2017-06-19

#1461: Ú.P.V.O. 8: Vražedné místo - 95 %

Ú.P.V.O. 8: Vražedné místo (B.P.R.D.: Killing Ground)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo sešitově jako čísla 34 až 38 série "B.P.R.D.". Souborně v originále komiks vyšel jako "B.P.R.D.: Killing Ground" v roce 2008. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Mike Mignola a John Arcudi
Kresba: Guy Davis

Po knize "Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší" následuje hned kniha "Ú.P.V.O. 8: Vražedné místo", a to jednoduše proto, že v českém překladu vyšly společně. S recenzí jsem si trochu počkal, abychom je měli více od sebe, a také proto, že v současné době Comics Centrum vydalo v krátkém čase hned pětici zajímavých komiksů. A hned tři byly ze světa Úřadu paranormálního výzkumu a obrany. Kromě dvou knih ze série "Ú.P.V.O." to byla ještě kniha "Hellboy 12: Bouře a běsy", kterým se ukončila základní série "Hellboye". Budu se opakovat, ale sérii "Ú.P.V.O." v současné době považuji za lepší, a tak jsem byl docela zvědav, jakým směrem se vyvine příběh Liz, Kate, Johanna, Benjamina a samozřejmě i Aba.

Události knihy "Ú.P.V.O. 7: Zahrada duší" nám rozřešily problémy, které byly spojené s Abem a jeho minulostí. Ale zůstaly nějaké následky, třeba jako mumie Panya, která se nyní stala součástí ústředí Úřadu. Jsou zde ještě další následky, které je potřeba doladit. Třeba to, jaká je spojitost kapitána Daimia s jeho babičkou, respektive, co mu pramáti asi zanechala v genech. Anebo je toho mnohem více, co je v Daimiových genech? Tak přesně na tohle přináší kniha "Ú.P.V.O. 8: Vražedné místo" odpověď a my se o Daimiovi dovídáme více, než by chtěl komukoli říct. V knize "Ú.P.V.O. 8: Vražedné místo" se řeší ještě mnohé, protože Johann dostal nové tělo, Liz má stále silnější halucinace a na ústředí se dostává Wendigo.

Všechny události musí vyústit v určité kataklyzma a k tomu také dochází. Najednou nikdo není v bezpečí, najednou nevíte, kdo po kom jde, kdo je vlastně kladnou postavou a kdo může všechno, co bylo doposud budováno, zničit. Vydrží Úřad paranormálního výzkumu a obrany takovou zkoušku? A jak dopadnou jednotlivé postavy? Tohle jsou otázky, na které kniha "Ú.P.V.O. 8: Vražedné místo" dává jen částečnou odpověď. Děj se posouvá, ale zároveň se neustále hýbe, a tak v této knize nemůže být řečeno všechno. A také není. Proto se také můžete těšit na další díl. V tomhle je Arcudi lepší než Mignola a dovede navnadit na pokračování, protože nebudete mít tušení, jak tohle bude pokračovat. Daimio se stal zajímavou a mnou oblíbenou postavou, ale jak to s ním asi bude dál?

Nějaká vrátka se uzavřela, ale další zůstávají otevřena a je jen na scenáristech a Guyi Davisovi, jak s nimi naloží. A já doufám, že se tým zase nějak dá dohromady a bude schopen fungovat, i když to rozhodně nebude jednoduché. Karty byly rozhozeny, je otázkou, kdo jaké sesbírá. Přichází nový začátek, ale jaký? Mignola s Arcudim se nebojí do týmu pořádně zasáhnout. Na jednu stranu může být škoda, že se řeší postavy a trochu se zapomíná na to, čemu vlastně Úřad slouží, ale na stranu druhou, ty osobní příběhy jsou prostě dobré. A co si budeme povídat, celý Hellboyův svět je hlavně o osobních příbězích. Takže hurá na další pokračování, kde se - jak doufám - dovíme, co to bylo s tím Humrem! Tuhle postavu bych rád vídal častěji.

Žádné komentáře:

Okomentovat