2017-07-03

#1471: DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu - 70 %

DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu (Superman/Batman: Public Enemies)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Superman/Batman" a jako číslo 76 série "Superman" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Ed McGuinness

Superman a Batman v jednom komiksu? Tak samozřejmě, že už je to celkem tradiční spolupráce, která se poprvé začala psát v roce 1952 v komiksu "Superman 76", což je mimochodem bonusový klasický sešit, který se objevuje v knize "DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu". A je to sešit, který trpí nešvarem své doby i nešvarem superhrdinských komiksů celkově. Celý příběh je založen na tajných identitách a na tom, že Clark a Bruce se o sobě navzájem doví, kým ještě jsou. Tenhle příběh doslova stojí na tom, že se za každou cenu snaží svou identitu tajit, což celkem logicky vede k tomu, že jsou komiksy spíše odlehčené a hloupoučké v dějové konstrukci. Takový naštěstí není komiks hlavní, díky kterému dostala kniha "DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu" svůj název.

O komiks "DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu" se postaral scenáristicky Jeph Loeb, což je celkem jistota, že to nebude vyloženě špatné. Kresebně se do něj pak pustil Ed McGuinness, což je autor, kterého u nás tak dobře neznáme, i když se kresbou podílel na komiksech "Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky" a "Ultimátní komiksový komplet 71: Hulk - Spálená země". Tady se nám představuje jako jediný kreslíř a ukazuje, že jeho ostře vylinkované postavy do sebe rozhodně něco mají. Třeba Lex Luthor je v jeho podání uhlazený tam, kde uhlazený být má, a krásně šílený zase tam, kde je to třeba. Takže na první pohled to vypadá jako dobrá spolupráce. Co konečný výsledek?

Batman a Superman jsou přátelé. Tohle platí celou dobu, i když jsou samozřejmě chvíle, kdy si nesednou. Nedávno vydaná "DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž" je toho důkazem. Mají svoje problémy, především pak osobní, které jsou důležitou součástí příběhu knihy "DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu". Superman a Batman se musejí spojit, protože Lex Luthor využil řítící se asteroid k tomu, aby se jednou provždy zbavil mimozemského vetřelce. A má k tomu dobré postavení - Lex Luthor je totiž prezidentem Spojených států. Že to není možné? Ale ono je v komiksu možné všechno. Norman Osborn z Marvelu by mohl mluvit. Lex Luthor na Supermanovu hlavu vypsal odměnu. Miliardu tomu, kdo ho přivede. A samozřejmě, že se najdou ti, co takovou nabídku využijí.

Scénář Jepha Loeba je akční, o tom žádná. Rozhodně tu není nouze o souboje, a tak se Ed McGuinness mohl vyřádit i v tomhle ohledu. Tím si užije i čtenář, který akci vyžaduje. Ale mnohem zajímavější mi přišlo, jak si Loeb pohrál s vnitřními monology, které jsou skutečně dobře provázané a díky nim je propojený i příběh Supermana a Batmana a jejich osudy, minulost i současnost. Krásně je to shrnuto pak v bonusovém dvoustránkovém příběhu, který následuje a který kreslil Tim Sale. Tyhle myšlenkové pochody mě bavily a vlastně jsem si je užil víc než celý akční děj, který je v konečném důsledku jen dalším megalomanským plánem proti superhrdinům, jenž ale nemá nějak překvapivé zakončení. Hlavně, ono to někdy bude pokračovat...

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"

Žádné komentáře:

Okomentovat