2017-11-11

#DP27: Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z - 85 %


Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z
Vydalo Hachette Fasciolli jako 132. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 10 sedmé řady série "Captain America" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v lednu 2017. 

Scénář: Rick Remender
Kresba: John Romita Jr.

Autorem recenze je Daniel Palička.

S Rickem Remenderem se nesetkáváme díky projektu "Ultimátní komiksový projekt" poprvé, jelikož prostřednictvím knihy "Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow" jsme mohli poznat jeho "Uncanny Avengers", které jsem zhodnotil pozitivně. Během druhé řady mu taktéž česky vyšel komiks "Ultimátní komiksový komplet 72: Venom" speciálně zaměřený na Flashe Thompsona alias agenta Venoma. Ten bohužel po stránce kvality byl podle mě průměrný. Sice zde byly povedené akční sekvence spolu se zajímavým hlavním hrdinou, jenže děj byl o ničem, kresba nebyla pěkná a záporák nedokázal příliš zaujmout. Nyní si vzal na starosti sérii "Captain America" spolu s populárním kreslířem Johnem Romitou Jr., kterého můžete znát zejména díky slavnému komiksu "Amazing Spider-Man: Návrat". 

Hned na začátku dostáváme zajímavý zvrat. Steve Rogers se během jízdy ve vlaku ze záhadného důvodu přesune do jemu neznámé dimenze Z, ve které je uvězněn uvnitř speciální laboratoře, kde jsou na něm dělány pokusy, za kterými stojí jeden z největších nepřátel Captaina Ameriky, doktor Arnim Zola. Cap nakonec sice úspěšně Zolovi uteče, ale nebude sám, jelikož u sebe má malé dítě jménem Ian, o jehož život se bude muset postarat. Nebude to mít lehké, jelikož se nachází v lokaci, kterou absolutně nezná. Nemá přátele, na něž by se mohl obrátit a nemá absolutně žádné možnosti na zpáteční návrat do svého světa. 

Určitě si říkáte, čím mě zaujal komiks "Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z", když dostal tak vysoké hodnocení. Zaujmout může zejména díky hlavnímu hrdinovi. Ten totiž projde velkým vývojem. Dimenze Z na něj přichystá mnoho nástrah, kvůli kterým bude muset mladého klučinu naučit základní pravidla pro přežití. Někdy musí porušit základní pravidla, kterými se normálně Cap řídí. To znamená, že kupříkladu bude muset někoho zabít. Aby toho nebylo málo, americký symbol zažije dost těžkých situací, z nichž nevyvázne v tom nejlepším stavu. Kvůli tomu bych něco málo řekl o brutalitě. "Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z" by dle mého mohl dostat cenu za ten nejbrutálnější komiks Captaina Ameriky, který kdy v projektu "Ultimátní komiksový komplet" vyšel. Mnoho panelů totiž obsahuje obrovské množství krve a také scény, během nichž dokonce postavy umírají. Osobně jsem něco takového od komiksu s Capem nečekal a dle mého bylo dobré rozhodnutí zde brutální scény mít, jelikož dost často vylepšovaly atmosféru. 

Nyní něco málo k zločinci Arnimovi Zolovi. Je to totiž poprvé, co Zolu můžeme plnohodnotně poznat jako záporáka. Když už se totiž někdy v komiksech vydaných u nás objevil, sehrál spíše menší roli. Zde hraje jednu z hlavních rolí a rozhodně vás dokáže zaujmout. S hrdostí mohu říci, že oproti filmové verze je ta komiksová o poznání lepší. Komiksy nám totiž ukazují Arnima jakožto inteligentního a zároveň charismatického doktora s robotickým tělem a dopředu vymyšlenými plány. Takže ano, Arnim Zola jako hlavní záporný charakter opravdu funguje.

Jak již bylo zmíněno, John Romita Jr. posloužil jako kreslíř. Překvapilo mě opravdu velké zlepšení Romitova stylu. Romitův styl totiž spočívá převážně v kreslení "hranatých charakterů", u kterých si kromě hranatých rysů hlavy vybavíte zejména roztomilé oči a občas i ústa. Barvy bývají bohaté, ale nejsou zcela výrazné. V recenzovaném komiksu jsou naopak Romitovy barvy více výrazné, přičemž těla vypadají reálněji. Kresba tudíž není špatná. 

Nyní přecházíme ke konci, kdy by bylo dobré si říci, zda opravdu kniha stojí za koupi, pokud jste praví fanoušci hrdiny se štítem. Odpověď na tuto otázku zní ano. Dle mého navíc tento Captain America byl daleko lepší jak ten od Eda Brubakera. Zajímavý děj, skvělé zobrazení Capa jakožto přeživšího v dimenzi Z, povedený záporák, krvavé panely. Co více si přát. Kresba Johna Romity Jr. sice není zcela dokonalá, ale líbila se mi. Rick Remender nakonec těch deset sešitů úspěšně zvládl po stránce scénáře. Uvidíme, zda ho budeme moci někdy ještě jednou poznat.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"

Žádné komentáře:

Okomentovat