2015-05-27

#923: Mýty 6: Domovina - 75 %

Mýty 6: Domovina (Fables: Homelands)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 34 až 41 v sérii "Fables" u nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Homelands" v roce 2006. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 489 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, David Hahn a Lan Medina

Měl jsem doma sedmou knihu této oceňované série a zjistil jsem jednu věc. Já jsem ještě nečetl ani šestou knihu! Jak bych mohl sedmou knihu recenzovat? Zvláště když se na ní jasně píše, že se právě v šesté knize odhalila jedna zásadní věc - kdo je vlastně nepřítelem Mýtů, kdo zabral jejich Domovinu, kdo se skrývá za tajemným označením císař. Naklusal jsem tedy do knihkupectví a svou chybu napravil, což je patrné i touto recenzí, kterou mohu napsat jedině ve chvíli, kdy jsem šestou knihu konečně přečetl. A jsem tomu rád.

Hned na začátku vás může chytnout příběh Jacka, který se z Mýtova na vlastní pěst a tak trochu proti pravidlům komunity vydal do Hollywoodu, aby tu s ukradeným pokladem vydělal nějaký ten peníz, respektive hodně peněz, protože si chce založit vlastní produkční společnost a stát se tím nejdůležitějším hráčem na filmovém trhu. S pokladem se mu to podaří a jeho společnost začíná točit film o... no o kom jiném než o Jackovi samotném. Filmy jsou úspěšné, kasovní trháky, Jackova společnost je opravdu důležitá, jak chtěl, ale... Vždycky je nějaké ale, které si ale budete muset už přečíst.

Jackův příběh je rozdělen na dvě kapitoly a jsem si jistý, že rozhodně nebude bavit každého. Je to celkem vtipný příběh, celkem sarkastický, ale tak nějak o nic nejde a nic zásadního se nezmění. Bill Willingham si tímhle vlastně udělal prostor pro spin-off sérii "Jack of Fables", která má celkem 50 dílů a vycházela v letech 2006 až 2011. Každý čtenář série "Mýty" ale přece jen čekal na to, co bude dál ve světě Mýtů, co se stane s Modrákem a s dalšími. Název knihy, "Domovina", je název sám o sobě slibný, protože se konečně podíváme do míst, kde Mýty původně žily a kde se právě roztahuje nepřítel.

Pokud byste čekali pustinu, tak budete docela překvapeni, protože tohle jsou živoucí světy, které jsou v souladu s tím, jaké jsou pohádky v různých zemích světa. Ústní lidová slovesnost se zde prezentuje skutečně nádherně a nahlédnutí do té ruské je výborné jak příběhem, tak i grafickou stránkou, která je prostě výtečná. Všechny ty rámy a okraje panelů všem příběhům dávají jasné ukotvení do daného světa, prohlubují celkové dojmy a navíc vás ujišťují, že to, co sledujete, je skutečně pohádka, jen trochu jiná, trochu drsnější a trochu realističtější.

S Mýty jsme se rozloučili, když se změnilo rozložení sil jednotlivých postav v Mýtově a když Modrák odešel do Domoviny. Právě Modráka sledujeme na jeho cestě za zabitím císařem, což se mu tak trochu i povede. Ale hlavně, konečně s ním zjišťujeme, kdo je vlastně ten obávaný nepřítel. Bill Willingham mi úplně nevyrazil dech tím odhalením, ale musím uznat, že mě překvapil logikou, jakou celé odhalení má. Sedí mu to dokonale, dává smysl a navíc slibuje, že co bude následovat, bude ještě stát za to. Jsou zde skvělé scény, na které se prostě dobře kouká, dobře se čtou, je zde hrdina, který je na chvíli nepřemožitelný, ale stejně padá, a je zde záporák, kterého nebude snadné zničit, pokud je to vůbec možné.

Bill Willingham hodně odhaluje, ale zároveň rozdává karty tak, aby bylo jasné, že ani zdaleka není hotovo. Jsou zde nové postavy, které dostanou více prostoru, jsou zde osudy, které jsou změněny anebo změněny budou. Série jednoduše žije a neustále se něco děje a já myslím, že Bill Willingham je docela špatný z toho, že se nemůže věnovat všem postavám na větším prostoru. On má v hlavě určitě dost nápadů na to, jak celý příběh vést, vlastně ne příběh, ale rovnou celý svět, respektive celé světy. Některé postavy tady mohou chybět, ale ony je jiné zastoupí. Co bude dál? Těžko říct, protože ono se může stát opravdu všechno.

Komiks "Mýty 6: Domovinazakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat