2015-03-31

#882: Ú.P.V.O. 3: Žabí mor - 70 %

Ú.P.V.O. 3: Žabí mor (B.P.R.D.: Plague of Frogs)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo sešitově jako čísla 8 až 12 série "B.P.R.D.". Souborně v originále komiks vyšel jako "B.P.R.D.: Plague of Frogs" v roce 2005. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Guy Davis

Nemůžu si pomoct, ale já prostě nedokážu být ze série "Ú.P.V.O." úplně nadšený. A je to hodně divné, protože podobné paranormální agentury mě baví. Paranormálno je něco, co mám rád, a to jako konzument i jako autor. Snad je to dáno tím, že sám tvořím příběh, který je založen na podobném principu, anebo je to prostě proto, že mi směřování Mignolova příběhu nějak zásadně nesedlo. Ono to není špatné, to zase ne, ale prostě série zatím není z těch, na které bych se vyloženě těšil. Tolik tedy osobní pohled na sérii, teď už trochu více ke komiksu samotnému.

Nakladatelství Comics Centrum vydalo komiks v rámci edice "Na přání", v které jako první vyšla kniha "Zámek a klíč 3: Koruna stínů". V třetích dílech se pokračuje a lidé si přáli i další "Ú.P.V.O.", a tak se na ně také dostalo. "Hellboy" je dlouhodobě oblíbený a v Americe se nakonec ukázalo, že budou oblíbené i příběhy úřadu, v kterém Hellboy pracoval, ale později z něj odešel. Série sleduje právě mise úřadu v době, kdy již Hellboy není přítomný, ale tým paranormálů se dál musí snažit o to, aby se vyřešily divné úkazy, které na planetě Zemi ohrožují poklidný život obyvatelstva.

Tým je pořád stejný - Abe Sapien, Liz Sherman, Johann Kraus, Roger a jediný člověk v týmu, doktorka Kate Corrigan. Tahle pětice se vydává za novým úkolem, který je spojen s jakýmsi houbovitým stvořením, které se zrodilo v jedné laboratoři. Nové stopy ukazují, že tady půjde o něco velkého, a tak je potřeba se vydat do Michiganu, aby se zjistila pravda. To se skutečně děje, ale pětice zjišťuje, že jsou věci a tvorové, na které nejsou úplně stavění a že na ně čekají soupeři, s nimiž se budou jen těžko srovnávat. Proti jednomu budou stát právě teď a v podstatě všichni členové se ocitnou na okraji smrti, někteří i za ním.

Strašně se mi líbí, jak to má Mignola celé promyšlené a jak na sebe jednotlivé příběhy navazují, respektive jak dění jednoho ovlivňuje dění další. Tohle je něco, co je na sérii "Ú.P.V.O.", stejně jako na "Hellboyovi", prostě parádní. Vesmír, který má vývoj a nestagnuje. Velice dobrý prvek, který je potřeba vyzdvihnout. Stejně tak bych chtěl vyzdvihnout i to, jak se Mignola opírá o pradávnou lovecraftovskou mytologii a neustále ji pro příběhy využívá. Tomuhle světu to celkem sluší. Každou chvíli čekáte, že se někde objeví Cthulhu nebo jiný Prastarý. Houboví lidé také nejsou novinkou a v žánru je mám obecně hodně rád.

Jenže tyhle příběhy mě jednoduše nedokáží strhnout. Dovedu si představit, že by mě to bavilo jako prozaický žánr, kde bych se více dověděl o postavách. Mignola si nechává informace o postavách na další příběhy a odhaluje opravdu málo. Musí se mu ale nechat, že na Aba Sapiena se tentokrát zaměřil hodně a v poslední kapitole knihy nám z minulosti tohoto humanoida ukazuje opravdu zásadní událost. Je to příběh, který je dobře napsaný a popravdě mě zajímal více než dění v předchozích čtyřech kapitolách. Přiznám se, že pořád nechápu jak to, že mi to nesedí, ale prostě nesrším při čtení nadšením a to trochu eliminuje celý zážitek.

Musím ale zopakovat, že tohle není špatný komiks, je kvalitní - i kvalitně vydaný - je akční, je zábavný a objevují se zde postavy, které znáte a máte rádi. Kresba Guye Davise je dobrá a je na ní strašně moc vidět, že Mignola si ji stále hlídá, hlavně pokud se rozložení stránek týká. Hororové momenty vyznívají skutečně hororově a to je jenom dobře. Jsem zvědavý i na čtvrtou knihu, protože si myslím, že vyjde. Hlavně jsem zvědavý i na to, jestli mě tahle série konečně nakopne. Možná si ji jednou budu muset dát znova, aby mě opravdu pohltila, protože zatím se to neděje. Třetí kniha alespoň konečně začala rozsáhlejší příběhy, které nás čekají i dále.

Komiks "Ú.P.V.O. 3: Žabí mor" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Comics Centrum.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Ú.P.V.O. 1: Dutozem a další povídky"
"Ú.P.V.O. 2: Duše Benátek a další povídky"

Žádné komentáře:

Okomentovat