2016-12-20

#1332: Ú.P.V.O. 6: Univerzální stroj - 95 %

Ú.P.V.O. 6: Univerzální stroj (B.P.R.D.: The Universal Machine)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo sešitově jako čísla 24 až 28 série "B.P.R.D.". Souborně v originále komiks vyšel jako "B.P.R.D.: The Universal Machine" v roce 2007. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Mike Mignola a John Arcudi
Kresba: Guy Davis

Rovnou se přiznám, že už se ani tolik netěším na to, že vyjde nějaký další díl série "Hellboy", ale spíše s neskrývaným nadšením očekávám další díl série "Ú.P.V.O.", která se mi jeví jako zajímavější, zábavnější, akčnější, dobrodružnější. "Hellboy" je trochu někde jinde, "Hellboy" se tváří jako něco, co chce přesáhnout hranice obyčejného příběhu, chce říct něco víc (a nejsem si jistý, že se mu to naplno daří), ale "Ú.P.V.O." je přesně to, co chcete, když se řekne "skupina postav nadaných speciálními schopnostmi, která řeší zvláštní případy". Navíc s příchodem Johna Arcudiho došlo k zásadnímu - série se vyvíjí jako jeden rozsáhlý příběh a nejedná se jen o roztříštěné epizodky. Právě mnohem komplexnější propojení dává sérii to důležité "něco navíc".

Skutečnost, že Hellboy z úřadu odešel, se nakonec jeví jako velký přínos, protože můžeme lépe poznávat ostatní postavy a sledovat jejich osudy, které jsou neméně zajímavé. V předcházejícím dění došlo k tomu, že se Roger dostal do stavu, který je velmi blízké smrti. Jak vidíme i na obálce samotné, skutečně toho z něj mnoho nezbylo. Ale když by se řeklo, že kniha "Ú.P.V.O. 6: Univerzální stroj" řeší to, jestli je možné Rogera vrátit mezi "živé", jednalo by se rozhodně o podcenění toho, o čem kniha "Ú.P.V.O. 6: Univerzální stroj" skutečně je. Obsahuje toho totiž mnohem více a v rámci děje se podíváme i na různá místa.

Kniha "Ú.P.V.O. 6: Univerzální stroj" funguje jako možnost podívat se na ostatní postavy, a tak se zde ve flashbacích dovídáme základní informace o všech, kteří zůstali na nové základně v Coloradu. Jsou to kapitán Benjamin Daimio, Liz Sherman, Johann Kraus a samozřejmě Abe Sapien. Druhá až třetí kapitola obsahují tyhle flashbacky, které jsou velmi povedené a možná jsou nejlepšími momenty celé knihy, alespoň do chvíle, než dojde na samotný závěr, který je velmi silným momentem. Tady se tvůrcům podařilo vytvořit jak velmi dobrý hlavní příběh, který je akční, fantaskní, ale i hororově bizarní, tak i velmi dobré dílčí příběhy, kde je poznat, že všechny postavy tápou. Právě postavy jsou silnou stránkou, a to nejen této knihy. Ale právě díky ní se k nim přimknete ještě o něco více.

"Ú.P.V.O. 6: Univerzální stroj" pokračuje v tom, co nastavila kniha "Ú.P.V.O. 3: Žabí mor", kterou série výrazně ožila. Díky vhodně zvoleným tvůrcům, kteří jsou schopni kvalitně rozvíjet Mignolovu vizi, a to pod jeho dohledem, se ze série stalo něco zásadního, co dovede fanoušky nadchnout. A já jsem moc rád, že série dál vychází. Příběhy, které jsou nám vyprávěny, jsou prostě dobré. Snad jen zbývá doufat, že jejich četnost za rok bude stále minimálně taková jako doposud, anebo se ještě o něco zvýší. "Ú.P.V.O. 6: Univerzální stroj" představuje tým, který vás s sebou strhne, navíc do dalšího dílu půjdete s tím, že vlastně nevíte, co bude dál. Nezbývá, než se těšit na rok 2017 a jeho komiksové příspěvky.

Komiks "Ú.P.V.O. 6: Univerzální stroj" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Comics Centrum.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Ú.P.V.O. 1: Dutozem a další povídky"
"Ú.P.V.O. 2: Duše Benátek a další povídky"
"Ú.P.V.O. 3: Žabí mor"
"Ú.P.V.O. 4: Smrt"
"Ú.P.V.O. 5: Černý plamen"

Žádné komentáře:

Okomentovat