2013-05-29

#95: Preacher 3: Lovci - 80 %


Kdyby se lidí (rozuměj komiksových fanoušků) zeptali, jaký je nejlepší komiks Gartha Ennise, myslím, že by mnoho respondentů odpovědělo "Preacher". Poměrně zaslouženě. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/preacher-lovci.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Preacher: Lovci (Preacher: Until the End of the Time)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2007. Původně vyšlo jako čísla 13 až 17 série "Preacher" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Preacher: Until the End of the World" v roce 1997 u DC Comics. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon a Glenn Fabry (obálky)

Jsme u třetího dílu putování reverenda Jesseho Custera, jeho milované Tulip a správného parťáka Cassidyho. Právě Cassidy se pomalu ale jistě stává středem Jesseho vesmíru, protože Cassidy je prostě přesně ten chlap, kterého chcete mít za kámoše. Je s ním sranda, má dobré názory, můžou se spolu totálně ožrat, a i když jeho pomoc většinou za moc nestojí, aspoň se snaží. Takže jo, Cassidy se vrátil.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Lovci.
Návrat Cassidyho je jedna věc, která mi prostě na "Preacherovi" nesedí. Ty postavy se prostě potkávají, mnohdy na místech, kde to vlastně ani nemá nějaký jasnější důvod. Prostě se mají potkat a o to jde. Je to trochu deus ex machina, která zasahuje shůry, a opravdu, bohem se to dá omluvit, protože boha je přece v "Preacherovi" plno. Možná až moc, na můj vkus, ale k tomu se dostaneme až později, i když pořádný záchvěv jsme již měli ve sbírce "Preacher: Až do konce světa".
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Lovci.
Jesse pokračuje ve své cestě za bohem a kde jinde navázat než v San Franciscu? Copak právě tohle není místo, kde by se mohl bůh skrývat? Bůh a Cassidy. A taky banda pořádných úchylů. Nemluvě o tom, že se na scéně objevují tři velmi důležité postavy a hlavně jedna naprosto zásadní organizace – Grál. Těmi třemi postavami jsou Herr Starr, agentka Featherstonová, která se stane jeho asistentkou, a agent Hoover, který to vůbec nebude mít jednoduché, protože musí umět hodně dobře počítat.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Lovci.
San Francisco je místem, kde se to skutečně hemží úchyly, na které má Garth Ennis doslova dar. Dvojice sexuálních vyšetřovatelů je teprve začátkem, není nic neobvyklého na sexu s pásovcem a dalšími tvory, o kterých si T. C. mohl jen nechat zdát. Ježíš de Sade je správný magor, musím říct, že jeho styl parkování koloběžky mě prostě odrovnal. Těch úchyláren si tady člověk užije do sytosti, navíc s tím, že je to pořád sranda a příběh navíc zůstává maximálně akční, takže ani o násilí nejsme ochuzeni.
File:Glenn Fabry.JPG
Autor obálek Glenn Fabry
Vrátil bych se ještě k postavě Herr Starra, která si snad v každé sbírce něco musí vytrpět a je asi jasné, jak to skončí. V tomto díle to ještě není tak hrozné, protože vlastně objeví nové možnosti, které jako člověk, jež se potřebuje zbavit svých sexuálních choutek, může využít. "Preacher" se rozrůstá do úžasně bizarních rozměrů, a i když není tenhle díl příběhově tak zásadní, doslova vás dostane vtipem a šílenými situacemi, kterých jste svědky.

Komiks "Preacher: Lovci" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Na stránkách najdete také recenze na knihy:
"Preacher 1: Jako pára nad Texasem"
"Preacher 2: Až do konce světa"

Žádné komentáře:

Okomentovat