2017-11-10

#1565: Mýty 12: Doba temna - 70 %


Mýty 12: Doba temna (Fables: The Dark Ages)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 76 až 82 v sérii "Fables" u nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Fables: The Dark Ages" v roce 2009. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Peter Gross, Andrew Pepoy, Michel Allred a David Hahn

Došlo k tomu, před čím jsem byl varován. Pokračování "Mýtů", které se musejí smířit s tím, že císař byl poražen, ale nebezpečí čeká pořád dál. Série se musí dál vyvíjet a je jasné, že to bude dost těžké, když konec velké války přišel najednou tak brzy. Myslíte si, že celá série bude vlastně jen o válce, ale ono se ukázalo, že "Mýty" jsou - nebo mají být - mnohem rozsáhlejším příběhem. Jasně, už kniha "Mýty 11: Válka a střepy" ukázala, že ty následky nemusejí být špatné, že je pořád o čem psát. A co na to kniha "Mýty 12: Doba temna"? Ta už bohužel tak silná není a ukazuje se, že Bill Willingham možná přece jen udělal chybu v tom, že skončil válku tak brzy, i když velmi dobrým, heroickým, epickým a celkem chytrým způsobem.

Kniha "Mýty 12: Doba temna" začíná tím, že se Mýtov v lidském světě musí smířit s tím, že součástí jeho řad je nyní i Geppetto, protože Pinocchio si tohle vymínil jako cenu za to, že Mýtovu pomůže svrhnout vlastního otce. Obyvatelé nejsou zrovna nadšení z toho, že mezi nimi beztrestně chodí muž, který způsobil zničení jejich rodin a někdy i světů, muž, který je zodpovědný za genocidu a odchod Mýtů z jejich Domoviny. První kapitola je plná velmi dobrých interakcí i emotivních scén, kdy ale vyniká Geppettův pohled, v kterém je sice něco temného, ale zároveň jsou v tom i myšlenky, které stojí za úvahu. Hned pokračováním dává Bill Willingham najevo, že hrůzovláda je možná někdy menší zlo.

Právě tohle pokračování, ve kterém se objevuje nová záporná postava, je něco, co nesedne každému. Jasně, že nová postava má své základy v již vytvořeném, dobře vychází právě z myšlenek, které Geppetto prezentuje v první kapitole knihy "Mýty 12: Doba temna", zároveň jsou následky nového záporáka celkem pochopitelné, protože je třeba děj někam posunout, ale také jsem si říkal, že tenhle záporák je tak trochu vycucaný z prstu, stejně jako jeho příchod je takový nijaký. Asi bych čekal něco velkolepého vzhledem k tomu, co následuje. Bohužel je to tak trochu v duchu: "Fajn, měli jsme tu něco velkého, teď potřebujeme něco většího." A také v tom duchu, že vlastně svržení Geppetta šlo až moc dobře, a tak je potřeba přijít se záporákem, který Mýty postaví pořádné zkoušce, kdy budou postavy konečně umírat a nebude to tak jednoduché.

Příchod nového záporáka mě tedy neoslnil, knihu "Mýty 12: Doba temna" si budu pamatovat spíše proto, jak končí, tedy ještě před tím, než se dočtete o tom, co prováděl Mauglí ve své džungli. Mauglího příběh je takový fajn na konec, ale ještě předtím na vás čeká poměrně emotivní zakončení celé války. Jako kdyby až v tuto chvíli válka skončila a tenhle její jeden následek je skutečně tragický. Mýtov takovou ránu potřeboval, i když se podle všeho jedná o předzvěst něčeho ještě většího. Jsem na pokračování zvědavý, ale trochu se bojím, že Bill Willingham už nedokáže překročit svůj stín a že další dění už nebude tak skvěle vymyšlené. Ale rád se nechám překvapit. "Mýty 12: Doba temna" není špatná kniha, ale nástup nového, velkého záporáka bych si představoval jinak. Tohle mi přišlo až moc jednoduché, taková první volba, co autora napadla.

Komiks "Mýty 12: Doba temnazakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

1 komentář:

  1. Ale on neskončil válku "TAK" brzy. On chtěl válkou skončit ale pak se rozhodl přihodit přídavek. Takže napsal dalších 75 sešitů a to umělé natahování je bohužel docela znát. I tak má v druhé půli některé výtečné příběhy (ale jen některé) a na to co řeknou čeští fanoušci na skutečný konec jsem teda opravdu zvědavý :-)

    OdpovědětVymazat