2013-09-10

#275: Pupíky 1: Nejseš nějaká namyšlená? - 75 %

Pupíky 1: Nejseš nějaká namyšlená? (Nombrils 1 - Pour qui tu te prends?)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2009. V tomto vydání vyšlo jako "Nombrils 1 - Pour qui tu te prends?" v roce 2006. Původně vycházely stripy od roku 2004 v kanadském časopise "Safarir", později pak v legendárním magazínu "Spirou". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou na serveru KupKomiks.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Dubuc
Kresba: Delaf


Trochu jsem se tohoto komiksu obával, protože jsem se bál, že to bude jen nějaké holčičí brebentění o tom, jak je být super holkou, jak se skvěle balí kluci, apod. No, ono to o tom vlastně je, ale všechny ty příběhy jsou podány s tak skvělou nadsázkou, že jsem si užíval každý jednostránkový strip, který v prvním sešitu byl. No, popravdě, některé mají dvě nebo dokonce tři stránky, ale těch je méně. Když se smíříte s kresbou, která je hodně karikovaná, ale upravená tak, aby skvěle plnila účel, budete si komiks užívat stejně jako já. Ano, jsou zde romantické bláboly, ale jsou využity ke vtipu. Holky zde rozhodně nejsou vykresleny tak, aby je čtenář měl adorovat. Ale stejně tak je to i s kluky. Vzhledem k tomu, že mám rád historické tlachání, a komiks sám nějaký úvod o autorech neobsahuje, tak bych vám nejprve sdělil několik málo informací o samotné sérii a jejích tvůrcích.
Jedná se o frankofonní komiks, ale frankofonní z pěkné dálky. Oba autoři jsou quebečtí Kanaďané, takže sice tvoří francouzsky, ale za velkou louží. Těmi autory jsou manželé - Maryse Dubuc, která se stará o scénáře, a Marc Delafontaine, jenž se zkracuje pouze na Delaf a stará se o kresbu celého komiksu. Tihle dva si hodně rozumí, protože je to poznat i na jejich komiksu. Začal vycházet v roce 2004 v kanadském časopise "Safarir", což je humoristický měsíčník, který v Quebecu vychází francouzsky. Netrvalo však dlouho a "Pupíky" se přesunuly do Evropy, kde vycházejí v belgickém časopise "Spirou" a to nadále. Vydávání stripů sice mělo v letech 2009 až 2011 pauzu, ale dnes je opět plnohodnotnou součástí "Spirou", kde série začala vycházet v roce 2005.
"Pupíky" se staly celkem oblíbenou sérií, a to hlavně proto - dle mého skromného názoru - že se s nadhledem dokážou dívat na dívky a jejich problémy. V hlavní roli máte tři dívky. Dvě si jsou velmi podobné - to jsou Jenny a Viki. Jsou to fifleny, které musí vypadat dobře, venku mají bříško, prsa vypnutá, zadky vystrčené. Takhle jedině se dá žít. Jako naprostý opak vedle nich působí fyzicky plochá Karin, která neustále nosí dlouhé kalhoty, nemaluje se a její vlasy jsou příliš nudné. Jasně, že to bude Karin, kdo si vás hned získá na svou stranu. Není to moc těžké. Viki a Jenny jsou zákeřné mrchy, které musí být ve středu zájmu a jakmile se na ně kluk ani nepodívá, okamžitě si zadělává na pořádné problémy. Karin je jejich otloukánek a není jí dopřáno ani na chvilku být šťastná. Většinou. Přesto s holkami dál peče a baví se s nimi. Tenhle paradox vytváří zajímavé konfrontace, které jsou skutečně zábavné.
Pokud vás svět holek nezajímá, a mluvím hlavně k vám, pánové, tohle je docela dobrý náhled do toho, jak to ve škole mezi holkami funguje. A nemyslím si, že by ta nadsázka byla až tak velká. Svět holek je docela peklo a já jsem celkem rád, že jsem kluk. No, ale co si budeme povídat, i oni mají v komiksu své místo a rozhodně nemůžu říct, že by to byli inteligenti. Kluci zde jsou slintající monstra, která udělají pro vyprsenou holku cokoli. Taky cítíte, jak ta nadsázka vlastně není tak silná? Jen je to zabaleno do vyumělkované kresby, ale ono to v tom našem světě vlastně celkem funguje. A je jedno, jestli jsou to středoškoláci nebo dospělí lidé. Jakmile je ženská kost, umí používat prsa, zadek, i zbytek těla, tak chlap se stává zombie, akorát s tím rozdílem, že nechtějí vnitřnosti, ale sex. I pro jediný její pohled udělají všechno. Jsme pořád jen pěkná zvířátka se základními pudy.
File:Delaf et Dubuc 2010-04-10.jpg
Oba tvůrci na autogramiádě
"Pupíky" nejsou překvapivě tak laskavým komiksem, ale jdou na dřeň lidského vztahového chování a dělají si z nás srandu. Poznáme se v tom, jak se chovají holky, nebo kluci v komiksu. Jsme prostě takoví. A já jsem rád, že se sami sobě dovedeme zasmát. Scénáře jednotlivých epizod jsou trefné, ale nejsou jen vtipné, ony jsou i k zamyšlení. Textu ale dodává to správné kouzlo kresba, skvěle stylizovaná, skvěle barevně zvládnutá. Práce dvou lidí, kteří jsou skvěle propojení. Navíc se mi na jednotlivých stripech líbí, že nejsou bez návaznosti, ale odehrává se zde rozsáhlejší příběh. Některé stripy stojí samy o sobě, ale jiné mají dopad na následující. Tohle je dobře, člověk se pak těší na to, jak se postavy vyvinou a já osobně se těším na další sešit. Tohle mě překvapivě hodně baví.

Komiks "Pupíky 1: Nejseš nějaká namyšlená?" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

9 komentářů:

  1. Ahoj :) nevis,kolik toho bude dilu ? Asi mam chut s tim zacit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Pokud se nepletu, tak tvůrci si nestanovili nějaký přesný počet dílů, takže dokud to bude čtenáře bavit, bude se i tvořit :-) Sedmý díl je zatím aktuální v češtině i originále.

      Vymazat
    2. Anglicky umim kulovy,tak preferuju cestinu :D a spis me to zajima,jestli tam je nejaka navaznost knih,ptz kdyby to nekdy utipli,tak aby to neskoncilo jako jiz spousta knih - bez zaveru... :)

      Vymazat
    3. Tak on je originál dokonce francouzsky :-) A návaznost je, je to jeden dlouhej příběh. ale ona každá stránka funguje jako strip, ale stejně budeš chtít další knihu, protože chceš vědět, jak se bude příběh vyvíjet, ten vývoj tam je.

      Vymazat
    4. Tak francouzsky umim jeste min jak anglicky :DD takze nebudeme uplne brecet nad neuzavrenym pribehem,kdyby nahodou nekdy doslo k ukonceni ?

      Vymazat
    5. já bych asi brečel :-) Si to zkus půjčit třeba v knihovně ;-)

      Vymazat
    6. Tak s tim neni problem,vzdyt se to na netu da sehnat za 113 kousek,a kdyby se mi to nelibilo,tak to poslat na aukcnich webech dal :) spis me jen zajimalo,jestli to neskonci jako spousta serii uz tady v Cechach - nahle,a s nedokoncenym pribehem...a pokud by k tomu doslo,tak jestli to muzu s klidem nechat v knihovnicce,ze preci jen je to nejakym zpusobem ukoncene... :)

      Vymazat
    7. Ne, tahle série je oblíbená, a co vím, tak se i dobře prodává :-) proto je u nás taky překlad nového dílu nejpozději tak do měsíce od vydání originálu.

      Vymazat
  2. Anonymní16/3/17 17:11

    Já mám svazek všech sedmi dílů a je to fakt dobrý a vtipný. Mám ji sice jen měsíc ale už jsem celou knihu přečetla 5x a pořád mě baví. Doporučuji :-).

    OdpovědětVymazat