2020-02-04

#2102: Modrá Crew 13: Kroniky legie 1 a 2


Modrá Crew 13: Kroniky legie 1 a 2
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Vydání má 120 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Fabien Nury
Kresba: Tirso, Mario Alberti, Mathieu Lauffray, Zhang Xiaoyu

Komiks "Modrá Crew 13: Kroniky legie 1 a 2" jsem začal číst před spaním a než jsem se rozhodl, že bude lepší usnout, přečetl jsem jeho první polovinu, tedy vlastně první sešit série. Už sama skutečnost, že mě to nenavnadilo k tomu abych pokračoval, o něčem trochu vypovídá, na druhou stranu jsem byl docela unavený a říkal jsem si, že bude lepší se trochu vyspat a dát komiksu druhou šanci ráno. Měl jsem totiž pocit, že jsem přečetl padesát stránek a nic moc se nestalo. Jako kdyby se jednalo jen o skoky v čase, které spojuje skutečnost, že je zde hrabe Dracula. Není to ale Dracula, jak jsme na něj zvyklí, tenhle je specifický v tom, že smrtelnosti dosahuje tím, že svou duši přemisťuje do jiných těl. A to sledujeme, jak napříč stoletími neustále mění svého hostitele. Tu si vybere bojovníka, tu si vybere krásnou ženu, tu zase napoleonského vojáka. Tak nějak jsem si ale říkal: A co jako?

Takže ano, stav je takový, že tu máme Draculu, dříve také známého jako Vlad Tepes nebo Tepeš, záleží, na zdroji (a ono těch způsobů psaní bude ještě víc), který byl poražen, ale rozhodně to nevedlo k jeho smrti. Jen se přesunul do jiného těla. Je ale důležité si uvědomit, že tu je ještě Draculův bratr Radu, což je týpek, který svého bratra nemá moc rád. A podle všeho má podobné schopnosti jako sám Dracula. Když je potřeba, tak svou duši, nebo prostě svou osobnost, to, co jej dělá tím, čím je, přenese do nového těla, které se jeví vdanou chvíli jako přínosné. Takže Dracula skočí jednou. Radu taky skočí jednou. Dracula skočí podruhé, co se děje s Raduem si nejsme jistí, pak Dracula skočí počtvrté a zase se setkáváme s Raduem, který už má také jiné tělo. Překvapivě se společně setkávají v Americe, nebo by se měli setkat, ale to už nás scénárista zavádí trochu jinam, do jiné doby, aby se do Ameriky vrátil později.

Na jednu stranu máte pocit, že tu Fabien Nury rozehrává možná docela zajímavou hru, která na konci dá trochu větší smysl, na stranu druhou je pořád potřeba si uvědomit, že tohle vycházelo po jednom dílu. Kdybych si koupil první sešit a dočetl ho, popravdě bych neměl potřebu si kupovat nějaký další. I když jsou zde akční sekvence, jako kdyby se zde skutečně nic nedělo, jen ty neustálé přesuny do jiných těl. A tohle popravdě mělo - alespoň v knize "Modrá Crew 13: Kroniky legie 1 a 2" - jen jeden jediný pozitivní efekt - každé období kreslil jiný autor, což dává komiksu něco navíc, můžete se kochat různými styly, i když ani v jednom případě nedochází k tomu, že by změna stylu narušovala plynulost čtení. Spíše naopak, docela to napomáhá k tomu, abyste si jednotlivé epochy trochu více užili. Bohužel je to skutečně nejpozitivnější co na knize "Modrá Crew 13: Kroniky legie 1 a 2"shledávám. A to není zrovna moc.

Kniha "Modrá Crew 13: Kroniky legie 1 a 2" nám představuje zajímavý náhled na Draculovu legendu, ale kdyby Fabien Nury neměl k ruce zajímavé kreslíře, kteří jeho svět oživili, nemá co nabídnout. Ano, je možné, že ten příběh někam spěje, je možné, že tu bude silná pointa, ale kniha "Modrá Crew 13: Kroniky legie 1 a 2" představuje dva sešit, které pouze otevírají děj a není na nich nic, co by dovedlo strhnout. Vlastně ani ta nová mytologie kolem Draculy není nijak moc zajímavá. Jednotlivé epizody skutečně slouží jen k tomu, aby se Dracula přesunul, nejsou nějak výrazně dotaženy do bodu, kdybyste si řekli, že chcete vědět, jak tenhle konkrétní příběh skončí, vlastně vám to bude celkem jedno. To je u příběhu na pokračování celkem problém, o to jsem ale zvědavější, jestli se Nurymu podařilo ve druhých dvou sešitech dosáhnout nějakého zajímavého zakončení. Zatím se to tak nejeví.

Komiks "Modrá Crew 13: Kroniky legie 1 a 2" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět
Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět
Modrá Crew 3: Okko
Modrá Crew 4: Třetí zákon 1 a 2
Modrá Crew 5: Třetí zákon 3 a 4
Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2
Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4
Modrá Crew 8: Ekhö - Zrcadlový svět 5 a 6
Modrá Crew 9: Orbital 1 a 2
Modrá Crew 10: Orbital 3 a 4
Modrá Crew 11: Hrobař 1 a 2
Modrá Crew 12: Hrobař 3 a 4

Žádné komentáře:

Okomentovat