2014-02-05

#486: Mýty 4: Pochod dřevěných vojáčků - 90 %

Mýty 4: Pochod dřevěných vojáčků (Fables: March of the Wooden Soldiers)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 19 až 21 a 23 až 27 v sérii "Fables" a příběh "Fables: The Last Castle" u nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Fables: March of the Wooden Soldiers" v roce 2004. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Steve Leialoha, Craig Hamilton a P. Craig Russell

Kdybych knihu "Mýty 4: Pochod dřevěných vojáčků" stihnul přečíst ještě v roce 2013, asi bych ji uvedl do některého ze žebříčků, které jsem ohledně komiksů vytvářel. Podle hodnocení je asi celkem logické, že by se jednalo o žebříček těch komiksů, které byly v roce 2013 nejlepší. Člověk ale nemůže stihnout všechno, i kdyby chtěl, a tak akorát mohu říct, že tohle je opravdu komiks, který rozhodně stojí za to číst, a pokud jste se se sérií ještě neseznámili, je na čase, abyste tak učinili. Imaginativnější a fantastičtější - ve smyslu žánrovém - sérii asi jen těžko najdete. Snad kromě série "Zámek a klíč".

"Mýty 4: Pochod dřevěných vojáčků" je kniha, která je rozdělena na dvě nevyrovnané části. Nevyrovnané pouze pokud se týká rozsahu, nikoli kvality. První příběh je jednosešitový rozsáhlejší speciál, který vyšel jako "Fables: The Last Castle", tedy "Poslední hrad", který se vrací do minulosti některých Mýtů a toho, jak se dostaly ze světa pohádek do toho lidského. Vyprávění se ujme Modrák, který si s ostatními, co přišli do Mýtova mezi posledními, každoročně svůj příchod připomínají. Svůj příběh sděluje Sněhurce a stejně tak i nám. Jedná se o velmi dobré fantasy s postavami, které sem tam poznáte, anebo se s nimi alespoň seznámíte. Třeba Modrák byl zatím spíše vedlejší postavou, ovšem v dalším dění má poměrně důležitou roli. Objeví se zde i Modrovous, který je ale jinak skutečně mrtvý.

"Poslední hrad" je podán jako klasický příběh o tom, jak se brání jeden hrad, jak se poslední obránci snaží o to, aby udrželi svou pevnost, i když přesila je neskutečná. Ač jste tenhle příběh, respektive nějaký podobný, už asi někdy četli, stejně se nezbavíte dojmu, že tohle je něco, co vás pokaždé dostane, hlavně když jsou postavy dobře napsány, když jsou zde správné zvraty a když se hrdinové do poslední chvíle snaží, i když od začátku vědí, že je s nimi stejně konec a že pevnost nemohou udržet. Akorát těm ostatním nabídnou trochu času, aby mohli uniknout. Bill Willingham tomu dává správné grády, přesně dávkuje emoce a navíc si nechává vrátka otevřená pro další dění, jak se ukáže v hlavním příběhu celé knihy, v příběhu "Pochod dřevěných vojáčků", který zabírá celých 8 kapitol.

Ano, kniha "Mýty 4: Pochod dřevěných vojáčků" je pořádně macatá, alespoň ve srovnání s předchozími knihami, které v rámci série česky vyšly. 240 stran výborného čtení, kde nechybí akce, láska, zrada, hrdinství, obětavost a naivita, a mnoho, mnoho dalšího. Prostě všechno, co dělá dobrý epický příběh. "Mýty" mají navíc jednu velmi silnou stránku v tom, že si hrají s postavami, které znáte. Sněhurka, Růženka, Karkulka, Vlk, Jack s fazolkami, Krásný Princ, atd. Nacházíte je ale v situacích, kde je nečekáte, hlavně ve chvíli, kdy jsou kladné postavy v roli pořádných šmejdů a naopak. Tohle je něco, co dodává příběhům pořádný náboj.

Mýty v Mýtově (v New Yorku) jsou ohroženy, i když to zatím ještě ani netuší. Příchod nového Mýtu z druhé strany rozhodně naznačuje, že se něco děje. Wolfi není z těch, který by každému věřil. Willingham tak rozjíždí detektivní příběh s příměsí thrilleru, vkládá do dění trochu jiné matrixovské agenty a postavy nechává procházet peklem, protože se nevyhýbá ani násilí. Mimochodem spojení pohádek s násilím, poměrně naturalisticky ztvárněným, a vulgarismy, je ve svém kontrastu kouzelné. Pohádky prostě takové zažité nemáte, ale když je takhle dostanete, dopadne to na vás správnou měrou. Tohle jsou prostě jiné pohádky, ale ne horší, naopak, v mnohých ohledech lepší.

Co bych komiksu vytknul, to je snad jen to, že konec je najednou strašně rychlý. Pořádný problém se vyřeší celkem jednoduše a je hotovo. Ne, není to až tak jednoduché, ale přesto je ukončení hodně rychlé ve srovnání s tím, jak to zpočátku vypadalo. Všichni jsou zoufalí, vyděšení, vše se zdá ztraceno a najednou bum, je hotovo. V klasické pohádce by to fungovalo, ale tohle není klasická pohádka, a tak bych, vzhledem ke kvalitám předcházejícího vyprávění čekal malinko víc. Ale fajn, dá se to poměrně snadno kousnout, hlavně proto, že některé linie zůstávají otevřené a vy jste zvědaví, co vám přinese pátá kniha, která by se podle posledních informací mohla objevit na trhu v květnu 2014.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Mýty 3: Láska jako z pohádky".

Žádné komentáře:

Okomentovat