2020-02-05

#2103: Howard P. Lovecraft - Ten, kdo psal v temnotách


Howard P. Lovecraft - Ten, kdo psal v temnotách (Howard P. Lovecraft, Celui qui écrivait dans les ténébres)
Vydalo nakladatelství Volvox Globator v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Howard P. Lovecraft, Celui qui écrivait dans les ténébres" v roce 2017. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Alex Nikolavitch
Kresba: Carlos Aón, Gervasio, Lara Lee

Pokud máte Howarda Phillipse Lovecrafta rádi - jako já - tak vám komiks "Howard P. Lovecraft - Ten, kdo psal v temnotách" nic nového nepřinese. Jsou vypíchnuty zásadní prvky osobnosti tohoto jedinečného autora, ať už se jedná o prvky negativní nebo pozitivní, je naznačeno, případně rovnou řečeno, kde bral inspiraci pro svoje příběhy, tedy některé příběhy, a nakonec jsou zde zmíněna i základní fakta, která jsou s tímto autorem spojena. Problém komiksu "Howard P. Lovecraft - Ten, kdo psal v temnotách" je trochu v tom, že je poměrně krátký a rozhodně nedokáže obsáhnout tolik, aby bylo možné si o Lovecraftovi udělat komplexnější obrázek. Kdyby se osobnost hororového spisovatele měla hodnotit jen na základě tohoto komiksu, tak by bylo zřejmé, že to jen introvert s rasistickými názory, kterému v hlavě vířily podivné světy. Není to špatně, Lovecrafta to vystihuje, ale je to jen malý obrázek toho, kým Howard Phillips Lovecraft skutečně byl.

Kniha "Howard P. Lovecraft - Ten, kdo psal v temnotách" nezachycuje celý život tohoto inspirativního zdroje pro moderní horor, ať už v literární nebo filmové podobě, ale zaměřuje se pouze na období od roku 1925, kdy se přistěhoval do New Yorku, což považoval za jednu z velkých chyb ve svém životě, ale co by člověk neudělal pro manželku, kterou si nejspíš ani nechtěl vzít a udělal to jen proto, že se to očekávalo, i když ona v očekávání nebyla, až po rok 1937, kdy jak fanoušci tohoto autora vědí, Howard Phillips Lovecraft umírá. To časové období je poměrně dlouhé a není možné, aby 112 stránek pokrylo všechno zásadní. To se neděje. Vtah s manželkou je zde spíše jen naznačen, příliš rozepsán není, i když je jasné, že to ani omylem nebyl vztah ideální. Vztah k tetám také není na první pohled tak chorobný, jakým mohl být a nejspíš byl. Smrt R. E. Howarda Lovecrafta velmi zasáhla, což zde také až tak zdůrazněno není. A bylo by toho víc, co by se dalo komiksu "Howard P. Lovecraft - Ten, kdo psal v temnotách" vytknout.

Ale komiks "Howard P. Lovecraft - Ten, kdo psal v temnotách" má jednoznačně i svoje pozitiva. Tou první je skutečnost, že dokáže spojit realitu Lovecraftova života s jeho sny a představami. A díky kresbě se tohle daří skutečně skvěle. Přechody mezi zachycením autorova života a jeho sny jsou krásné, vizuální stránka je skutečně velmi povedená. A vůbec se nevylučuje, že životopisný komiks by mohl mít lehké náznaky karikatury. Však on k tomu Lovecraft a jeho ostře řezaná tvář celkem svádějí. Ale ne, rozhodně se nejedná o komedii a události, které se autoři rozhodli zachytit, jsou skutečně velmi dobře vykreslené, ale stále si myslím, že nejlépe vycházejí ty, kde se od reality přechází do Lovecraftových příběhů. Z jeskyně do jiného světa, ze hřbitova kamsi do minulosti. A hlavně do vesmíru, tam někam ven, kde to Lovecraft miloval, protože ho vesmír fascinoval, stejně jako se ho trochu obával, což se snažil v části své tvorby poměrně dobře zachytit.

Kniha "Howard P. Lovecraft - Ten, kdo psal v temnotách" je takovou lehkou ukázkou toho, kdo byl ten vysoký podivín z Providence. Podařilo se jej vykreslit jako člověka, který mohl skutečně žít, což je na komiksu velmi pozitivní, ale stejně tak se nepodařilo v plném rozsahu zachytit jeho život a specifika jeho osobnosti. Přece jen je komiks "Howard P. Lovecraft - Ten, kdo psal v temnotách" spíše takový povšechný, kdy se mu podařilo zmínit to základní, co se o Lovecraftovi ví, ale do větší hloubky se tu nezachází. Nevadí to tolik, přece jen, pokud chcete o Lovecraftovi vědět víc, asi budete hledat jiný zdroj než právě tento komiks. Obrázek si o autorovi ale rozhodně můžete udělat. A možná vás obrazy z jeho fantazie nalákají na jeho tvorbu anebo alespoň pochopíte, kde se mnozí jiní neustále inspirují, protože Lovecraft asi navždy zůstane nepřebernou studnicí, z které si hororoví tvůrci budou dál a dál brát.

Žádné komentáře:

Okomentovat