2015-10-27

#1024: Mýty 8: Vlci - 75 %

Mýty 8: Vlci (Fables: Wolves)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 48 až 51 v sérii "Fables" u nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Wolves" v roce 2006. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 439 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Shawn McManus, Steve Leialoha a Andrew Pepoy

"Mýty" jsou série, která je prostě kouzelná. Když už byste si mysleli, že to nemůže zaujmout, tak Willingham přijde s příběhem, který je zase trochu jiný a zase se trochu vymyká tomu, co jste doposud četli. Není to ani v tom, že by docházelo k neskutečným zvratům, ale je to v tom, jak je celá tahle - poměrně úzká kniha - pojata. Tvoří ji celkem pouze 4 původní sešity, i když ten jubilejní padesátý je přece jen jednou tak velký jako sešit klasický. Navíc zde pak máte rovnou i celý scénář k tomuto padesátému číslu, takže dostáváte knihu, která je stejně tlustá jako normální book se šesti  nebo sedmi původně vydanými sešity. Ale díky tomu, že scénář zabírá docela velkou část, přece jen toho příběhu tolik nenajdete. Ale to zase tolik nevadí. Ono i to, co dostanete, stojí za to.

První dva sešity se věnují tomu, že je potřeba znovu najít Wolfiho. Mauglí se vydal po jeho stopě a cestuje různě po světě, aby dokázal Vlka najít. Svět Mýtů ho potřebuje, protože je třeba provést misi, kterou nikdo jiný nezvládne. Wolfi je na tohle jako dělaný a je na něm, aby pomohl Mýtovu. Jenže, kde je? Mauglímu se nakonec podaří ho najít, a co si budeme povídat návrat Wolfiho je rozhodně jednou z věcí, na kterou se většina čtenářů těšila. Co se mi ale na tomhle dvousešitovém příběhu skutečně líbilo, to je opět hra s klasickými pohádkami a příběhy, kdy Willingham zná Mauglího a jeho svět a využívá ho ke svému příběhu a důležité prvky zakomponuje do děje. Odkazuje tak na klasiku, ale je schopen ji dávat do moderního příběhu.

Pak na vás již čeká velké, padesáté číslo, které je vlastně Wolfiho misí. Je to skvěle promyšlené, opět jsou zde použity různé pohádky k tomu, aby byl vytvořen napínavý špionážní příběh, který má celkem jasné vedení, ale díky stylu psaní je to nesmírně zábavné a stále to udržuje vaši pozornost, mimo jiné i proto, že víte, že na vás čeká jedna další rovina, jeden příběh, který je potřeba dovyprávět. Ano, je to trochu romantické, ale Willingham dokáže od akčně napínavého k romanticky optimistickému přecházet s takovou lehkostí, že si ten příběh až do konce užijete a budete vědět, že tohle je takové příjemné uzavření těch prvních padesáti sešitů, které v rámci série vyšly. Prostě pohlazení po duši.

Poslední příběh je pak takový trochu oddechový, čeká se po něm něco většího, co by mohlo následovat v deváté knize, na kterou se můžeme těšit v příštím roce, pokud vše půjde podle plánů. V tomhle dílu sledujeme Popelku jako agentku Mýtova a to, jak je její práce někdy náročná a nevděčná. Docela se mi líbí, jak Willingham i s celkem jednoduché anekdoty udělal jeden uzavřený příběh, který vydá na jeden sešit. Ale je pravda, že je to opravdu jen takový oddech, který přelétnete a budete chtít víc. Rozhodně to ale neznamená, že by kniha "Mýty 8: Vlci" zklamala. Naopak, je to kniha, která nám nabídla určité uzavření, ale zároveň došlo k tomu, že se rozdaly další karty a hraje se dál. Willingham je pak hráč, který má karty pevně v ruce a přesně ví, co s nimi udělá. Už je jen na nás abychom tohle sami zjistili.

Komiks "Mýty 8: Vlcizakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat