2017-11-16

#1569: DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu - 60 %


DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu (Flash: Born to Run)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 62 až 65 série "The Flash", "The Flash Annual 8", "Speed Force 1", "The Flash 80-Page Giant" a jako "The Flash 135" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Mark Waid, Tom Peyer
Kresba: Greg LaRocque, Jim Aparo, Pop Mhan, Humberto Ramos

Nevím, jak to máte vy, ale v mém případě není Flash postava, kterou bych nějak moc obdivoval. Jasně, je superrychlý, což je celkem cool schopnost, ale jakmile jsem zjistil, že je to také postava, která dokáže procházet mezi dimenzemi, najednou to svoje kouzlo trochu ztratil, protože na takovou postavu se dá nabalovat skutečně velké množství příběhů, které mě osobně až tak nezajímají. Nevím, čím to je, ale jakmile se děj dostane do jiné dimenze nebo do jiného času, ztrácí pro mě kouzlo. Tohle naštěstí není případě příběhu "Zrozen k běhu", který tvoří hlavní část knihy "DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu". Ta ale obsahuje i další příběhy, které byly uvedeny v těchto sešitech: "The Flash Annual 8", "Speed Force 1", "The Flash 80-Page Giant" a samozřejmě nechybí ani retro sešit "The Flash 135". Všechny příběhy jsou tu uvedeny proto, aby se představila postava Flashe.

Ale s Flashem to není tak jednoduché, protože tohle jméno nosili různí hrdinové. Úplně prvním Flashem byl Jay Garrick, což je takový ten pán, který měl divnou helmu s křidélky, která nebyla ani trochu aerodynamická a člověk moc nechápe, jak mu držela na hlavě. Ale o něm komiks "DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu" není. Pak zde byl Barry Allen, kterého má člověk s Flashem asi nejvíce spojeného. A po něm přišel Wally West, který ze začátku nosil jiné jméno. Říkalo se mu Kid Flash. Ano, v podstatě to byl jen další přicmrndávač, který se do série "The Flash" dostal proto, že dětští sidekickové v 50. a 60. letech letěli. Tvůrci si s Kid Flashem ani nedělali moc starostí, prostě ho navlékli do toho samého, co nosil Flash a udělali z něj opravdu malého Flashe.

Mark Waid se vrátil k postavě Kid Flashe a rozhodl se, že v tomhle příběhu představí jeho origin, aby v sérii "The Flash" pak mohl pokračovat s dospělým Wallym Westem a udělal z něj jednoho z nejdůležitějších superhrdinů DC Universe. Pro některé - vlastně pro většinu velkých eventů - je jeho přítomnost nezbytná. Někdy se to pojí se slůvkem "bohužel". Ve filmu "Justice League", který jde do kin, to je ale Barry Allen, kdo je Flashem. Barry Allen se ale v komiksu "DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu" také objevuje, protože je nedílnou součástí zrodu dalšího Flashe, i když tenkrát jen Kid Flashe. Přece jen, Wallymu bylo deset let. Sice vypadá starší, ale to nevadí, je to jen komiksová podoba. V komiksu "DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu" se podařilo vytvořit poměrně dobrý, emotivní příběh, který zaujme i ty, kdo Flashe moc neznají. Mimo jiné i proto, že tu není nějaký testosteronový záporák. Tohle je prostě příběh o lidech, kteří dostanou speciální schopnosti.

"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu" má hlavní příběh, který je dobrý. Není skvělý, ale na základě tohoto příběhu by mě postava Flashe i zajímala. Jenže tím to končí. Pak jsou zde krátké vedlejší příběhy, které nijak moc ten hlavní nerozvíjejí, i když je patrné, že se k němu vážou. A pokud se týká retro příběhu, tak se mi skoro chce zaplakat. Je vidět, že tvůrci chtěl, aby se místy jednalo o sci-fi, které bude mít technologický základ, ale tam jsou někdy takové ptákoviny... Navíc příběh prostě není ničím zajímavý. Jedna epizoda ze života Flashů a bum, jede se dál. Ten příběh je důležitý jen proto, že tvůrcům konečně došlo, že by bylo fajn, kdyby Wally West měl trochu jiný kostým než Barry Allen. A Carmine Infantino tohle zvládl skvěle. Jeho provedení je parádní. A víc ten retro komiks nepřinese. "DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu" si přečtěte kvůli titulnímu příběhu, ten vůbec není zlý.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat