2015-05-29

#925: Mýty 7: Arabské noci (a dny) - 80 %

Mýty 7: Arabské noci (a dny) (Fables: Arabian Nights (and Days))
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 42 až 47 v sérii "Fables" u nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Arabian Nights (and Days)" v roce 2006. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Steve Leialoha, Jim Fern, Jimmy Palmiotti a Andrew Pepoy

Tak záhy poté, co jsem recenzoval šestý díl této série, se dostávám k aktuálnímu, sedmému. Musím říct, že jsem čekal, že se příběh rovnou vrhne do toho, jak se císař utká s Mýtovem, ale na to všechno je ještě čas. Jak název napovídá, tentokrát se podíváme do světa, kde jsou arabské Mýty, tedy v podstatě Mýty z pohádek "Tisíce a jedné noci", nebo, jak se ve světě překládá, z "Arabských nocí". Samozřejmě, že můžete očekávat takové klasické postavy jako Sindibád, Aladin nebo Alí Baba, i když dva poslední jsou zde jen zmíněni, dočkáte se i džina v lampě, ale od Billa Willinghama prostě musíte čekat, že všechno bude podáno naprosto jinak, nově.

Modrák se vrátil z Domoviny a je trochu za veřejného nepřítele, protože nejednal úplně tak, jak by měl. Místo toho, aby se na něj pěly ódy, tak končí ve vězení. Krásný princ jako starosta Mýtova se musí vyrovnat s tím, aby Modrák mohl dále bezproblémově žít, protože mu tenhle hrdina přinesl nesmírně cenné informace o císaři. Kromě toho jsou zde ale další problémy. Mýty nejsou spokojeny s tím, jak Mýtov funguje, a Krásný princ není úplně tak schopný, jak by bylo potřeba. Hlavně on sám si uvědomuje, že tohle není to, co od úřadu očekával. Skoro by i doufal, že se vrátí král Cole. A ten se skutečně vrátí, ale v trochu jiné pozici.

Do Mýtova totiž přijíždějí arabské Mýty a Krásný princ i ostatní potřebují překladatele. Střet kultur je zde podán vtipně, ale také pořádně dramaticky. Tentokrát to tedy není nebezpečí, které by přicházelo od císaře, ale jedná se o nebezpečí, které přichází ze strany jiných Mýtů, a to vlastně jen proto, že někteří si myslí, že otroctví je velmi dobrá věc, a jiní s nimi nesouhlasí. Odlišné názory jsou základem sváru a Bill Willingham užívá obdobu atomové bomby, aby ten svár pořádně gradoval. Jenže to by nesměl mít v rukávu taková esa, jako jsou čarodějky. Pravda, čekal jsem trochu větší bombu, ale Bill Willingham vede příběh cestou, která se nedrolí a směřuje kupředu s neutuchající logikou a smyslem pro rozvíjení komplexního příběhu.

Příběh arabských Mýtů zaujímá dvě třetiny celkového obsahu knihy, zbylá třetina se pak soustředí na romantický příběh dvou netradičních hrdinů. Jedná se o příběh Rodneyho a June, což jsou dvě živé loutky ve službách císaře. Jsou oddaní svému pánovi, ale mají jeden problém. Projevuje se mezi nimi něco, co je obvyklé pro masouny - zjišťují, že se do sebe zamilovali. Tohle by bylo hezké, jenže když zkoušejí projevy lásky, které jsou tradiční u živých, uvědomují si, že nemají potřebné orgány a nervová zakončení k tomu, aby mohli skutečně lásku intimně prožít. A tak se rozvíjí jejich příběh, který zavání velezradou, štěstím a nekončící službou, která ve finále odhaluje nečekanou skutečnost a jen potvrzuje, že tohle je prostě příběh, kde všechno má své místo, a každá kapitola, i když se jeví jako méně důležitá, má svůj smysl.

"Mýty" nejsou sérií, na kterou bych nedočkavě slintal, ale musím říct, že se jedná o řemeslně nesmírně kvalitní sérii, která vypráví takové příběhy, které jsou - i přes skutečnost, že jsou všechny postavy převzaté - neskutečně originální. Od celkem jednoduchých prvních příběhů se dostáváme k tomu, že se rozvíjí skutečně eposy, a to prostřednictvím jednotlivých postav a jejich osobních příběhů. Myslím si, že tenhle svět by mohl být ještě mnohem bohatší a bylo by možné se soustředit na další a další příběhy, a pořád by vás to bavilo, protože Bill Willingham je prostě dobrý vypravěč a jako takový dává čtenáři přesně to, po čem touží - dobré příběhy, které nejsou jednoduché, nejsou prvoplánové a jsou rozsáhlé a mohou bavit ještě dlouho. Série by měla skončit 150. dílem, takže jsme stále ještě v první třetině.

Komiks "Mýty 7: Arabské noci (a dny)zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat