2013-11-14

#374: Ú.P.V.O. 2: Duše Benátek a další povídky - 70 %

Ú.P.V.O. 2: Duše Benátek a další povídky (B.P.R.D.: The Soul of Venice and Other Stories)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2013 a v limitované edici se šesti různými obálkami. Původně vyšlo sešitově jako:

  • "The Soul of Venice" v roce 2003
  • "Dark Waters" v roce 2003
  • "Night Train" v roce 2003
  • "There's Something Under My Bed" v roce 2003
  • "Another Day at the Office", krátký příběh vytvořený přímo pro tuto knihu v roce 2004

Souborně v originále komiks vyšel jako "B.P.R.D.: The Soul of Venice and Other Stories" v roce 2004. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola, Miles Gunther, Michael Avon Oeming, Brian Augustyn, Geoff Johns, Scott Kolins, Joe Harris  
Kresba: Michael Avon Oeming, Guy Davis, Scott Kolins, Dave Stewart, Adam Polina, Guillermo Zubiaga, Cameron Stewart

Na další knihu ze série "Ú.P.V.O." jsme si docela počkali. Tu první jsme si mohli koupit již v roce 2008, tu druhou až letos. Nabízí se tedy celkem logická otázka, jestli se čekání vyplatilo. Odpověď není úplně jednoduchá. Ano, rozhodně jsou tu příběhy, nebo alespoň momenty, které nám něco dají navíc, které oplývají atmosférou, baví. Ne, taková rozhodně není celá kniha a rozhodně zde nejsou všechny příběhy, které by vás naprosto odrovnaly. V případě série "Ú.P.V.O." jednoduše musíte počítat s tím, že to prostě není "Hellboy", ale jsou to povídky z různých případů, ke kterým se dostali paranormální vyšetřovatelé. Těch příběhů je celkem pět. Čtyři, které vyšly sešitově, jeden, který byl napsaný přímo pro tuto knihu, a to dokonce samotnými Mignolou. Na ostatních se podílel spíše dozorem než jakkoli jinak.

U prvního příběhu a zároveň příběhu titulního, "Duše Benátek", je Mignola uveden jako spoluautor, nebo spíše spolupracovník na scénáři. Je vidět, že tahle povídka se chtěla klasickému, hellboyovskému standardu přiblížit celkem dost, což je patrné i na kresbě, která je jednoznačně mignolovská. Jsou zde panely, které se snaží nabudit tu správnou atmosféru, což se jednoznačně daří. Máme tu Benátky, což je město samo o sobě zvláštní, pak nějakou tu bohyni, temné síly a vlastně celý nadpřirozený tým, který se skládá z Liz Sherman (pyrokinetička), "Aba Sapiena (rybí tvor), Johanna Krause (Němec uzavřený jen ve své éterické podobě) a Rogera (homunkulus). Tahle povedená čtveřice pátrá po tom, co se v Benátkách stalo, že tam potrubí praská, voda vytéká z oken a lidé mají strach.

Finální vyznění téhle povídky vůbec není špatné, ale objevuje se zde jedna zásadní skutečnost, která je bohužel shodná pro téměř všechny příběhy, které se v této sbírce objevily. Jsou to prostě povídky, které se vztahují k oblíbenému světu, příběhy, které tento svět rozšiřují, ale pouze velmi povrchně. Ano, jsou zde nové příběhy, které do světa zapadají, ale bez toho, aby tento svět skutečně ovlivňovaly. Mignola dal ostatním na hraní svůj píseček, ale dovoluje jim hrát si s jeho bábovičkami jen v tom smyslu, jak on řekne. Nikdo si nepřinese svoje a neudělá mu na písečku bordel, protože by mu narušil jeho záměry. To je pochopitelné, jenže to tvůrce celkem ovlivňuje, a oni si tak musí vystačit s hezkými příběhy, které ale postrádají soudružnost. Bohužel se to částečně projevuje i na jejich kvalitě - někdy se opakují, někdy nedosahují potřebné atmosféry. "Duše Benátek" atmosféru má, ale jako kdybyste něco podobného už četli, nejspíš s Hellboyem .

Příběh "Temné vody" jsou tím, který je celkem originální, zakomponování fanatismu a procesů s čarodějnicemi, ale opět se jedná o příběh, který celý svět "Ú.P.V.O." nijak neovlivňuje. Abe Sapien a Roger jsou posláni do malého městečka nedaleko proslulého Salemu, kde se našla v malém jezírku na návsi tři mrtvá těla. To by samo o sobě nebylo tak divné, kdyby ta těla tří dívek nebyla mrtvá již tři sta let a navíc dokonale zachovaná. Záhada je na světě a případ pro agenty Úřadu paranormálního výzkumu a obrany se může začít rozplétat. Musím říct, že povídka je celkem předvídatelná, ale má onen správný nádech v tom smyslu, že její celkové vyznění vzbuzuje správné pocity. Navíc je tahle povídka ukázkou toho, že Mignola povolí i jinou kresbu než... než tu svou, respektive takovou, která tu jeho velmi dobře napodobuje. U kresby Guye Davise máte pocit, že je neskutečně sterilní, ale jakmile dojde na akci, dokáže ji udělat krásně špinavou. Tenhle příběh je opět ukázkou toho, jak se dá béčkovost vložit i do smysluplného díla, které se snaží sdělit něco víc.

Mám rád Lobstera Johnsona, nemám rád, že ho překládáme jako Humra. Já vím, je to překlad doslovný, ale prostě se mi to anglické jméno líbí víc. Lobster je zajímavou postavou a zatím jí není v příbězích, které u nás vycházejí, věnováno moc prostoru, koneckonců, ani Mignola se mu tolik nevěnuje. Na jednu stranu je to dobře, bude nám aspoň vzácnější. Na druhou stranu - chci o něm vědět víc. I v příběhu je "Noční vlak" je jen vedlejší postavou, respektive tím, kdo něco způsobil, respektive byl u jedné události, která má dopady do současnosti. Tyhle dopady pocítí Liz a Roger. Výjimka potvrzuje pravidlo, protože tenhle příběh má dopady na postavy. Řeší se zde vztah mezi Liz a Rogerem, kdy hlavně Roger si potřebuje ujasnit, jak si na tom z Liz stojí. Jejich příběh se začal psát od druhé Hellboyovy knihy a rozhodně se nejedná o příběh romantický.
Alternativní obálka, která se mi líbí nejvíce
Tenhle vztahový prvek je sice hezký, ovšem Geoff Johns se nijak zásadně nepředvedl a v podstatě jen dokázal, že je schopen vzít Mignolovy postavy a Mignolovy oblíbené prvky (nacisti a démoni) k tomu, aby vytvořil celkem normální příběh, kde si postavy řeknou svoje, ale jinak se zase jede dál. Příjemná je - i když jen vzpomínková - přítomnost Hellboye na jednom z panelů, protože jinak se s chlapcem moc v příbězích ze série "Ú.P.V.O." nesetkáme. Platí to i pro ten čtvrtý, který hodně vybočuje hned v několika ohledech. Nejprve jsem si myslel, že to bude příběh, který bych označil jako "Troma Meets Toy Story 3", ale nakonec je to jen příběh "Abe Sapien Meets Toy Story 3". Tohle je klasický příběh, který budete vyprávět dětem, abyste je vystrašili a oni už nikdy nechtěli žádné hračky a o rok déle nosily plíny na noc do postele. Bohužel mi tu trochu chybí větší uvolněnost, a to hlavně ve smyslu násilí. Ten příběh je až strašně moc laskavý, i když postava chlapce, co chce hračku za každou cenu je dobrá. Komiks opět vyniká kresbou, která je velmi odlišná, i když mi místy připomínala P. Craiga Russella a jeho "Koralínu". Jen ta "Polinova" kresba přece jen není tak čistá, zase je však vtipnější.

