2017-08-08

#1497: DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa - 40 %

DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa (Harley Quinn: Preludes and Knock-Knock Jokes)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 série "Harley Quinn" a jako číslo 12 série "The Batman Adventures" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Karl Kesel
Kresba: Terry Dodson a Craig Rousseau

Když se podíváte na název "DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa", hned vás napadne, že by tohle mohlo být celkem zábavné čtení. Už v názvu je lehká a v češtině velmi dobrá parodie na "Sandman 1: Preludia a nokturna". Jak si ale po krátké době uvědomíte, ta parodie na Sandmana je jen v tom názvu. Dobře, ale to nevadí, pořád je to komiks s Harley Quinn, takže to bude sranda. Vždyť knihy "Harley Quinn 1: Šílená odměna" a "Harley Quinn 2: Výpadek" byly zábavné a Harley v nich měla správný drive. Navíc má sbírka "DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa" kresbu Terryho Dodsona, která přímo evokuje karikaturu a zábavnou satiru. Jenže pak se do komiksu "DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa" začtete.

Přiznám se, že po prvním sešitě jsem měl skoro neodolatelnou potřebu knihu odložit a nechat ji na jindy. Scénář mě vůbec nedokázal vtáhnout do děje, ale co bylo horší, to byl nadbytek textu v bublinách. Mně nevadí, když je textu moc, ale pouze v případě, pokud je jeho množství opodstatněné. Třeba u takového Alana Moora vím, že více textu má smysl. Myslel jsem, že podobně tomu bude i u komiksu "DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa", ale jak se ukázalo, tak text neplní svůj základní účel. Tím základním účelem byl humor. A ten se nám z knihy vytratil. Tohle už je na pováženou, protože proč jinak číst komiks s Harley Quinn? Ten přece má být vtipný.

Harley na začátku osvobodí Jokera, svého miláčka z vězení. Ten se jí chce odvděčit tak, že se jí zbaví. Následující dění v knize "DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa" se pak zaměřuje v podstatě na to, jak se Harley snaží fungovat samostatně, případně si vytváří vlastní tým, který je ale také nesmírně nudný. Jeden by skoro doufal, že se tvůrci zaměří na nějaké známější postavy, že zkusí týmovku, ale místo toho využili jen neznámé lidi z ulice, aby to jako mohlo být vtipné, když jeden sem tam odpadne. Ale ani v tomhle to vtipné není. Nejsmutnější na tom je, že s Harley máte spojeno i bezuzdné násilí. Bohužel ani tohle nefunguje a kvůli ratingu je komiks až neskutečně korektní a je to sama Harley, kdo vraždění zastavuje. Tvůrci se pak snaží komiks ozvláštnit prsatkami, což za mě už nefunguje, protože je to samoúčelné.

"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa" není úplně tragédií, protože v některých příbězích je zajímavý děj, který není vyloženě špatný a není odfláknutý, což tedy rozhodně neplatí o dívčí party. I první sešit ale má děj a je docela dobrý. Sešit s Poison Ivy také není špatný. Ale komiksu prostě chybí humor, chybí mu nějaké pořádné směřování a lepší smysl. Jako bonus ještě dostaneme sešit "The Batman Adventures 12", kde se Harley představila v komiksu poprvé, i když její premiéra byla původně v animovaném seriálu. "The Batman Adventures 12" je takový zábavně naivní příběh o Batgirl. Ne, komiks "DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa" rozhodně nedoceňuje kvality téhle zábavné postavy. Ukecaná Harley bez smyslu pro humor mě nebaví.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

1 komentář:

  1. Anonymní1/9/18 00:01

    40% je myslím až moc přísné hodnocení, já bych dal víc. Ten komentář bude možná i trochu jako spoiler, ale jenom pro toho, kdo četl jenom tohle, jinak mluvím o starých známých věcech, tak snad nic nepokazím. Ono je možná i dobře, že to není tak ujetá věc jako ty nové řady. A je to jenom rozjezd série, ve třiceti osmi sešitech co má je všechno, legrace i vážná akce. Hraje si na maskovanou hrdinku a jindy je z ní zase gangster střílející lidi a vyhazující je do vzduchu. A Harley je absolutní blázen, chová se jako by byla několik uvnitř lidí a každou chvíli byl u kormidla někdo jiný. Hodně podle okolností. Když byla s Jokerem, tak se chovala víc jako on ještě nežli on, ale tady je konečně sama sebou. A zatím neprošla sebevražedným oddílem, kde se její osobnost rozštěpila ještě víc, takže teď je na jedné straně perfektní zabiják bez svědomí a na druhé dětsky uvažující milovnice zvířátek. Tyhle kontrasty jsou u ní perfektní, ale tehdy nebyly až tak velké. Co se mi na tom hodně líbilo, bylo to, že ještě z ní tolik nedělali to, co potom. Ona je silnější než Schwarzenegger a rychlejší než Usain Bolt, je něco jako Kapitán Amerika, ale hlavně je prakticky nesmrtelná. Jenže co s takovou hrdinkou, ta by přišla, zvítězila a odešla, tak musí tyhle schopnosti někdy ignorovat, a to nejvíc teď, v nových věcech, v téhle řadě ještě tolik ne. I když i v těch nových řadách a sebevražedném odílu vědí o jejích schopnostech, jenže je používají nebo nepoužívají jak se jim to hodí. Je to komiks, tak proč moc přemýšlet, ale stejně bych byl rád, aby se jejích schopností drželi. V polovičce případů je to od ní jenom lest, předstírá bezvědomí kvůli plánu, ale ne vždycky. Prostě se mi tahle kniha líbila, ne zas tolik jako ty další, ale jenom o trošku a v jejím vývoji má své místo.

    OdpovědětVymazat