2016-06-17

#1192: Mýty 9: Synové impéria - 85 %

Mýty 9: Synové impéria (Fables: Sons of Empire)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 52 až 59 v sérii "Fables" u nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Sons of Empire" v roce 2007. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Steve Leialoha, Andrew Pepoy a další

"Mýty" jsou sérií, která jitří vaši fantazii, která vám představuje staré příběhy v novém a především dává klasické postavy do naprosto nových souvislostí, což člověka pořád překvapuje. Jako kdyby měl Bill Willingham v hlavě nepřebernou studnici nápadů a byl v ní schopen lovit tak, že zachovává podstatu pohádek, ale přitom z nich vytváří naprosto nové příběhy, které jsou ve své odvozenosti originální. V knize "Mýty 9: Synové impéria" se například dozvíte, jak to vlastně bylo s Jeníčkem, protože to je jedna z postav, která byla do té doby opomíjena. I na něj dojde. Ale není hlavní postavou, tou jsou v některých případech sami čtenáři.

O knize "Mýty 9: Synové impéria " je možné mluvit jako o sbírce, která je rozdělena na čtyři části. Ta první část je nejdelší dějová a jedná se o příběh "Synové impéria". Příběh je prokládán krátkými povídkami, jež jsou určené hlavně fanouškům, kteří se tak dozví něco více. Právě fanoušci jsou nezbytní pro čtvrtou část, kde jsou komiksy, které jsou odpověďmi na otázky, jež sami čtenáři pokládali. Velmi specifická část, která byla publikována jako "Fables 59". Ale to jsem přeskočil druhou a třetí část. Druhou část tvoří vánoční speciál, což je opět takový dar fanouškům, ale pěkně ucelený a zaměřený na Vánoce. Třetí část je pak další rozsáhlejší příběh, který se jmenuje "Otec a syn".

Je toho opravdu hodně a jako zásadní se jeví první část, "Synové impéria". Jako kdyby se tady stalo nejvíce, ale přitom si uvědomíte, že toho zase tolik není, že se zde hlavně plánuje. Plánuje se, jak se Domovina, tedy Císař, respektive Geppetto pomstí Mýtovu za zničení kouzelného lesa. I když se plánuje hodně, nakonec si budeme muset počkat na to, jaké plány se budou realizovat. Jsou tady ale výborné scény, které vás primárně drží u čtení a které vám ukazují, že stát se může cokoli a že Bill Willingham promýšlí všechny varianty. A to platí i o vánočním příběhu, který sice na první pohled může vypadat jen jako něco bonusového, ale i v tomto příběhu se řeší epizodky, které mají vliv na hlavní dění a vy se od hlavní linie nikdy neodchýlíte skutečně daleko, vždy na vás vykoukne, vždy je potřeba se bránit, plánovat, vyčkávat, jednat.

Platí to i pro příběh "Otec a syn", protože i když se na první pohled jedná o epizodku, která se věnuje Wolfimu a jeho rodině a primárně pak jeho vztahu s otcem, tak je to ve skutečnosti příběh o tom, že i v Mýtově dochází k přípravě na to nejhorší, tedy na válku, k níž by mohlo dojít. A to všechno v příběhu, který je emotivní, akční, zábavný a také dramatický. Ve dvou sešitech se toho udá tolik a budou zde následky, že z toho skoro zrak přechází. A přitom je to celé jen vzpomínka jednoho dítěte. I to dává příběhu tu správnou atmosféru, kdy se o postavy skutečně bojíte, protože se na dění díváte z toho naivnějšího, vystrašenějšího dětského pohledu.

Na závěr je zde pak ona část jedenácti krátkých komiksů, kdy každý má v názvu otázku, jako například "Jaká je Modrákova nejoblíbenější píseň?". Nejdelší příběh má tři strany a jedná se o vtipné anekdoty, kdy tentokrát je vliv na hlavní příběh skutečně minimální, spíše se jedná o dokreslení a hlavně o pobavení, které v případě většiny povídek skutečně funguje. Bill Willingham tím navíc dává najevo, že mu skutečně jde i o fanoušky a chce jim nabídnout něco navíc, něco, co se jich pozitivně dotkne. Tohle - a samozřejmě nejen to - se mi na sérii nesmírně líbí. Jedna z nejkvalitnějších amerických sérií na pokračování, která u nás vychází. Uhrane vás svou fantazií, ale i svým příběhem, který se neustále vyvíjí. A nepustí vás ani v tomto devátém dílu.

Komiks "Mýty 9: Synové impériazakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat