je čest sama. Zdrhne jí, aby Cassidyho zachránil sám.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Křižáci.
Francie je místem, kam se Cassidy a nejspíš ani Jesse nikdy nebudou chtít vrátit. Garth Ennis zase ukázal, jaký má dar na postavy, hlavně na násilné charaktery, což se odráží v podobě jednoho vykastrovaného italského mafiána, který má o své kastraci docela dlouhou přednášku, ale také v podobě praotce D’Aroniqua, který se musel inspirovat u Monty Pythonů. Ennisovu sečtělost a smysl pro ironii a satiru si můžete užít na lodi, na které přijíždí Svatý zabiják. Všimněte si i toho stylu, v jakém připlouvá.
Původní obálka Glenna Fabryho ke komiksu "Preacher 25"
"Preacher: Křižáci" jsou komiksem, který nás opět, i když jen na první pohled, odvádí od hlavní linie, tedy hledání boha, ale můžeme si být jistí, že se mu dostáváme přece jen trochu blíž na stopu, protože se setkáváme s jedním z jeho dětí. Nakonec se ukáže i bůh sám, protože už toho taky začíná mít trochu dost. Má strach. Má strach z Jesseho Custera, což milého reverenda žene pořád dál. Jenže je tu jedna věc, kterou musí udělat ještě dřív – napravit vztahy s Tulip a doufat, že mu jeho životní láska odpustí, když ji zase jednou odkopnul.

Komiks "Preacher: Křižáci" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Na stránkách najdete také recenze na knihy:
"Preacher 1: Jako pára nad Texasem"
"Preacher 2: Až do konce světa"
"Preacher 3: Lovci"

Žádné komentáře:

Okomentovat