Mignolu si necháme na závěr, stejně jako si ho na závěr nechala celá sbírka. Posledním a nejkratším příběhem ze všech je "Takový obyčejný den v úřadu". Mike nám ukazuje, jak skvěle si dokáže hrát se svými postavami a se svým světem, ale také nám ukazuje, že ani on ne vždy přijde s tím správným řešením. Nesprávnost řešení spočívá v tom, že tohle sice lze chápat jako bonus k celé knize, nezbavíte se však dojmu, že to celé bylo až strašně moc rychle utnuté. Zombie k příběhům Ú.P.V.O. sedí dokonale, protože to jsou prostě postavy, které jsou do jisté míry nadpřirozené. To, jak jsou zde pojaté, ještě více sedí naturelu celého hellboyovského světa, ale jak říkám, je to spíš bonus než plnohodnotný příběh, kde se Mignola zase vyřádil a přidal si do svého panoptika další potvory.

Kniha obsahuje i skicář, který je příjemný, rozsáhlý a možná je ho až moc stránek. Je škoda, že je tloušťka knihy obecně celkem malá, protože ji zvládnete přečíst na jeden zátah, a pak zase budete muset jen čekat na další díl. Snad vyjde brzy. I když jsou zde rozhodně určité nedostatky (přílišná samostatnost jednotlivých příběhů bez návaznosti na dění v hellboyovské sérii, slabší atmosféra, která sem tam úplně vymizí, opakující se zápletky), stejně vás "Ú.P.V.O." bude bavit, tedy alespoň v případě, kdy máte rádi nějaké to nadpřirozeno a rádi se po něm pídíte s celkem zajímavým týmem. Jen je škoda, že se trochu nedozvíme o schopnostech jednotlivých postav. Pořád mám pocit, že Abe je opravdu jen ten frajer, co vypadá jako ryba a umí skvěle plavat. Proč je ale pro tým vlastně takovým přínosem? Tedy kromě toho, že vypadá prostě dobře. Doufám, že se se sérií "Ú.P.V.O." do Mignolova světla ponoříme ještě trochu hlouběji  dalšími díly.
Druhá alternativní obálka, co mě zaujala
P.S.: Kniha vyšla v limitované edici s šesti dalšími různými obálkami, ale vzhledem k tomu, že nejsem v tomto směru sběratel a kniha s jinou obálkou je pro mě stále knihou se stejným příběhem, nedovolím si limitovanou edici hodnotit nějak komplexněji, protože ji nevlastním. Bylo vydáno celkem 55 kusů od každé z šesti alternativních obálek, ke každé limitované knize byl přiložen certifikát pravosti a také tematická záložka. A cena? Pořád stejná - 599 Kč. Normální i limitované knihy můžete zakoupit na stránkách Comics Centra.
A tady rovnou přehled všech alternativních obálek.
Komiks "Ú.P.V.O. 2: Duše Benátek a další povídky" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Comics Centrum.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Ú.P.V.O. 1: Dutozem a další povídky".

4 komentáře:

  1. Jsem hodně zvědavej na 3. díl. Podle všeho se od tohoto dílu propojí svět Ú.P.V.O. se světem Hellboye a bude to o něčem jiném. Ostatně je to zmíněno i u rozhovoru Rasputina a Abe Sapiena v Hellboy 2. A i hodnocení dalších sbírek na goodreads dávají tušit, že to bude už jen lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na to se sám docela těším a doufám, že k českému vydání dojde brzy.

      Vymazat
    2. A vlastně to uvádí i CC na svých stránkách: Díky setkání velkého množství tvůrců dochází k rozšiřování vesmíru, ve kterém se příběhy série odehrávají, a výrazně se prokresluje psychologie postav. Je zde patrná Mignolova snaha vytvořit si plochu pro rozehrání velkého epického příběhu. Ten odstartuje třetí knihou Ú.P.V.O., která přímo naváže a propojí se sérií o Hellboyovi.

      Vymazat
    3. Paráda! To se zase rád vrátím ke všem předchozím knihám, abych ty vazby mohl vstřebat :-)

      Vymazat